Er bestaat slim incontinentiemateriaal dat registreert hoeveel urine er in het materiaal zit. Dat gebeurt via een sensor en een draadloze clip. Deze clip wordt gekoppeld aan de sensor wanneer het materiaal wordt verschoond. De sensor registreert de hoeveelheid urine. De draadloze clip stuurt die informatie naar de telefoon of computer.
Informatie voor zorggebruikers
Als je incontinent bent en zelf niet kunt verschonen, is het fijn als je zorgverlener op tijd is met verschonen. Met slim incontinentiemateriaal weet je zorgverlener wanneer het tijd is om te verschonen. Zo hou je door de dag heen een prettig gevoel. Waar je ook bent.
Vraag aan je zorgverlener of je gebruik kunt maken van slim incontinentiemateriaal.
Vergoeding
Je krijgt een vergoeding voor incontinentiemateriaal vanuit de basisverzekering als:
- Het urineverlies langer duurt dan 2 maanden of als het verlies van ontlasting langer duurt dan 2 weken.
- Het urineverlies het dagelijks leven ernstig verstoort.
- Langdurig gebruik noodzakelijk is.
Informatie voor zorgprofessionals
Als zorgverlener kun je te maken hebben met mensen die incontinent zijn. Soms kunnen cliënten zelf niet aangeven wanneer zij verschoond moeten worden. Zo kun je dit wel eens te laat of te vroeg doen. Er is slim incontinentiemateriaal waarmee je beter zicht krijgt op het plassen van je cliënten. Zo kun je prettiger zorg verlenen.
Er zijn twee soorten slim incontinentiemateriaal.
Plaspatronen ontdekken
De Identifi gebruik je om erachter te komen op welke momenten iemand precies plast. De sensor houdt dit 72 uur lang bij. Zo leer je iemands plaspatroon kennen. Hierdoor kun je cliënten voortaan op de juiste tijden naar het toilet begeleiden. Nog voor diegene moet plassen. De gegevens gebruik je ook om het juiste incontinentiemateriaal uit te kiezen dat past bij het plaspatroon. Neem contact met de leverancier op als je Identifi wil gaan gebruiken.
Dagelijks meten
De sensor van Abena Nova gebruik je elke dag. De draadloze clip stuurt de informatie naar een mobiele app. Daarin zie je per cliënt hoeveel urine er op dat moment in het materiaal zit. Met deze informatie weet je wanneer het tijd is om iemand te verschonen. De draadloze clip haal je uit het oude materiaal en bevestig je aan de nieuwe. Neem contact met de leverancier op wanneer je het wil gaan gebruiken.
Praktische hulp
In de brochure van Identifi staat meer informatie over het product.
Op de website van Abena Nova kun je een test doen om te zien of je het materiaal in je zorginstelling kunt inzetten.
Deze zorgtechnologie is onderzocht door Vilans & Significant, zie de eindrapportage (april 2021): Tijdbesparende technologieën in de ouderenzorg (pdf). Zie ook het factsheet en eindrapportage 'Slimme inco' van het programma Anders Werken in de Zorg (nov. 2021).
Wil je slim incontinentiemateriaal implementeren in je zorginstelling? Voor praktische hulp daarbij, kijk op onze pagina ‘Implementatie’.
Voorbeelden van aanbieders
Disclaimer
Claimt een hulpmiddel een medisch doel te hebben? Dan moet het hulpmiddel, apparaat of de software altijd een geldige CE-markering hebben waaruit blijkt dat het veilig is en aan de correcte regelgeving voldoen. De Inspectie Gezondheidszorg houdt hier toezicht op. Van niet alle hulpmiddelen op deze website is bekend of ze een CE-markering hebben.