Epilepsie waarschuwing

Detectiesysteem voor epilepsieaanvallen

Moeder leest kind voor met cerebrale parese

Beeld: iStock

Een epilepsie detectiesysteem geeft een waarschuwing als iemand met epilepsie een aanval krijgt. Je draagt hierbij een pols- of armband. Deze meet onder andere de hartslag en de bewegingen van de drager. De armband is gekoppeld aan een basisstation. Deze krijgt een waarschuwing van de armband wanneer die een aanval registreert. Het basisstation maakt dan geluid en waarschuwt zo anderen. 

Bekijk in het onderstaande filmpje hoe een epilepsie detectiesysteem werkt:

 

Bekijk in deze video hoe een matras-sensor werkt:

Informatie voor zorggebruikers

Je weet nooit wanneer je een epilepsie-aanval krijgt. Dat kan zomaar tijdens je dagelijkse bezigheden of ’s nachts gebeuren. Een detectiesysteem kan je dierbaren of zorgverlener waarschuwen bij een aanval. Zo kunnen zij je snel te hulp schieten als het nodig is. Dat geeft jou en hen meer rust.

Het basisstation van het detectiesysteem kun je koppelen aan een oproepsysteem. Zo wordt altijd de juiste persoon gewaarschuwd. De metingen worden bijgehouden in een online portaal, het basisstation of een app. Zo kun je de geschiedenis zien van alle epilepsie aanvallen die je hebt gehad en of deze toenemen of juist afnemen. Deze informatie kun je bij een bezoek aan de neuroloog doorgeven.

Voorbeelden van detectiesystemen zijn de Epi-Care Free, de Nightwatch (Engels) en de Embrace (Engels). De armband van NightWatch draag je als wanneer je naar bed gaat. De Epi-Care Free en de Embrace kun je ook overdag en buitenshuis dragen. De Epi-Care Free heeft een bereik van 20 meter, maar kan je ook koppelen aan een app. Zo heb je meer bewegingsvrijheid. Bij een aanval ontvangt je ouder of zorgverlener ook je locatiegegevens. Ook de Embrace registreert gegevens in een bijbehorende app en houdt naast bewegingen ook de temperatuur van de drager bij. 

Sensoren onder je matras

Een andere manier om aanvallen in de nacht te detecteren is door middel van een sensor onder of tegen het matras. Hier merk je niks van als je slaapt, een armband voel je wel. Voorbeelden zijn de matrassensoren van Emfit en Epi-Watcher. Deze sensoren signaleren jouw bewegingen. Op basis van die bewegingen herkennen de sensoren wanneer je een aanval hebt. Vervolgens stuurt de sensor een signaal naar het basisstation en klinkt er een alarm. De gevoeligheid van de matras-sensoren kan naar wens worden ingesteld. De systemen slaan gegevens op. Hierdoor krijgt jouw zorgverlener of ouder beter inzicht in de epilepsieaanvallen.
Daarnaast zijn er meer aanbieders. Laat je goed informeren over de verschillende mogelijkheden. Bekijk ook het volledige overzicht van mogelijke detectiesystemen op de website van TeleConsortium Aanvalsdetectie.
 
Let op: Een detectiesysteem voor epilepsieaanvallen kan levensbedreigende situaties bij aanvallen met bewustzijnsdaling of -verlies proberen te voorkomen. Maar een apparaat biedt nooit de garantie dat elke aanval wordt gemeld. 
 

Vergoeding

Zorgverzekeraars vergoeden niet standaard detectie- en alarmeringsapparaten voor epilepsie (epilepsie-alarmering).  Op dit moment vergoeden alleen Ohra, Delta Lloyd en CZ het Emfitmatje in bepaalde aanvullende verzekeringen bij een indicatie van een epilepsiecentrum..

Praktische hulp

Heb je advies of hulp nodig bij het regelen van een epilepsie detectiesysteem? Ga dan naar onze pagina ‘Praktische Hulp’. Daar staan links die je hopelijk verder helpen.

