Audiodescriptie en gesproken ondertiteling

TV en film kijken voor blinden en slechtzienden

Blinde vrouw met webbox voorlees hulpmiddel

Beeld: Solutions Radio, Webbox

Een vrouw houdt een smartphone vast waarop de app met audiodescriptie te zien is.

Beeld: Earcatch

Een jongen zit achter zijn laptop en kijkt naar een filmpje met audiodescriptie

Beeld: Feike Santbergen, Scribit

Tv-ondertiteling met Vo-box

Beeld: Vo-box

Er zijn hulpmiddelen die beeld vertalen naar geluid. Zo is er audiodescriptie, waarbij een stem vertelt wat er op het scherm te zien is. Hiervoor download je een app. De app downloadt dan het audiobestand van de film of serie op je telefoon. De app zorgt ervoor dat de audio gelijkloopt met wat er in beeld te zien is. Ook bestaat er een kastje voor je televisie dat alle ondertiteling kan voorlezen.

Bekijk in deze video hoe een app met audiodescriptie werkt:

Bekijk in deze video hoe audiodescriptie van online video's werkt:

Informatie voor zorggebruikers

Als je blind of slechtziend bent, kan het lastig zijn om films, tv-series en online video’s te volgen. Met audiodescriptie hoor je wat er in beeld gebeurt. Zo snap je het verhaal ook nog wanneer er even niet gesproken wordt.

Films en series volgen

Earcatch is zo’n app voor audiodescriptie. Via audio beschrijft de app wat er in een film of serie gebeurt. In de app kies je welke film of serie je wilt gaan kijken. Je kunt het bestand in de app terugvinden in de lijst ‘mijn films en series’. Zet je koptelefoon op of doe een oortje in en druk op ‘start’ wanneer de film of serie begint. Heb je een speaker of gehoorapparaat die je aan kunt sluiten via bluetooth? Dan kun je de audiobeschrijving ook afspelen via deze apparaten. Dit doe je door je gehoorapparaat of speaker via bluetooth te koppelen aan je telefoon of tablet.

Online video’s kijken

Op de website van Scribit bekijk je online video’s waarbij een stem beschrijft wat er in beeld gebeurt. Hiervoor maak je een account aan op de website. Wil je een video zien waar nog geen audiobeschrijving bij is? Op de website kun je deze video opgeven. Een vrijwilliger maakt er dan een beschrijving bij.

Teksten hardop uitspreken

Er zijn ook apparaatjes die tekst voor je kunnen uitspreken. Zoals de Webbox. Daarmee kun je lokale en landelijke kranten, tijdschriften en boeken 'lezen' en ondertiteling laten voorlezen. De Go-box is een kastje dat je met een HDMI-kabel op je televisie aansluit, waarna het alle Nederlandstalige ondertiteling voor kan lezen. Hij werkt voor normale zenders, maar ook voor kijkabonnementen zoals Netflix. De Vo-box vergroot de ondertiteling op de televisie. Daarnaast is er ook de Go app, die je kunt gebruiken als je buitenshuis ook ondertiteling wil volgen.

Audiodescriptie bij voorstellingen

Wil je naar het theater voor een voorstelling of musical? Verschillende theaters en stichtingen bieden live audiodescriptie aan. Stichting ‘Kom het zien!’ levert deze service bij verschillende voorstellingen door het hele land.

Vergoeding

De Webbox en Go-box worden vergoed door zorgverzekeraars. Neem contact op met je zorgverzekeraar wanneer je wilt weten of een van de andere middelen vergoed wordt.

Praktische hulp

Heb je advies of hulp nodig bij het regelen van audiodescriptie? Ga dan naar onze pagina ‘Praktische Hulp’. Daar staan links die je hopelijk verder helpen.

Op de website van Scribit staan verschillende uitlegvideo’s die vertellen hoe je de audiodescriptie gebruikt.

Op de website van Solutions Radio staan handleidingen voor de Webbox en de Go-box.

Kun jij wel zien? Dan kun je helpen het aantal audiobeschrijvingen bij video’s op www.scribit.tv uit te breiden. Als vrijwilliger kies je zelf een video uit waarbij je een beschrijving maakt. Kijk op hun website hoe je dit eenvoudig kunt doen.

Informatie voor zorgprofessionals

Zorg je voor cliënten  die blind of slechtziend zijn? Met audiodescriptie kunnen zij films, tv-series en online video’s beter volgen. Je cliënten kunnen weer genieten van een video terwijl jij je even richt op andere zorgtaken.

Films en series volgen

Earcatch is zo’n app voor audiodescriptie. Je cliënt kiest in de app welke film of serie hij of zij wilt kijken. Je cliënt drukt dan op ‘start’ wanneer de film of serie begint. Via audio beschrijft de app wat er in een film of serie gebeurt.

Online video’s kijken

Je cliënt bekijkt op de website van Scribit online video’s waarbij een stem beschrijft wat er in beeld gebeurt. Hiervoor maak je voor je cliënt een account aan op de website.

Teksten hardop uitspreken

Er zijn ook apparaatjes die tekst voor je cliënt kunnen uitspreken. Een voorbeeld is de Webbox. Deze ‘leest’ lokale en landelijke kranten, tijdschriften en boeken voor. Hij kan ook ondertiteling voorlezen. De Go-box is een kastje dat je met een HDMI-kabel op de televisie aansluit, waarna het alle Nederlandstalige ondertiteling voor kan lezen. Hij werkt voor normale zenders, maar ook voor kijkabonnementen zoals Netflix. De Vo-box vergroot de ondertiteling op de televisie.

Audiodescriptie bij voorstellingen

Wil je cliënt naar het theater voor een voorstelling of musical? Verschillende theaters en stichtingen bieden live audiodescriptie aan. Stichting ‘Kom het zien!’ levert deze service bij verschillende voorstellingen door het hele land.

Praktische hulp

Wil je audiodescriptie implementeren in je zorginstelling? Voor praktische hulp daarbij, kijk op onze pagina ‘Implementatie’.

Meer zorginnovaties voor