Leren lezen voor slechthorende of dove kinderen

Apps om voor te lezen en gebarentaal te leren

Jongen kijkt op smartphone waarop poppetje gebarentaal doet terwijl ze de woorden van een boek leest.

StorySign

Er zijn verschillende apps voor kinderen die gebruik maken van gebarentaal. Zo is een app die in gebarentaal voorleest en een die je eenvoudige gebaren leert. Bij de voorleesapp scan je met de camera van je telefoon woorden uit een boek. In de app verschijnt het meisje Star. Zij vertaalt het verhaal naar gebarentaal. Het woord dat Star in gebarentaal laat zien, wordt ook gemarkeerd in de app. 

Informatie voor zorggebruikers

Ben je jong en doof of slechthorend? Dan heb je gebarentaal nodig om te leren lezen. Verschillende apps kunnen je helpen. Door verhalen voor te lezen, of je eenvoudige gebaren te leren. Zo leer je te communiceren met de mensen om je heen. Ook leer je letters en woorden te begrijpen.

De app StorySign vertaalt kinderboeken naar gebarentaal. In de app kies je een boek uit de bibliotheek. De app kent de woorden uit die boeken en de gebaren die erbij horen. Let op: van het boek dat je kiest heb je ook een echt exemplaar nodig. De app is er in 10 gebarentalen: Brits, Frans, Duits, Italiaans, Spaans, Nederlands, Portugees, Iers, Vlaams en Zwitserduits. 

Speciale gebaren voor kinderen

In de KinderGebarenapp vind je 200 gebaren die voor en door kinderen zijn gemaakt. Daarom sluiten ze aan bij jouw belevingswereld. De gebaren zijn ingedeeld in verschillende categorieën. Zoals dieren, ik en mijn omgeving, leuk, seizoenen en emoties. De app bevat ook een quiz. Hiermee test je jouw gebarenkennis. Ook als je wel kunt horen.  Zie hier een video over hoe de app werkt:

Beide apps zijn gratis te downloaden.

Praktische hulp

Heb je advies of hulp nodig bij het regelen van een van deze apps? Ga dan naar onze pagina ‘Praktische Hulp’. Daar staan links die je hopelijk verder helpen.

Informatie voor zorgprofessionals

Je kunt jonge cliënten die doof of slechthorend zijn helpen om te leren lezen. Of om gebarentaal te leren. Daar zijn verschillende apps voor die gebarentaal gebruiken. Je kunt je cliënten adviseren om deze apps te gebruiken. Zo leren zij om te communiceren met de wereld om zich heen.

De app StorySign vertaalt kinderboeken naar gebarentaal. De app is er in 10 gebarentalen: Brits, Frans, Duits, Italiaans, Spaans, Nederlands, Portugees, Iers, Vlaams en Zwitserduits. Daarnaast is er de KinderGebarenapp. Daarin staan 200 gebaren die gemaakt zijn voor en door kinderen. Daarom sluiten ze aan bij de belevingswereld van jouw cliënt. 

Beide apps zijn gratis te downloaden.

Praktische hulp

Wil je een van deze apps implementeren in je zorginstelling? Voor praktische hulp daarbij, kijk op onze pagina ‘Implementatie’.

Voorbeelden van aanbieders

Ervaringen

Meer zorginnovaties voor