Twintig jaar geleden werd Frans van Eekelen (72) plotseling ernstig ziek. Hij had reuma, prostaatkanker en zijn immuunsysteem was defect. “Om dit te overleven moet ik in beweging blijven”, dacht hij. Inmiddels heeft hij alle aandoeningen al jaren onder controle. Deels met medicijnen, die hij bestelt via een handige medicijnapp. En deels omdat hij nog altijd veel beweegt. Al zijn activiteiten houdt hij nauwgezet bij met zijn smartwatch.
“Ik weet nog heel goed dat ik in het ziekenhuis lag en besloot meer te gaan bewegen”, zegt Frans. “Op zo’n moment besef je hoe belangrijk je lichamelijke conditie is.” Sindsdien beweegt hij vijf à zes uur per week: hij volleybalt, fitnest en wandelt. Op dit moment gaat dat zonder problemen, want van zijn reuma heeft weinig last. “Ik krijg een biological, een medicijn op eiwitbasis, dat fantastisch helpt. Maar reuma is nog steeds een rode draad in mijn leven. Het is altijd een aanmoediging om te blijven bewegen.”
Activiteiten bijhouden op smartwatch
Sinds Frans met pensioen is, beweegt hij zelfs nog meer. “Vroeger wandelde ik een uurtje. Nu maken mijn vrouw en ik graag grote tochten van een paar uur.” Om bij te houden of hij genoeg beweegt, draagt hij een smartwatch. Waar hij loopt of fietst, welke afstand hij aflegt, hoe snel hij gaat, zijn hartslag, het horloge registreert het allemaal. En Frans kan het allemaal terugzien in de app op zijn iPhone. Niet zo lang geleden was hij wat kortademig tijdens het wandelen. Thuisgekomen zag hij in de app dat zijn hartslag af en toe hoog opliep tot 150 en dan weer terugviel naar 70. “Dat heb ik met mijn reumatoloog besproken. Uit voorzorg is toen een longfoto genomen en daarop was een heel klein begin van COPD zichtbaar.” Frans ging door naar de longspecialist, waar hij werd gerustgesteld over de beginnende COPD. Dat was verwaarloosbaar.
Met zelfmanagement het lichaam in de gaten houden
Maar de longspecialist hoorde wel een hartritmestoornis. Er volgden een 24-uursonderzoek met een holterkastje – dat de activiteit van het hart meet – en een bezoek aan de cardioloog. Want in rust wil zijn hartslag nog weleens naar 40 zakken. Uiteindelijk bleek alles mee te vallen. Frans heeft een iets vergrote hartboezem. Daar hoeft hij zich geen zorgen over te maken. Maar het had ook anders kunnen zijn. “Dat ik met mijn smartwatch en iPhone zelf kan filteren of er iets met mijn lichaam aan de hand is, vind ik een enorm toegevoegde waarde. Ik denk dat dat de kant is die we met z’n allen op moeten gaan. Meer zelfmanagement, waardoor je er tijdig bij bent als er iets niet goed gaat.”
Medicijnen bestellen via de medicijnapp
Na het laatste bezoek aan de cardioloog kreeg hij er wel een medicijn bij: twee keer per dag een bloedverdunner. “Als je hart langzaam klopt, kan je bloed gaan klonteren en dat kan tot een herseninfarct leiden”, legt Frans uit. “Maar vooral ’s avonds vergat ik de bloedverdunner nogal vaak.” Nu zet hij een alarm in de MedApp. “De app helpt herinneren dat je het medicijn moet innemen. Ik bestel mijn medicijnen ook via de app. Dat gaat zelfs automatisch. Ik krijg bericht van de apotheek dat ze klaarliggen. Met een sms-code kan ik de medicijnen vervolgens dag en nacht ophalen bij de apotheek. Een robot haalt ze uit de voorraad en legt ze in het afgifteluik. Daar komt geen apothekersassistente meer aan te pas.”
Frans is patiëntpartner bij wetenschappelijk onderzoek en reumabelangenbehartiger voor de Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland.
Gerelateerde blogs
6 zorginnovaties die het revalidatieproces ondersteunen
- Gebruik van zorginnovaties
Om te revalideren, is het belangrijk dat je patiënten de juiste oefeningen doen. Structureel en op de beste manier. Er zijn digitale hulpmiddelen die...
6 zorginnovaties die zelfstandigheid geven
- Gebruik van zorginnovaties
Technologie kan ouderen en patiënten helpen om zo zelfstandig mogelijk te blijven. En daarmee ook mantelzorgers ontlasten. Zoals de slimme...
“Voor 3 medicatiemomenten kunnen we een andere cliënt douchen”
- Gebruik van zorginnovaties
Het wijkteam van wijkverpleegkundige Laila Jorink heeft 15 cliënten met de medicijndispenser Medido. Dat is ongeveer 20% van hun klantenbestand. De...