Er zijn allerlei middelen die je helpen om in beweging te komen. Zoals de robotbal. Deze bestuur je met lichaamsbewegingen zonder de bal aan te raken. Het werkt met een app op je telefoon. Ook zijn er gadgets die muziek maken wanneer je beweegt.
Onze vlogger Joyce test de beweegarmband met haar panel in deze video:
Informatie voor zorggebruikers
Is het voor jou niet vanzelfsprekend om te (kunnen) bewegen? Bijvoorbeeld doordat je geen motivatie vindt, beweeg- en/of valangst hebt, of op een andere manier beperkt wordt in je mobiliteit? bij? Er zijn allerlei manieren om wel in beweging te komen en plezier te ervaren. Dit zorgt voor een vrolijk gevoel, ontspanning en een betere gezondheid.
Bewegen met een robot
Eén van de manieren om te bewegen is met Sphero Mini (Engels). Dit is een robotbal die je aan een app op je smartphone of tablet koppelt. Via de app speel je spelletjes met de bal. Je kunt de bal op zeven verschillende manieren besturen, waaronder met je gezichtsuitdrukkingen. Download de app en plaats je telefoon in de meegeleverde houder. Zo bestuur je de robot ook zonder handen.
Bewegen op muziek
De SoundMoovz (Engels) is een armband waarmee je muziek maakt. Hoe sneller jij je hand of pols beweegt, hoe sneller de beat gaat. Je kunt zeven armbanden met elkaar verbinden. Dit doe je met je telefoon of tablet via bluetooth. Op deze manier 'bespeel’ je ook samen verschillende instrumenten.
Beter bewegen voor 65-plussers
Fit Thuis van SecondMoov is een online programma dat je thuis helpt met bewegen. Het programma is speciaal voor ouderen van 65 jaar en ouder die moeite hebben met dagelijkse bewegingen. Zoals wandelen en opstaan. Via beeldbellen begeleidt een professional je bij de oefeningen. Het programma duurt ongeveer drie maanden.
Vergoeding
De robotbal wordt niet vergoed door zorgverzekeraars. Neem voor de muziekarmband contact op met je zorgverzekeraar wanneer je wilt weten of deze wordt vergoed.
Praktische hulp
Heb je advies of hulp nodig bij het regelen van een hulpmiddel dat muziek maakt? Ga dan naar onze pagina ‘Praktische Hulp’. Daar staan links die je hopelijk verder helpen.
Informatie voor zorgprofessionals
Het is niet voor iedere cliënt of patiënt mogelijk om in beweging te komen en blijven. Iemand heeft misschien last van beweeg- en/of valangst, is aan het revalideren of heeft een andere beperking die dit in de weg staat. Toch kan bewegen voor plezier, ontspanning en een betere gezondheid zorgen. Daarom zijn er alternatieve activiteiten die je kunt inzetten.
Bewegen met een robot
Er zijn bijvoorbeeld robotballen, zoals de Sphero Mini (Engels). Hiermee kan je cliënt spelletjes doen. Dat gebeurt via een app. Je cliënt of patiënt bestuurt de bal op verschillende manieren. Bijvoorbeeld met gezichtsuitdrukkingen. Je hoeft de bal hierbij niet aan te raken. De bal is gekoppeld aan een app op je smartphone of tablet.
Nao is een kleine, menselijke robot die je als zorgprofessional zelf bestuurt. Door de Zora-software op de robot reageert deze op wat jij intoetst. Zo neemt de Nao taken van je over, zoals bewoners kalmeren of vermaken. Bijvoorbeeld door bewegingsoefeningen te doen, muziek af te spelen of een 'gesprek' te voeren. Jij en je collega’s krijgen een training wanneer je de robot aanschaft. Daarna kun je deze direct gebruiken.
Bewegen op muziek
Bij het muziekkussen inmuDANCE veranderen de muziek en de vibraties wanneer je beweegt. Dit motiveert je cliënt of patiënt om te bewegen.
De SoundMoovz (Engels) is een armband die je bij je cliënt of patiënt kunt omdoen en muziek maakt. Hoe sneller zij hun hand of pols bewegen, hoe sneller de beat die uit de armband komt. Je kunt wel zeven van deze armbanden met je smartphone of tablet via bluetooth verbinden. Op deze manier kunnen instrumenten ook samen worden ‘bespeeld’.
Ook met de Soundbeam (Engels) maakt je cliënt of patiënt geluid en muziek. Het systeem bestaat uit de spelbesturing en een apparaat dat op een soort microfoon lijkt. Daar zitten sensoren in. Je zet de ‘microfoon’ voor de cliënt op tafel neer. Hij vertaalt dan elke kleine lichaamsbeweging in muziek en geluid. Met de vier meegeleverde touchscreen-consoles kies je uit verschillende muziekgenres en -beats. Je kunt ook eigen geluiden toevoegen.
Kijk naar deze video van iemand die de Soundbeam voor het eerst uitprobeert.
Beter bewegen voor 65-plussers
Voor 65-plussers die moeite hebben met dagelijkse bewegingen is er Fit Thuis van SecondMoov. Dit online programma volgt je cliënt zelf thuis. Via beeldbellen begeleidt een professional hem of haar bij de oefeningen. Het programma duurt ongeveer drie maanden. De oefeningen hebben als doel dat je cliënt meer zelfstandig kan bewegen. Zo heeft hij of zij minder zorg nodig.
Praktische hulp
Wil je een van deze hulpmiddelen implementeren in je zorginstelling? Voor praktische hulp daarbij, kijk op onze pagina ‘Implementatie’.
Heb je specifieke vragen over of ben je benieuwd naar de ervaringen van anderen met de robotbal? Deze organisaties maken er al gebruik van en staan open voor kennisdeling:
- ZuidOostZorg: Roelfien Erasmus, mail of bel 0512-571800
Lees ervaringen over de Nao robot van andere organisaties op de website van Zorabots Nederland. Of vraag een demo aan via het contactformulier.
Bekijk ook de instructievideo’s van de InmuDANCE op hun website.