Er zijn verschillende hulpmiddelen die je helpen op te staan uit een zittende positie. Bijvoorbeeld wanneer je op een stoel of bed zit. Bekende hulpmiddelen zijn een sta-op stoel of een toiletframe. Er zijn ook innovatieve middelen die je misschien nog niet kent. Je kunt bijvoorbeeld jezelf optrekken aan een grijppaal. Of de zitting onder je met een afstandsbediening laten kantelen. Bij deze innovatieve hulpmiddelen hoef je bijna geen aanpassingen te doen aan je huis.
Bekijk hoe je via een speciale grijppaal kunt opstaan:
Informatie voor zorggebruikers
Als je zelf uit je stoel of bed kan komen, ben je minder afhankelijk van anderen. Zo kun je alledaagse dingen weer in je eentje doen. Je hoeft niet meer te wachten op hulp.
Voor verschillende dagelijkse handelingen zijn er diverse hulpmiddelen.
Met de Pakpaal kun je vanuit allerlei plekken weer opstaan. Bijvoorbeeld vanuit je bed of stoel. De paal klem je tussen de vloer en het plafond. Hierdoor biedt hij voldoende stevigheid en veiligheid. Je kunt hem plaatsen waar je wilt. De grijppaal wordt als bouwpakket geleverd. Je krijgt er een duidelijke instructie bij om hem in elkaar te zetten.
Ook bestaan er veerzittingen voor stoelen. Een veerzitting is een los ‘sta-op kussen’ dat je op een stoel neerlegt. Het kussen kantelt schuin omhoog of omlaag, waardoor je makkelijk zelf in en uit een stoel kunt komen. Het is makkelijk mee te nemen en past op veel soorten stoelen, ook op rolstoelen en autostoelen.
Speciaal voor het toilet bestaat er een elektrische toiletlift. Lees op onze pagina over hulpmiddelen voor op het toilet hoe zo’n toiletlift werkt.
Voor deze en andere hulpmiddelen om je te helpen met opstaan, kun je zoeken op het trefwoord ‘opstaan’ in de Hulpmiddelenwijzer.
Vergoeding
De hulpmiddelen voor opstaan zonder hulp kunnen worden vergoed vanuit de WMO. Neem hiervoor contact op met het WMO-loket van jouw gemeente.
Praktische hulp
Heb je advies of hulp nodig bij het regelen van hulp om op te staan? Ga dan naar onze pagina ‘Praktische Hulp’. Daar staan links die je hopelijk verder helpen.
Informatie voor zorgprofessionals
Cliënten kunnen met innovatieve hulp zelf weer opstaan. Hierdoor zijn zij minder afhankelijk van jou. Zo hoeven je cliënten jou hiervoor niet in te schakelen. Zo kun jij je tijd besteden aan andere zorgtaken.
Je cliënt kan vanuit allerlei plekken zelf opstaan met de Pakpaal. Je kan hem plaatsen waar je wilt. Hij klemt tussen de vloer en het plafond. Hierdoor biedt hij voldoende stevigheid en veiligheid.
Op onze pagina over hulpmiddelen voor op het toilet lees je hoe een toiletlift werkt. Zo’n lift helpt je cliënt op te staan vanaf het toilet. Handig, want dan hoef je niet meer bij het toiletbezoek te blijven.
In de Hulpmiddelenwijzer vind je veerzittingen voor stoelen en meer hulpmiddelen die cliënten helpen met opstaan. Zoek hiervoor op het trefwoord ‘opstaan’.
Opstaan van het toilet
Er bestaat ook een elektrische toiletlift. De Liftolet en de Solo toiletlift zijn voorbeelden. De lift werkt als een sta-op stoel waarbij het apparaat je cliënt voorzichtig omhoogtilt. De zitting kantelt zodat je cliënt makkelijk kan gaan staan. De toiletlift zet je over het bestaande toilet heen. Zo hoeft je cliënt geen aanpassingen te doen aan het huis, zoals bij een toiletbeugel.
Voor deze en andere hulpmiddelen om je te helpen met opstaan, kun je zoeken op het trefwoord ‘opstaan’ in de Hulpmiddelenwijzer.
Praktische hulp
Wil je een zorginnovatie zoals deze implementeren in je zorginstelling? Voor praktische hulp daarbij, kijk op onze pagina ‘Implementatie’.
Voorbeelden van aanbieders
Disclaimer
Claimt een hulpmiddel een medisch doel te hebben? Dan moet het hulpmiddel, apparaat of de software altijd een geldige CE-markering hebben waaruit blijkt dat het veilig is en aan de correcte regelgeving voldoen. De Inspectie Gezondheidszorg houdt hier toezicht op. Van niet alle hulpmiddelen op deze website is bekend of ze een CE-markering hebben.