Aanpassingen voor de trap

Makkelijker de trap op

Vrouw gaat met easysteppers makkelijke de trap op

EasySteps. Copyright: Arenda Oomen

Vrouw gaat met easysteppers makkelijk de trap op

EasySteps. Copyright: Arenda Oomen

Vrouw loopt trap af met behulp van assistep

Beeld: Zorg van Nu

Er zijn speciale trapaanpassingen waarmee je makkelijker de trap op en af kunt. Bijvoorbeeld trapondersteuning met een beugel. Hieraan zit een houdgreep. De beugel wordt op de muur naast de trap bevestigd. De rail wordt ter plekke voor je op maat gemaakt. Op de weg naar boven geeft de beugel extra houvast. Op weg naar beneden blokkeert de beugel als je dreigt te vallen. 

Bekijk in deze video hoe zo'n trapaanpassing werkt:

Informatie voor zorggebruikers

Lukt traplopen niet zo goed meer? Het liefst kom je overal in huis zelf. Zonder afhankelijk te zijn van anderen. Met trapaanpassingen wordt dit gemakkelijker. Zo kom je zelf veilig de trap op en af en blijf je mobiel.

Ondersteuning bij traplopen

Je kunt op verschillende manieren je trap aanpassen. Bijvoorbeeld met de Assistep. Dit hulpmiddel bestaat uit een speciale trapleuning (een rail) en een handgreep. De leverancier komt deze bij je thuis bevestigen. De beugel geeft je een veilige ondersteuning bij het op- en aflopen van de trap. De Assistep werkt zonder elektronica of motor. Daarom heb je geen onderhoud aan het product. De prijs van de Assistep hangt af van het type trap dat je in je huis hebt. Meestal is de kostprijs ongeveer de helft van een traplift. 

Halve stappen zetten

Je kunt ook tussentreden plaatsen, zoals de Easysteppers van Enocent. Hiermee hoef je steeds maar halve stappen te zetten in plaats van hele. Zo loop je de trap makkelijker op en af. Je monteert de tussentreden gemakkelijk op vrijwel elke trap. Zowel binnen als buiten.

Vergoeding

De Assistep wordt niet vergoed door zorgverzekeraars. Vraag bij je gemeente na wat de mogelijkheden zijn voor vergoeding vanuit de Wmo. Vaak is het wel mogelijk om dergelijke hulpmiddelen te bekostigen vanuit je pgb. De tussentreden kunnen worden vergoed vanuit de Wmo. Neem hiervoor contact op met het Wmo-loket van jouw gemeente.

Praktische hulp

Op de website van Assistep kun je een brochure downloaden.

Heb je advies of hulp nodig bij het regelen van trapaanpassingen? Ga dan naar onze pagina ‘Praktische Hulp’. Daar staan links die je hopelijk verder helpen.

Informatie voor zorgprofessionals

Als je cliënt niet meer zo goed kan traplopen, moet je hem of haar hierbij vaak ondersteunen. Dat kost tijd. Daarbij is je cliënt afhankelijk van jou of van naasten om de trap op te komen. Met eenvoudige trapaanpassingen kan je cliënt weer zelf de trap op en af. Zo blijft je cliënt in beweging. Ook hou jij tijd over voor andere zorgtaken.

Ondersteuning bij het traplopen

Je cliënt kan zijn of haar trap op verschillende manieren aanpassen. Voor ondersteuning bij het traplopen is er de Assistep. Dit hulpmiddel bestaat uit een speciale trapleuning (een rail) en een handgreep.

Halve stappen zetten

Tussentreden plaatsen kan ook. Bijvoorbeeld de Easysteppers van Enocent. Je cliënt hoeft hiermee maar halve stappen te zetten. De trap oplopen gaat zo makkelijker.

Praktische hulp

Wil je trapaanpassingen implementeren in je zorginstelling? Voor praktische hulp daarbij, kijk op onze pagina ‘Implementatie’.

Voorbeelden van aanbieders