Voor meer informatie over de verschillende alarmsystemen en andere hulpmiddelen of om een detectiesysteem op proef te ontvangen, bel met de Epilepsie Infolijn van het Epilepsiefonds: 030 634 4064, op werkdagen bereikbaar van 9.30-16.00 uur. Of kijk op de website van het Epilepsiefonds.

Op de website van NightWatch staan ook handleidingen.
 

Informatie voor zorgprofessionals

Je weet nooit wanneer je cliënt een epilepsie-aanval krijgt. Toch wil je zo snel mogelijk kunnen ingrijpen als het nodig is. Met een epilepsiedetectiesysteem weet je direct wanneer je cliënt een aanval heeft. Zo kun je de best mogelijke zorg verlenen, direct wanneer het nodig is.

De systemen houden de metingen en aanvallen bij in een online portaal, het basisstation of een app. Zo kan jij of je cliënt de geschiedenis zien van alle epilepsie aanvallen die je cliënt heeft gehad. En of deze toenemen of juist afnemen. Het basisstation van het detectiesysteem kun je koppelen aan een oproepsysteem. Zo wordt je altijd gewaarschuwd.

De Epi-Care Free, de NightWatch en de Embrace (Engels) zijn voorbeelden van detectiesystemen. Je cliënt draagt de armband van NightWatch wanneer hij of zij naar bed gaat. De Epi-Care Free en de Embrace kunnen ook overdag en buitenshuis gedragen worden. De Epi-Care Free heeft een bereik van 20 meter, maar kun je ook koppelen aan een app. Zo heeft je cliënt meer bewegingsvrijheid. Bij een aanval ontvang je ook de locatiegegevens van je cliënt. Ook de Embrace registreert gegevens in een bijbehorende app en houdt naast bewegingen ook de temperatuur van de drager bij. 

De detectie-armbanden zijn ook in professionele instellingen te gebruiken. Neem contact op met een van de leveranciers voor de mogelijkheden. 

Sensoren onder het matras

Met sensoren onder of tegen het matras kun je ook nachtelijke aanvallen detecteren. Je cliënt merkt hier niks van als hij of zij slaapt. Voorbeelden zijn de matrassensoren van Emfit en Epi-Watcher. Deze sensoren signaleren de bewegingen van je cliënt. Op basis van die bewegingen herkennen de sensoren wanneer hij of zij een aanval heeft. Vervolgens stuurt de sensor een signaal naar het basisstation. Jij krijgt hiervan een alarm. Je kunt de gevoeligheid van de matras-sensoren naar wens instellen. De systemen slaan gegevens op. Hierdoor krijg je meer inzicht in het patroon van de aanvallen.

Daarnaast zijn er meer aanbieders. Laat je goed informeren over de verschillende mogelijkheden. Bekijk ook het volledige overzicht van mogelijke detectiesystemen op de website van TeleConsortium Aanvalsdetectie.
 
Let op: Een detectiesysteem voor epilepsieaanvallen kan levensbedreigende situaties bij aanvallen met bewustzijnsdaling of -verlies proberen te voorkomen. Maar een apparaat biedt nooit de garantie dat elke aanval wordt gemeld. 

Praktische hulp

Wil je een epilepsie detectiesysteem implementeren in je zorginstelling? Voor praktische hulp daarbij, kijk op onze pagina ‘Implementatie’.

Op de website van NightWatch staan ook handleidingen.
 

Voorbeelden van aanbieders

Ervaringen

De Nightwatch heeft ervoor gezorgd dat we de meeste epileptische aanvallen goed kunnen detecteren bij cliënten die last hebben van ernstige aanvallen tijdens het slapen. [...] Het is belangrijk voor iedereen met epilepsie dat de aanval zo snel mogelijk gedetecteerd wordt. De Nightwatch geeft ons meer inzicht in wat er 's nachts allemaal met de cliënt gebeurt.
zorgmedewerker, uit onderstaande video

Disclaimer

Claimt een hulpmiddel een medisch doel te hebben? Dan moet het hulpmiddel, apparaat of de software altijd een geldige CE-markering hebben waaruit blijkt dat het veilig is en aan de correcte regelgeving voldoen. De Inspectie Gezondheidszorg houdt hier toezicht op. Van niet alle hulpmiddelen op deze website is bekend of ze een CE-markering hebben.