Hulpmiddel bij tillen in de zorg

Makkelijker mensen overeind helpen na een val

Verzorgende buigt over gevallen mevrouw

Beeld: iStock

Er zijn slimme hulpmiddelen die zorgverleners helpen bij het overeind tillen van mensen die gevallen zijn. De hulpmiddelen hebben nauwelijks kracht nodig en nemen een groot deel van het tilgewicht op zich. Je bedient ze in je eentje en haalt ze makkelijk uit de kast om mee te nemen. 

Informatie voor zorggebruikers

Soms lukt het niet om zelf op te staan na een val. Daar kan je zorgverlener bij helpen, al kan dat voor hem of haar fysiek zwaar zijn. Een tilhulpmiddel kan je zorgverlener ondersteunen. Zo wordt je zorgverlener niet te zwaar belast en ben jij snel weer op de been.

Vraag aan je zorgverlener of hij of zij al gebruik maakt van een tilhulpmiddel.

Kijk op de website van Samen Beter Thuis voor verschillende hulpmiddelen die je naasten kunnen gebruiken om je te helpen na het vallen. Zoals bijvoorbeeld iets eenvoudigs als een elektrisch luchtbed.

Informatie voor zorgprofessionals

Als je regelmatig cliënten overeind helpt na een val, is dat fysiek voor jou erg belastend. Verschillende hulpmiddelen kunnen het tillen in de zorg verlichten. Dit scheelt jou fysieke klachten op de lange termijn, terwijl je cliënt snel weer staat.  

Draagbare stoel die omhoog helpt

Een voorbeeld van een hulpmiddel is de Raizer. Deze mobiele tilstoel werkt op batterijen en is demonteerbaar tot een draagbaar pakket. Je neemt het pakket mee naar de persoon die gevallen is. Het zitvlak schuif je onder de knieën. Daarna kun je de poten en rugleuning in het zitvlak klikken. Met een afstandsbediening laat je de tilstoel de persoon overeind brengen tot zittende of staande positie. Dit gebeurt op een gecontroleerde manier.

Zoek online verder voor meer stoelen. Laat je goed informeren over de verschillende mogelijkheden.

Overeind komen met lucht

Er zijn ook speciale, opblaasbare tilkussens van ELK of CAMEL. Het lege kussen schuif je onder de gevallen persoon. Met een afstandsbediening laat je het kussen automatisch vullen met lucht. Je ondersteunt de rug van de persoon terwijl hij of zij door het kussen in de zittende positie wordt gebracht. Het tilkussen van CAMEL werkt ongeveer hetzelfde maar heeft ook een rugsteun. 

Zoek online verder naar meer tilkussens.

Ondersteuning van dagelijkse voorwerpen

Kijk ook op de website van Samen Beter Thuis voor eenvoudige hulpmiddelen om iemand te helpen na het vallen. Denk aan dagelijkse voorwerpen zoals een elektrisch luchtbed.

Praktische hulp

Op de website van ato-form vind je een handleiding over de Raizer.

Wil je een van deze tilhulpen implementeren in je zorginstelling? Voor praktische hulp daarbij, kijk op onze pagina ‘Implementatie’.

Voorbeelden van aanbieders

Ervaringen

Het voordeel voor de zorgprofessional is dat de zorgprofessional veel minder fysieke belasting ervaart, doordat het merendeel van het werk wordt gedaan door de machine zelf.
ergocoach en verpleegkundige Joep Gruntjes, uit onderstaande video

Disclaimer

Claimt een hulpmiddel een medisch doel te hebben? Dan moet het hulpmiddel, apparaat of de software altijd een geldige CE-markering hebben waaruit blijkt dat het veilig is en aan de correcte regelgeving voldoen. De Inspectie Gezondheidszorg houdt hier toezicht op. Van niet alle hulpmiddelen op deze website is bekend of ze een CE-markering hebben.