Letten op je voeding met een app

Makkelijker calorieën tellen en gezond eten

Een man zit aan tafel en gebruikt de Eetmeter app. Er staat broodbeleg op tafel en er ligt een bord met een boterham.

De Eetmeter app. Beeld: het Voedingscentrum

Een mevrouw scant een pot pindakaas met de app Kies ik gezond?. Op het scherm verschijnt informatie over het product

De app Kies ik gezond? Beeld: het Voedingscentrum

Een persoon eet een maaltijd met een trilvork. Het lampje van de trilvork is groen gekleurd. Op het bord liggen cherrytomaten..

Trilvork. Beeld: Slow Control

Er zijn verschillende apps die je helpen op je voeding te letten. Bijvoorbeeld door producten en ingrediënten met elkaar te vergelijken. In de database kun je deze opzoeken. Je kunt ook met de camera op je telefoon barcodes van producten scannen. De app geeft de voedingswaarden weer en laat zien uit welke ingrediënten het product bestaat. Andere, gezondere opties krijg je ook te zien.

Bekijk in deze video hoe zo’n app werkt:

 

Informatie voor zorggebruikers

Met een voeding app kun jij je eetgewoonten aanpakken. Handig wanneer je bijvoorbeeld gezonder wilt leven, of op je voeding moet letten. Je krijgt meer inzicht in je voedingspatroon en kunt zo andere keuzes gaan maken. 

Producten vergelijken

Er zijn verschillende apps die je gratis helpen op je voeding te letten. Met de app ‘Kies Ik Gezond?’ kun je producten en ingrediënten vergelijken. Met je camera of in de database. De app geeft aan hoe gezond het product is en herkent de meeste producten die je in de supermarkt kunt kopen. Ook zie je of een product binnen de Schijf van Vijf valt en geeft de app andere, gezondere opties. Wanneer een voedingsmiddel niet binnen de Schijf van Vijf valt, krijg je te zien waarom dit niet zo is. Ook kun je de voedingswaarden van verschillende producten met elkaar vergelijken. En als je bijvoorbeeld op gluten, suikers of zuivel moet of wilt letten, dan kun je dit in de app instellen. Je krijgt het dan gelijk te zien als een product één van deze stoffen bevat. 

Bijhouden wat je eet

Er zijn ook apps waar je invult wat je op een dag eet. Bij sommige apps kun je ook calorieën tellen. Voorbeelden van (Engelse) apps gericht op afvallen zijn Lifesum, Lose it! en MyFitnessPal. De apps verschillen wel in kwaliteit. Zo is bij sommige apps de hoeveelheid producten beperkt. 

Een ander voorbeeld is Mijn Eetmeter, een online eetdagboek waar je invult wat je op een dag eet. Mijn Eetmeter berekent of je genoeg van alle belangrijke voedingsstoffen eet, en hoeveel energie je binnenkrijgt. Daarnaast zie je ook of je per dag voldoende binnen de Schijf van Vijf eet. Als je niet aan de dagelijkse hoeveelheid komt, krijg je een gericht advies per vak van de Schijf. Hierbij staat welke hoeveelheid wordt aanbevolen en wat je zou kunnen eten. Gebruik je ook ‘Kies Ik Gezond?’ Dan kun je producten die je daar hebt gescand favoriet maken in Mijn Eetmeter. Om Mijn Eetmeter te gebruiken, download je de app of maak je een gratis account aan op Mijn Voedingscentrum. Je kunt dan niet alleen je eetdagboek bijhouden, maar ook je BMI en dagelijkse beweging monitoren. Daarnaast kun je met de app van Mijn Eetmeter ook barcodes van producten scannen.

Het is altijd goed om het gebruik van een calorieënteller te overleggen met je huisarts, diëtist of andere zorgverlener. 

Voeding tijdens de zwangerschap

Wanneer je zwanger bent, kan het lastig zijn om te onthouden wat je wel en beter niet kunt eten. Met de app ZwangerHap van het Voedingscentrum zoek je simpel en snel op of je een product kunt eten. Daarnaast geeft de app alternatieven die je wél kunt eten, en eettips bij zwangerschapskwaaltjes zoals misselijkheid en brandend maagzuur. Ook voor andere vragen over voeding en je zwangerschap is de app handig. Je vindt er bijvoorbeeld ook informatie over wat nu een gezond gewicht is en wat je het beste kunt eten wanneer je borstvoeding geeft. Ook kun je een veiligheidswaarschuwing instellen. Je krijgt dan een bericht als er een ziekmakende bacterie zoals salmonella in een product is gevonden. 

Voeding bij diabetes

Er zijn voeding apps die aangeven hoeveel koolhydraten er in je eten zitten. Handig als je diabetes hebt, omdat je zo kunt uitrekenen hoeveel insuline je nodig hebt. Lees voor meer informatie de pagina makkelijker leven met diabetes apps.

Feedback op eetgedrag

Snelle eters eten vaak teveel. En ouderen eten vaak te weinig. Maar het is lastig om je eetgewoonten aan te passen. Een trilvork kan je helpen om op een gezonde wijze te eten. De speciale vork laat je tijdens je maaltijd weten of je te snel of te langzaam eet door middel van trillen en een rood lampje. Sommige trilvorken slaan je eetgewoontes op in een app. Deze informatie kun je bij een bezoek aan de diëtist doorgeven.

Praktische hulp

Heb je advies of hulp nodig bij het regelen van een voeding app? Ga dan naar onze pagina ‘Praktische Hulp’. Daar staan links die je hopelijk verder helpen.

Informatie voor zorgprofessionals

Inzicht in het voedingspatroon kan je cliënten helpen om andere keuzes te maken. Een voeding app kan hen daarbij helpen. Met zo’n app krijgen zij meer grip op wat zij eten. Zo kunnen je cliënten hun eetgewoonten veranderen. Dit helpt hen om bewuster en gezonder te leven. 

Ondervoeding

Voor ouderen met (een vermoeden van) ondervoeding is de app Seniorenvoedingsmeter handig.

Ervaringen

Als het een keer geen gezonde keuze is dan worden er ook alternatieven aangeboden om te kijken wat alsnog gezond is. Ik zou de app zeker aanraden. Ik vind de app heel fijn in gebruik.
Gebruiker van de Kies ik Gezond-app Lindsey van Ooijen, uit de bovenstaande video
k hou nauwkeurig bij wat ik eet, zodat ik gerichter insuline kan gaan spuiten. Dat is een opstapje naar het gebruik van een insulinepomp.
Ivo Ritmeijer, gebruiker van voedingsapps voor zijn diabetes
Lees het ervaringsverhaal van Ivo Ritmeijer

Disclaimer

Claimt een hulpmiddel een medisch doel te hebben? Dan moet het hulpmiddel, apparaat of de software altijd een geldige CE-markering hebben waaruit blijkt dat het veilig is en aan de correcte regelgeving voldoen. De Inspectie Gezondheidszorg houdt hier toezicht op. Van niet alle hulpmiddelen op deze website is bekend of ze een CE-markering hebben. 

Privacy-waarschuwing voor gezondheidsapps: bij veel apps en websites moet je naast je persoonsgegevens ook medische data over jezelf vrijgeven. Bij buitenlandse apps en websites valt het verzamelen van data niet onder de Nederlandse wetgeving.