Tegenwoordig kun je bij verschillende zorgaanbieders online psychologische hulp krijgen. Bij een online behandeling volg je therapie waar en wanneer het jou uitkomt. Hiervoor heb je alleen een smartphone of tablet nodig. Vaak bestaat de behandeling uit een aantal videogesprekken met je behandelaar. Daarnaast maak je verschillende opdrachten. Die bespreek je met je behandelaar.
Informatie voor zorggebruikers
Zoek je psychologische hulp, bijvoorbeeld omdat je een depressie, angstklachten of een verslaving hebt? Voor online hulp kun je direct terecht en je kunt het overal volgen. Je bent voor online therapie dus niet afhankelijk van de plaats waar je woont. Zo heb je geen last van een lange wachtlijst. Ook kunnen jij en je behandelaar elkaar sneller en makkelijker bereiken als er iets is.
Online psychologische hulp is voor mensen met psychologische klachten die behandeld kunnen worden vanuit de basis ggz maar ook vanuit de specialistische ggz. Voor je behandeling begint, heb je altijd een intakegesprek. Je behandelaar brengt dan zo goed mogelijk jouw klachten in beeld. Daarna krijg je alle informatie over je diagnose, behandelplan en duur van je behandeling.
Bij online therapie werken de psychologen op dezelfde manier als in een fysieke praktijk. In een beveiligde omgeving kun je het behandelplan stap voor stap volgen. Er bestaat ook zogenoemde schrijftherapie. Daarbij is er helemaal geen face-to-face contact. Je kunt de behandeling dan helemaal doen op een moment dat het jou uitkomt. Voor hulp in de geestelijke gezondheidszorg heb je altijd een verwijsbrief van je huisarts nodig. Je kunt een online behandeling via een ggz-instelling volgen of zelf uitzoeken.
Therapie via een ggz-instelling
Parnassia Groep is een voorbeeld van een ggz-instelling die online therapie biedt bij angstklachten en depressie. Bij aanmelding kun je aangeven of een voorkeur hebt voor online behandeling. Heb je een reguliere behandeling nodig? Dan kun je online opdrachten maken als ondersteuning. Als je behandeling volledig online is, krijg je ondersteuning via de app NiceDay. Daarin houd je je voortgang bij. Je maakt dagboekaantekeningen en monitort je stemming. Je behandelaar heeft zicht op jouw aantekeningen en kan contact met je opnemen als dat nodig is. Je kunt via de app met elkaar beeldbellen. Op deze manier krijgen jullie veel sneller inzicht in wat er speelt. Zo kun je gericht en sneller beter worden.
Er zijn steeds meer ggz- en zorginstellingen die online behandelingen aanbieden. Kijk in jouw regio welke instellingen dat doen. Op de website van Parnassia Groep kun je jezelf aanmelden voor een behandeling. Vul hiervoor het aanmeldformulier op de website in. Er zijn meer zorginstellingen die online ggz-behandelingen aanbieden, zoals GGzE (regio Eindhoven) en GGZ Drenthe. Vraag na bij jouw zorgverlener of ze het aanbieden, of zoek online naar ggz-instellingen die online behandelingen aanbieden. Tip: zet je plaatsnaam erbij. Sol Psychotherapie is een online ggz-instelling die behandelingen aanbiedt aan volwassenen in de generalistische basis ggz en specialistische ggz.
Zelf zoeken naar therapie
Op Welshop.nl kun je zelf zoeken naar online behandelingen of coachingtrajecten. Er zijn veel verschillende aanbieders. Je kunt zoeken op een specifieke klacht of behandeling en een behandeling en zorgaanbieder kiezen die bij jou past. Welshop biedt ook een totaaloverzicht van alle behandelingen. Hier zie je ook of de zorg wordt vergoed vanuit je basisverzekering. Je kunt uiteraard ook zonder tussenkomst van Welshop online kijken bij een zorgaanbieder die je aanspreekt. Ook kun je een gratis gesprek aanvragen voor advies over welke zorg voor jou geschikt is.
Heb je een behandeling gevonden? Dan kun je deze op Welshop.nl of bij de aanbieder bestellen. Je vult je gegevens in en geeft aan of je een verwijzing van je huisarts hebt. Je bestelling wordt per e-mail bevestigd. De zorgaanbieder van je keuze neemt dan binnen een paar dagen contact op voor een intakegesprek. Als je twijfelt of online hulp iets voor jou is, biedt Welshop.nl een gratis oriëntatiegesprek.
