Sta op hulp wanneer je op het toilet zit

Met hulpmiddelen zelfstandig naar de wc

Oudere man staat bij toilet met daarop een hulpmiddel om makkelijker van het toilet af te komen

Beeld: iStock

Er zijn hulpmiddelen waarmee je zelfstandig naar het toilet kunt. Zo is er een elektrische toiletlift die je voorzichtig omhoogtilt als je wilt opstaan. Je zet hem over het bestaande toilet heen. Hij werkt als een sta-op stoel en tilt je voorzichtig. De zitting kantelt zodat je makkelijk kunt gaan staan. Daarnaast bestaan er toiletten en hulpmiddelen die het afveegwerk voor je doen.

In deze video zie je hoe je een toiletlift gebruikt:

Informatie voor zorggebruikers

Het is fijn als je zelfstandig naar het toilet kunt. Soms lukt dat niet meer zo goed. Bijvoorbeeld omdat je moeilijk zelf op kunt staan of minder kracht in je handen hebt. Daar zijn verschillende hulpmiddelen voor. Zo kun je weer naar het toilet op het moment dat jij dat wilt en zonder hulp.

Hulp bij het opstaan

Twee voorbeelden van elektrische toiletliften zijn de Liftolet en de Solo toiletlift. Je hoeft hierbij geen aanpassingen te doen aan je huis, zoals bij een toiletbeugel. Je kunt de toiletlift zonder gereedschap op je toilet installeren. Andere gebruikers hebben er geen last van. 

Voor deze en andere hulpmiddelen om je te helpen met opstaan, kun je zoeken op het trefwoord ‘opstaan’ in de Hulpmiddelenwijzer. Kijk ook eens op onze pagina over hulp bij het opstaan in en om het huis.

Hulp bij het afvegen

De afveeghulp EasyWipe werkt als een verlengstuk van je arm. Handig als je niet kunt reiken of minder kracht in je hand hebt. Je klemt toiletpapier of een vochtig doekje in het uiteinde. Na gebruik druk je op de knop om het papier in het toilet te laten vallen.

Daarnaast zijn er nog meer hulpmiddelen voor het toilet. Denk bijvoorbeeld aan een antislipmatje, of een app die publieke toiletten in de buurt laat zien. Kijk hiervoor op de website van Scouters.

Vergoeding

Hulpmiddelen voor thuis kunnen worden vergoed vanuit de WMO. Neem hiervoor contact op met het WMO-loket van jouw gemeente. 

Praktische hulp

Heb je advies of hulp nodig bij het regelen van een van deze zorginnovaties? Ga dan naar onze pagina ‘Praktische Hulp’. Daar staan links die je hopelijk verder helpen.

Informatie voor zorgprofessionals

Als cliënten niet zelfstandig naar het toilet kunnen, moet je er vaak bij blijven om te helpen. Er zijn hulpmiddelen die deze zorg in jouw plaats bieden. Je cliënt kan zo weer zelf naar het toilet. Je cliënt krijgt zo weer een stukje regie terug. Daarbij kun jij je richten op andere zorgtaken.  

Hulp bij het opstaan

Er bestaan elektrische toiletliften die je zonder gereedschap monteert. Zo hoef je geen aanpassingen te doen in het verpleeghuis. Andere bewoners kunnen ook gewoon naar het toilet. Zij hebben er geen last van. Twee voorbeelden zijn de Liftolet en de Solo toiletlift

Er zijn ook andere hulpmiddelen die je cliënten kunnen gebruiken bij het opstaan. Kijk hiervoor in de Hulpmiddelenwijzer en zoek op het trefwoord ‘opstaan’.

Hulp bij het afvegen

Soms lukt het cliënten niet meer om zelf goed af te vegen. Dan kan een bidet in het verpleeghuis uitkomst bieden. Een bidet geeft een warme straal water die reinigt zoals een douche. Er zijn verschillende leveranciers en soorten. Zo zijn er speciale bidet brillen die je over het bestaande toilet monteert. Daarnaast zijn er volledige bidet toiletten. Laat je goed adviseren over de verschillende mogelijkheden. Ze zijn verkrijgbaar bij verschillende online hulpmiddelenwinkels zoals Scouters. Je kunt ook zelf online verder zoeken op bijvoorbeeld ‘bidet’.

Een kleinere investering is de afveeghulp EasyWipe. Hiermee kan je cliënt makkelijker zelf afvegen. Ook al heeft je cliënt bijvoorbeeld minder kracht in de hand. Je cliënt klemt toiletpapier of een vochtig doekje in het uiteinde. Het papier valt na gelijk in het toilet als je cliënt na het afvegen op de knop drukt. 

Praktische hulp

Wil je een van deze zorginnovaties implementeren in je zorginstelling? Voor praktische hulp daarbij, kijk op onze pagina ‘Implementatie’.

Voorbeelden van aanbieders

Ervaringen

‘Als ik naar de wc wil, dan ga ik naar de wc. Daar heeft een ander niets mee te maken. Zo voel ik me meer mens.’