Innovatief gips bij een botbreuk

Makkelijk gips zetten

Kind krijgt roze gips om arm

Beeld: iStock

Tegenwoordig bestaan er meerdere soorten gips. Zoals gips uit een 3D-printer en flexibel gips. Flexibel gips rolt sneller af en hardt sneller uit dan traditioneel gips. Het wordt als een nat verband aangebracht. De uitharding duurt maar 30 minuten. Het gips moet 2 tot 6 weken blijven zitten en tussentijds verwisseld worden. Dit gips mag ook belast en nat worden.

In de onderstaande video zie je hoe 3D-gips wordt gemaakt en gebruikt:

 

Informatie voor zorggebruikers

Traditioneel gips voelt vaak onhandig, onder andere omdat het niet nat mag worden. Met andere soorten gips mag dit wel. Ook kost het minder tijd om dit te zetten. Zo ben je sneller klaar in het ziekenhuis. Vaak hoef je ook niet meer terug te komen om het eraf te laten halen.  

Vraag aan je behandelaar of je flexibel of 3D-gips kunt krijgen.

Informatie voor zorgprofessionals

Zet je regelmatig gips bij patiënten die een botbreuk hebben? Traditioneel gips heeft zo zijn nadelen. Het droogt langzaam en de patiënt mag dit gips niet belasten. Er bestaan andere soorten gips die je sneller en makkelijker zet. Hierdoor heb je meer tijd om andere patiënten te helpen. Bovendien zijn deze soorten gips prettiger voor de patiënt.

Soft cast gips is een voorbeeld van flexibel gips. Voorbeelden zijn Delta-cast verband van BSN MedicalScotch Cast-verband en Soft Cast verband van 3M. Dit kunststof gips is gemaakt van glasvezel met hars. Het aanbrengen en uitharden gaat sneller dan bij traditioneel gips. Zo voelt de patiënt minder pijn en jij bent sneller klaar. Je patiënt mag er ook mee lopen. Als het gips eraf mag, hoeft je patiënt niet naar het ziekenhuis. Hij of zij kan het thuis doorknippen. Je kunt het gips bestellen bij verschillende medische webwinkels.

Lucht doorlatend gips

Er bestaat ook 3D-gips, een plastic model dat uit een 3D-printer komt. Hiervoor maak je eerst beelden van de botbreuk, met speciale scanapparatuur. De software maakt van deze beelden een plastic model. De 3D-printer print het model in twee delen. Dit gebeurt binnen 3 uur. Tijdens het printen kun je andere patiënten helpen. De delen zet je om het gebroken ledemaat van de patiënt en bevestig je aan elkaar. De open delen laten lucht door. Zo is maar een klein deel van de huid bedekt. Je kunt het genezingsproces zo goed volgen. Ook prettig voor de patiënt. Die heeft minder last van huidirritatie of een huidinfectie. Ook dit gips mag nat worden en het is lichter dan traditioneel gips. Je hoeft het gips niet tussentijds te verwisselen. Nadat de breuk is genezen, kan je patiënt het gips zelf verwijderen. 

Wil je 3D-gips gaan gebruiken in het ziekenhuis? Dan kijkt de leverancier eerst samen met je naar de mogelijkheden en toepasbaarheid. Daarna kan de leverancier een 3D-printer op locatie plaatsen. Hiervoor is het niet nodig om je bestaande computersysteem of je ruimte aan te passen. Het apparaat neemt een halve vierkante meter in beslag. 

De Sint Maartenskliniek in Nijmegen zet als eerste ziekenhuis in Nederland 3D-gips. 

Praktische hulp

Leverancier Spentys biedt ook pilottrajecten aan met 3D-gips in Nederland. Op hun website lees je meer over hoe je het gips kunt toepassen.

Wil je innovatief gips implementeren in je ziekenhuis? Voor praktische hulp daarbij, kijk op onze pagina ‘Implementatie’.

Ervaringen

Eén keertje naar het ziekenhuis en dan is het eigenlijk klaar. Het is toch weer een extra ritje en extra tijd die je op deze manier bespaart.
Moeder Linda Hendriks, uit onderstaande video

Meer zorginnovaties voor