Gemakkelijk thuis zelf bloedprikken

Door middel van vingerprik zelf betrouwbaar prikken

Vrouw prikt bloed in vinger voor glucose meting

Beeld: iStock

Thuis bloed prikken met de thuisbloedprikset van UMCG

Vingerprikset. Beeld: UMCG

Thuis bloed prikken door in vinger te prikken met thuisbloedprikset van UMCG

Vingerprikset. Beeld: UMCG

Tegenwoordig kun je met handzame sets ook thuis een bloedtest doen. De test is net zo betrouwbaar als in het ziekenhuis. Je doet hiervoor bij jezelf een vingerprik. Je verzamelt een paar druppels bloed. Dit stuur je op naar het laboratorium.

Informatie voor zorggebruikers

Moet je wel eens bloed prikken, maar vind je het vervelend om naar de prikpost of het ziekenhuis te gaan? Met handzame sets is het mogelijk om thuis een bloedtest te doen. De test kun je doen wanneer het jou uitkomt.

Bloedtest voor bepalen van medicatie

Als jouw medicatie moet worden bepaald via een bloedtest, krijg je een vingerpriksetje van je arts. Zo’n setje bevat een instructiefolder, twee prikkers, een pleister en een ‘bloedspotkaart’ waarmee je het bloed opvangt. Bijvoorbeeld de Hem-Col bloedafname. Deze is voor algemeen gebruik. Je bloed moet je mengen met een bewaarvloeistof, zodat het kan worden bewaard. Het bloed kan tot vijf dagen bewaard worden. Er is ook veel minder bloed nodig, slechts zo’n vijf druppels. De arts zal je vertellen op welk tijdstip je bloed moet prikken. Het is belangrijk om dit precies op te volgen. De methode is simpel: je prikt jezelf in de vinger en vangt minimaal twee druppels bloed op, op filterpapier. Dit papier stuur je op naar het Laboratorium Klinische Farmacie en Farmacologie van het Universitair Medisch Centrum in Groningen (UMCG). De resultaten van de analyse van het bloed zullen bij het volgende bezoek of telefonische afspraak met de medisch specialist bekend zijn. Kijk voor meer informatie op www.vingerprik.umcg.nl.

INR meten met een zelfmeetapparaat

Ben je trombosepatiënt? Dan hoef je niet meer naar de prikpost van een trombosedienst te gaan om je INR (International Normalized Ratio) te meten. Door een vingerprik met een zelfmeetapparaat kun je dit nu zelf doen. Je meet de stollingswaarde van het bloed en je geeft via een beveiligde website eenvoudig de INR-waarde door. Het apparaat is betrouwbaar en veroorzaakt geen bloeduitstortingen. Om te beginnen meld je je aan op de website van Trombovitaal. Er wordt contact met je opgenomen, waarna aanvullende gegevens opgehaald kunnen worden. Vervolgens maak je een e-learning van 4 hoofdstukken. Indien alle onderdelen zijn behaald ontvang je een zelfmeetapparaat en word je via beeldbellen/telefoon getraind hoe je die kan gebruiken. Daarna kun je overal zelf je INR-waarde meten en via de chat contact opnemen (met medewerkers of de arts) en heb je eventueel aanvullend contact per telefoon of videoconsult. Ook Trombose Zelfzorg biedt eenzelfde soort dienst aan. Voor de regio Nijmegen, Arnhem, Over Betuwe e.o. kun je je ook aanmelden bij TromboseZorg Dichtbij.

Vergoeding 

De Trombose Zelfzorg wordt vergoed. Het valt onder alle basisverzekeringen. Ook de zelfprikset voor patiënten waarvan de medicatie moet worden bepaald is gratis voor patiënten.

Praktische hulp

Heb je advies of hulp nodig bij het regelen van een vingerprik set voor thuis? Ga dan naar onze pagina  ‘Praktische Hulp’. Daar staan links die je hopelijk verder helpen. 

Informatie voor zorgprofessionals

Voor veel patiënten kan het spannend zijn om bloed te moeten laten prikken. Zeker als zij hiervoor naar de praktijk of het ziekenhuis moeten. Er zijn tegenwoordig ook sets waarmee patiënten thuis zelf bloed kunnen prikken. Je patiënt kan dit doen wanneer het hem of haar uitkomt. Je patiënt hoeft hiervoor niet naar de praktijk te komen.

Thuis bloed prikken is handig voor patiënten waarbij de medicatie moet worden bepaald via een bloedtest. In zo'n geval kun je de patiënt een vingerprik setje meegeven. Bijvoorbeeld de Hem-Col bloedafname. Hierbij is het belangrijk dat je de patiënt instructies geeft over op welk tijdstip hij of zij moet prikken.

INR meten met een zelfmeetapparaat

Trombosepatiënten kunnen tegenwoordig ook zelf hun INR meten. Via een beveiligde website geven zij de waarde door. Om dit zelf te kunnen doen, moeten patiënten zichzelf aanmelden op de website van Trombovitaal. Als arts kun je hen ook aanmelden.

Disclaimer

Claimt een hulpmiddel een medisch doel te hebben? Dan moet het hulpmiddel, apparaat of de software altijd een geldige CE-markering hebben waaruit blijkt dat het veilig is en aan de correcte regelgeving voldoen. De Inspectie Gezondheidszorg houdt hier toezicht op. Van niet alle hulpmiddelen op deze website is bekend of ze een CE-markering hebben.