Hulpmiddelen voor als je handen trillen door een tremor

Innovaties die de trillingen onderdrukken of opvangen

Anti-tril lepel van Gyenno

Gyenno lepel

Vrouw eet met een anti tril lepel

Anti-trillepel. Beeld: Team Niek Erents

Een vrouw houdt een beker vast terwijl haar hand stil wordt gehouden door de STIL Orthese

STIL Orthese. Beeld: STIL b.v.

Er bestaan verschillende hulpmiddelen voor mensen die trillende handen door een tremor hebben. Een voorbeeld is de anti tril lepel. Deze vangt de trillingen in je hand op wanneer je eet. De lepel signaleert trillingen in je hand en compenseert de beweging. Het pakket bestaat uit een handvat en een opzetstuk die je in elkaar klikt. Het handvat is dikker en comfortabeler dan een normale lepel.

Bekijk in de onderstaande video hoe zo’n lepel werkt:

Informatie voor zorggebruikers

Trillingen of een tremor in je handen kunnen dagelijkse handelingen zoals eten en drinken lastig maken. Er zijn hulpmiddelen die de trillingen onderdrukken of opvangen. Zo kun je weer zelfstandig eten en drinken en ben je minder afhankelijk van iemand anders.

Innovaties die de trillingen opvangen

De anti tril lepel van Gyenno (Engels) werkt op stroom, dus je moet het handvat eerst opladen op een laadstation. Daarna kun je hem gebruiken op dezelfde manier als een normale lepel. Met een volle batterij kun je er drie maaltijden mee eten. De lepel gaat automatisch aan en uit. Er is ook een vork die je er als opzetstuk apart bij kunt kopen. Het deel van de lepel/vork kan in de vaatwasser, het handvat niet. Let op: de Gyenno heeft een vrij groot handvat.

Een ander voorbeeld is de iEAT Power Grip. Dit eethulpmiddel heeft een arm die je kunt vastgrijpen. Hiermee beweeg je de lepel naar je mond. Zelfs als je onwillekeurige spierbewegingen maakt. Bijkomend voordeel is dat je geholpen wordt rechtop te zitten.

Bestaande lepel aanpassen

Voor lichtere vormen van tremoren kan een opzetstuk voor je lepel ook genoeg zijn om te helpen bij het eten. Het materiaal is flexibel, smakeloos en makkelijk te monteren op een gewone eetlepel. Het vormt een opstaand randje om te zorgen dat je eten (soep) niet van je lepel afvalt.

Innovaties die de trillingen onderdrukken

De STIL Orthese is een medisch hulpmiddel die de tremor in je handen dempt. Hiervoor gebruikt hij slimme dempers, die meer weerstand geven aan de snelle bewegingen van je arm dan aan langzame bewegingen. Zo wordt je bewegingsvrijheid niet beperkt. Je kan de STIL Orthese gebruiken voor alle dagelijkse taken zoals eten, drinken, schrijven maar ook hobby’s. Je trekt hem aan over je kleding. Hij werkt zonder elektriciteit dus je hoeft hem niet op te laden.

Vergoeding

Neem contact op met je zorgverzekeraar wanneer je wilt weten of een van deze innovaties vergoed wordt.

Praktische hulp

Heb je advies of hulp nodig bij het regelen van een zorginnovatie zoals deze? Ga dan naar onze pagina ‘Praktische Hulp’. Daar staan links die je hopelijk verder helpen.

 

Informatie voor zorgprofessionals

Heeft je cliënt trillingen of een tremor in zijn of haar handen? Dit kan dagelijkse handelingen zoals eten en drinken lastig maken. Er zijn hulpmiddelen die de trillingen onderdrukken of opvangen. Zo kan je cliënt weer zelf eten en drinken. Dit geeft hem of haar een stukje zelfstandigheid terug. Daarnaast hou jij nu meer tijd over voor andere zorgtaken.

Hulpmiddelen die de trillingen opvangen

De Gyenno lepel (Engels) is een voorbeeld van zo’n anti tril lepel. Hij werkt op stroom. Het handvat laad je op aan een laadstation. Met een volle batterij kan je cliënt drie maaltijden eten. De lepel gaat automatisch aan en uit. Je kunt er een vork als apart opzetstuk bij kopen. Het deel van de lepel/vork kan in de vaatwasser, het handvat niet. Let op: de Gyenno heeft een vrij groot handvat.

Een alternatief is de iEAT Power Grip. Dit eethulpmiddel heeft een arm die je cliënt kan vastgrijpen. Hiermee beweegt je cliënt de lepel naar zijn of haar mond. Bijkomend voordeel is dat de arm je cliënt helpt rechtop te zitten.

Bestaande lepel aanpassen

Heeft je cliënt een lichtere tremor? Dan kan een opzetstuk voor de lepel genoeg zijn. Dit vormt een opstaand randje om te zorgen dat het eten (soep) niet van de lepel afvalt. Het materiaal is flexibel, smakeloos en makkelijk te monteren op een gewone eetlepel.

Hulpmiddelen die de trillingen onderdrukken

De STIL Orthese is een medisch hulpmiddel die de tremor in de handen van je cliënt onderdrukt. De slimme dempers in de orthese geven meer weerstand aan snelle bewegingen dan aan langzame bewegingen. Je cliënt heeft zo alle bewegingsvrijheid. De STIL Orthese kan over de kleding heen aangetrokken worden en kan gebruikt worden voor alle ADL taken. Hij werkt zonder elektriciteit en hoeft daarom niet opgeladen te worden.

Praktische hulp

Wil je een zorginnovatie zoals deze implementeren in je zorginstelling? Voor praktische hulp daarbij, kijk op onze pagina 'Implementatie'.

Voorbeelden van aanbieders

Ervaringen