Bescherm je heupen met een heupairbag

Voorkom een heupfractuur bij vallen

oudere man met heupairbag en zijn verzorger lopen op straat

Beeld: Zorg van Nu

Paspop heeft heupairbag aan onder zijn broek

Beeld: Heupairbag Wolk

Een riem met heupairbag voorkomt dat mensen hun heup breken wanneer zij vallen. De zachte riem is onzichtbaar, omdat je hem onder de kleding draagt. Hij bevat luchtkussentjes die zich automatisch opblazen zodra de drager valt. Deze kussentjes vangen de klap op en beschermen zo de heupbotten. Hiermee voorkom je een heupfractuur. 

Bekijk in de onderstaande video hoe zo’n riem werkt:

Informatie voor zorggebruikers

Ben je slecht ter been? Heb je last van mobiliteits- of balansproblemen? Of heb je eerder je heup gebroken? Dan kan de angst om te vallen erg groot zijn. Bij een val zou je namelijk je heup kunnen breken. Met een heupairbag voorkom je dat. Ook voorkom je er verwondingen mee. Zo kun je je zonder zorgen binnen en buiten het huis verplaatsen.

De heupairbag werkt met drie bewegingssensoren. Deze sensoren herkennen de valbeweging en zorgen ervoor dat de airbag gevuld is met lucht voordat je op de grond terecht komt. Na de val loopt de heupairbag langzaam leeg.

De heupairbag Wolk is zo ontworpen dat niemand hoeft te zien dat je hem draagt. Je kunt automatisch een alarm laten versturen wanneer je gevallen bent. Dan gaat er een bericht met je locatie naar een contactpersoon die je hebt ingesteld. Je kan ook zelf alarm slaan door op de heupairbag te tikken. Een andere heupairbag is de Hip'Safe.

Vergoeding

De heupairbag wordt niet vergoed door verzekeraars.

Praktische hulp

Heb je advies of hulp nodig bij het regelen van een zorginnovatie zoals deze? Ga dan naar onze pagina ‘Praktische Hulp’. Daar staan links die je hopelijk verder helpen. 

Informatie voor zorgprofessionals

Een heupairbag kan een oplossing zijn wanneer je werkt met mensen met een mobiliteitsprobleem, mensen die angstig zijn of aan het revalideren zijn. Je wil dat ze blijven bewegen, maar je wil ook voorkomen dat ze daar angstig voor zijn. Mochten ze vallen, dan wil je dat er geen heupfractuur ontstaat. Bovendien wil je graag zo snel mogelijk ter plaatse zijn.

De heupairbag werkt op basis van sensoren. Drie bewegingssensoren signaleren een val. De sensoren zorgen ervoor dat er lucht in de airbags zit voordat de patiënt op de grond terecht is gekomen. Na de val loopt de heupairbag weer leeg.

De heupairbag Wolk wordt onzichtbaar gedragen onder de kleding en is daarom niet stigmatiserend. Hij biedt ook valalarmering en stuurt een bericht met locatie naar een ingesteld telefoonnummer. Een andere aanbieder is de Hip’Safe.

Praktische hulp

Wil je een zorginnovatie zoals deze implementeren in je zorginstelling? Voor praktische hulp daarbij, kijk op onze pagina ‘Implementatie’

Wolk helpt zorginstellingen bij het implementeren van de Wolk binnen de organisatie. Ze hebben implementatiecoaches die de verschillende stakeholders (ergotherapeuten, fysiotherapeuten, artsen, projectleiders en meer) binnen de zorgorganisatie helpen bij zowel educatie en het gebruik van de Wolk, als het selecteren van relevante cliënten. Voor meer informatie kun je contact opnemen met de aanbieder

Deze zorgtechnologie is onderzocht door Vilans & Significant, zie de eindrapportage (april 2021): Tijdbesparende technologieën in de ouderenzorg (pdf). Zie ook het factsheet en de eindrapportage 'Valimpact reductie' van het programma Anders Werken in de Zorg (nov. 2021).

Voorbeelden van aanbieders

Ervaringen

Het personeel merkt dat ze minder “on edge” hoeven te zijn wanneer een cliënt begint te lopen als die cliënt een WOLK om heeft. Dit zie ik naast het opvangen van een val ook als een van de grotere winsten van de WOLK.
Adviseur zorginnovatie
Naar de factsheet 'Valimpactreductie' van Anders Werken in de Zorg

Disclaimer

Claimt een hulpmiddel een medisch doel te hebben? Dan moet het hulpmiddel, apparaat of de software altijd een geldige CE-markering hebben waaruit blijkt dat het veilig is en aan de correcte regelgeving voldoen. De Inspectie Gezondheidszorg houdt hier toezicht op. Van niet alle hulpmiddelen op deze website is bekend of ze een CE-markering hebben.