Luchtkwaliteitsmeter voor gezonde lucht

Luchtkwaliteit meten in huis

Luchtkwaliteitsmeter in huis met kind op achtergrond

Beeld: iStock

Vrouw meet luchtkwaliteit op haar smartphone

Beeld: iStock

Met een luchtkwaliteitsmeter kun je de luchtkwaliteit in huis meten. Een slimme luchtkwaliteitsmeter geeft je via een app tips hoe je je beschermt tegen slechte lucht. De meter meet het fijnstof, de temperatuur en de luchtvochtigheid. Slimme software analyseert deze gegevens en neemt ook de luchtkwaliteit buiten mee in de berekeningen. Het resultaat zie je in een app.

Informatie voor zorggebruikers

Weet jij hoe het met de luchtkwaliteit is gesteld op plekken waar je vaak bent? Schone, frisse lucht thuis en op je werk is belangrijk voor je gezondheid. Heb je gevoelige luchtwegen, ademhalingsproblemen of een aandoening als astma of COPD? Dan is het zelfs van levensbelang. Een slimme luchtkwaliteitsmeter helpt je de luchtkwaliteit te verbeteren. Zo lees je in de bijbehorende app ook wat je kunt doen om de luchtkwaliteit te verbeteren. Zo leef en werk je in een gezondere omgeving. Bekijk hier voorbeelden van goede luchtkwaliteitsmeters.

Het systeem kan ook je luchtreiniger aansturen en zo de luchtkwaliteit verbeteren. Onderhoud van de luchtmeter is wel heel belangrijk (regelmatig het filter vervangen), anders werkt het niet goed.

De luchtmeter van Suvios detecteert je omgeving, stelt diagnoses, reinigt en adviseert wat je thuis kunt doen om ervoor te zorgen dat de lucht gezond blijft. Met een app krijg je een goed inzicht in de luchtkwaliteit. Bij Brise kan je ook een luchtkwaliteitsmeter voor enige tijd huren. Handig als je bijvoorbeeld zeker wil weten dat de lucht in de  kinderkamer gezond is.

Een andere aanbieder van apparaten om de lucht in je huis gezonder te maken is AirSain. Bijvoorbeeld luchtbevochtigers of luchtreinigers. Het doel van deze systemen is net als bij de andere aanbieders het verbeteren van de luchtkwaliteit in huis. Deze apparaten meten onder andere de hoeveelheid CO2 en fijnstof in de lucht. 

Tot slot is er de Uhoo. Dit is een uitgebreide luchtkwaliteitsmeter die o.a. CO2, fijnstof, temperatuur en allerlei chemisch stoffen meet.  De Uhoo is draadloos en daardoor makkelijk op verschillende locaties te gebruiken. De gemeten waardes worden opgeslagen in een app zodat je na een bepaalde periode opnieuw kan meten en goed kan vergelijken. Het apparaat communiceert met je smartphone of tablet zodat je hier een goed overzicht hebt van de luchtwaardes en eventuele veranderingen daarin.

Je kunt ook zelf online verder zoeken op 'luchtkwaliteitsmeters' of 'luchtreiniger'. Of kijk bij deze blog met luchtkwaliteitsmeters.

Vergoeding 

Op sommige producten krijg je korting via je zorgverzekeraar. Kijk op de website Allergiezorg) of neem contact op met je zorgverzekeraar. 

Praktische hulp  

Op de website Meet je gezondheid vind je meer informatie over verschillende luchtkwaliteitsmeters.

De handleidingen van de verschillende Brise modellen vind je op de website van Brise. Daar vind je ook veelgestelde vragen en hoe je het filter moet vervangen

Vragen over de uHoo  kun je  (in het Engels) stellen op de website van uHoo.

Heb je advies of hulp nodig bij het regelen van een slimme luchtkwaliteitsmeter? Ga dan naar onze pagina ‘Praktische Hulp’. Daar staan links die je hopelijk verder helpen.

Informatie voor zorgprofessionals

Behandel je patiënten met gevoelige luchtwegen, ademhalingsproblemen of een aandoening als astma of COPD? Voor hen is een gezonde luchtkwaliteit van levensbelang. Een slimme luchtkwaliteitsmeter kan hen helpen om luchtwegklachten terug te dringen. Hierdoor hoeven zij minder vaak bij je langs te komen.

Praktische hulp

Wil je een zorginnovatie zoals deze implementeren in je zorginstelling? Voor praktische hulp daarbij, kijk op onze pagina ‘Implementatie’.  

Voorbeelden van aanbieders

Meer zorginnovaties voor