Kijk goed welk aanbod van de zorgaanbieder bij je past. Bij Mentaal Beter bestaat je therapie altijd uit een combinatie van een online- en persoonlijke behandelingen. Die laatste kun je volgen op een locatie van Mentaal Beter bij jou in de buurt. Op de website van Mentaal Beter kun je jezelf aanmelden voor een behandeling. Dit kun je zelf doen, of je kunt dit door je huisarts laten doen. Tactus biedt online verslavingszorg, ook in groepsverband. Je kunt daar ook volledig anoniem worden geholpen. De online behandelingen van Tactus zijn voor iedereen vanaf zestien jaar, die wil werken aan zijn of haar gebruik of verslavingsgedrag, of terugval willen voorkomen.
Mindler heeft korte wachttijden en biedt hulp aan in de vorm van online gesprekken en oefeningen in een app. Op de site van Mindler, een digitale GGZ-instelling, is meer informatie te vinden over hun werkwijze. Bij iPractice wordt gewerkt met meerdere chats per week in plaats van één langer gesprek. Verdiepende gesprekken ter aanvulling zijn mogelijk, ook op locatie. Meer informatie over de werkwijze van iPractice is te vinden op hun website. Disofa.nl biedt uitsluitend online behandelingen. Op de website van DiSofa kun je een gratis kennismakingsgesprek aanvragen.
Via HSK Online kun je een online behandeling krijgen voor verschillende klachten. Naast (video)bellen biedt HSK ook schrijftherapie aan. Bij deze vorm van behandeling kunnen patiënt als professional locatie- en tijdonafhankelijk communiceren.
Vergoeding
Zorg vanuit de basis ggz wordt vergoed wanneer je een verwijsbrief van je huisarts hebt. Let op: deze zorg gaat eerst van je eigen risico af. Niet alle behandelingen worden vergoed, hulp bij een burn-out valt bijvoorbeeld niet binnen de basisverzekering. Ook hebben niet alle websites contracten met alle zorgverzekeraars. Ga daarom bij je zorgverzekeraar na wat zij vergoeden.
Praktische hulp
Heb je advies of hulp nodig bij het regelen van online therapie? Ga dan naar onze pagina ‘Praktische Hulp’. Daar staan links die je hopelijk verder helpen.
Informatie voor zorgprofessionals
Je wilt je cliënten zo snel mogelijk psychische hulp bieden als zij dit nodig hebben. Omdat je veel cliënten behandelt, lukt dat niet altijd. Met online therapie kun je cliënten toch helpen. Zo kunnen zij met online therapie zelfstandig aan opdrachten werken. Daarnaast voer je online gesprekken. De client heeft zo meer regie over zijn of haar behandeltraject, is meer betrokken en is intensiever bezig met zijn of haar herstel. Daardoor herstelt de client sneller terwijl het jou tijd en administratieve last bespaart. Wachttijden worden korter, waardoor je tijd over houdt om andere cliënten te behandelen.
Ben je op zoek naar een e-healthplatform waarop je als zorgaanbieder online therapie kunt aanbieden? Het platform en de app van Minddistrict kunnen uitkomst bieden. Op dit platform kunnen cliënten hun eigen herstelroute samenstellen en werken zij zelf aan modules. Met Minddistrict kun je onder meer beeldbellen en online groepsgesprekken voeren, handig voor bijvoorbeeld multidisciplinair overleg. Om dit goed te implementeren geeft Minddistrict op deze pagina tips en adviezen. Het platform is volledig aan de wensen van de behandelaar aan te passen en voldoet aan de AVG-richtlijnen. Zo kun je data veilig delen. Kijk voor meer informatie op de website van Minddistrict. Een alternatief is de app van NiceDay.
Een alternatief platform is Therapieland, dat naast online programma’s ook virtual reality aanbiedt. Ook op dit platform kun je beeldbellen met cliënten. Alle zorgaanbieders mogen deze functie twee maanden gratis gebruiken. Ga naar de website van Therapieland voor meer informatie. Daar vind je ook een handige instructievideo over beeldbellen.
Praktische hulp
Op de website van Minddistrict staan handleidingen die helpen bij de start.
Op de website van Therapieland kun je als behandelaar een proefaccount uitproberen.
Als verwijzer kun je patiënten op verschillende manieren direct doorverwijzen naar DiSofa. Deze website biedt uitsluitend online behandelingen aan. Ga voor meer informatie naar de website van DiSofa.
Werk je in de generalistische basis ggz of specialistische ggz en beschik je over eigen contracten met zorgverzekeraars? Dan kun je je aansluiten bij Mentaal Beter. Meer informatie op hun website.
Wil je online therapie implementeren in je zorginstelling? Voor praktische hulp daarbij, kijk op onze pagina ‘Implementatie’.
Voorbeelden van aanbieders
Voor zorggebruikers
- NiceDay
- Welshop.nl
- Mentaal Beter
- Tactus
- Mindler
- iPractice
- DiSofa
- HSK Online
- GGzE (regio Eindhoven)
- GGZ Drenthe
- Sol Psychotherapie
- Of zoek online naar ggz-instellingen