Virtual reality exposure therapie (VRET) kan mensen helpen van hun angststoornis af te komen. Met een VR-bril kom je virtueel op een andere plek. Zo kan elke situatie worden nagespeeld. Je bezoekt virtueel een druk plein of stapt een vliegtuig in. De angstgevoelens die worden opgewekt, verdwijnen na een tijdje weer. Zo leer je dat je bepaalde situaties niet hoeft te vermijden.
Bekijk in de onderstaande video hoe zo’n filmpje eruitziet voor iemand met angst voor bloedprikken:
Informatie voor zorggebruikers
Angststoornissen kunnen je nogal beperken in je leven. Je durft bijvoorbeeld niet naar openbare plekken. Of naar plekken waar veel mensen samenkomen. Therapie met virtual reality kan je helpen van je angststoornis af te komen. Zo ben je weer vrij om te gaan en te staan waar je wilt.
Met een VR-bril wordt in een veilige omgeving een angstige situatie nagebootst. Het voelt levensecht aan. Onder begeleiding van een therapeut krijg je zo stap voor stap je angsten onder controle. Wordt het je toch even te veel? Dan zet je gewoon de bril af.
Vraag bij je therapeut na of hij of zij werkt met virtual reality exposure therapie. Je kunt ook contact opnemen met een behandelaar die hiermee werkt.
Met een app aan je angststoornis werken
Heb je last van hoogtevrees of vliegangst en wil je hier zelf mee aan de slag, zonder hulp van een therapeut? Dan kan de app ZeroPhobia je helpen om hier vanaf te komen. Op hun website kun je de gratis zelftest doen om te kijken hoe de app jouw angst kan verminderen. De app werkt als een simulator waarbij je je smartphone en een houder gebruikt als een virtual reality-bril. In de gesimuleerde wereld doe je simpele opdrachten. Zo leer je omgaan met de hoogte of het vliegen.
Bekijk in de onderstaande video hoe ZeroPhobia werkt:
Een simpele houder om een virtual reality-bril te maken kun je online kopen via de website van ZeroPhobia. Je kunt ook zelf zoeken, bijvoorbeeld op de zoekwoorden ‘VR bril kopen’.
Vergoeding
Virtual reality exposure therapie kan vergoed worden door de zorgverzekeraar. Dit verschilt per behandelende instelling en zorgverzekeraar. Vraag het na bij je behandelaar.
Praktische hulp
Heb je advies of hulp nodig bij het regelen van een zorginnovatie zoals deze? Ga dan naar onze pagina ‘Praktische Hulp’. Daar staan links die je hopelijk verder helpen.
Informatie voor zorgprofessionals
Exposure therapie kan goed helpen bij een angststoornis. Voor jou als behandelaar is het belangrijk dat je cliënten hierbij goed begeleidt. Exposure therapie kan tegenwoordig ook met virtual reality. Hierbij sta je naast de cliënt wanneer hij of zij de spannende situatie opzoekt. Zo kun je de cliënt nog beter begeleiden.
Wanneer je cliënt de VR-bril op zet, wordt er een angstige situatie nagebootst. Dat gebeurt in een veilige omgeving, al voelt het wel levensecht aan. Jij staat ernaast en begeleidt je cliënt stap voor stap. Als het even teveel wordt, kan je cliënt de bril gewoon afzetten.
Er zijn verschillende aanbieders van virtual reality-brillen en simulaties, gespecialiseerd in therapie. Kijk voor meer informatie bijvoorbeeld op de website van Vrendle, CleVR of Coolminds. Vrendle bijvoorbeeld biedt een online bibliotheek met 360-graden video’s. Deze kun je inzetten bij behandelingen, trainingen en voor ontspanning. VRendle is samen met verschillende zorgorganisaties ontwikkeld om virtual reality in te kunnen zetten in de zorg.
Praktische hulp
Heb je specifieke vragen over of ben je benieuwd naar de ervaringen van anderen met VRET? Deze organisaties maken er al gebruik van en staan open voor kennisdeling:
Albert Schweitzer ziekenhuis: stuur hen een e-mail.
Wil je virtual reality therapie implementeren in je praktijk? Voor praktische hulp daarbij, kijk op onze pagina ‘Implementatie’.
Voorbeelden van aanbieders
Disclaimer
Privacy-waarschuwing voor gezondheidsapps: bij veel apps en websites moet je naast je persoonsgegevens ook medische data over jezelf vrijgeven. Bij buitenlandse apps en websites valt het verzamelen van data niet onder de Nederlandse wetgeving.