Navigatie voor mensen met een visuele beperking

Horen en voelen welke kant je op moet

Een vrouw houdt een smartphone in haar hand. De smartphone is gericht op een groep mensen.

N-Vibe. Beeld: Bartiméus

Je ziet twee handen met aan elke pols een armband. De rechterhand houdt een stok vast die naar stoeptegels is gericht.

N-Vibe. Beeld: Bartiméus

Een vrouw heeft aan beide polsen een armband. Met haar rechterhand raakt ze de armband aan haar linkerpols aan.

N-Vibe. Beeld: Bartiméus

Er bestaan navigatie apps waarbij een stem en vibraties je vertellen welke kant je op moet. De knoppen in de apps zijn groter dan in standaard apps. In de app vul je de route in die je wilt wandelen. Om de route te volgen, hou je je telefoon bij je oor. Een stem zegt het wanneer je links- of rechtsaf moet slaan. Daarbij trilt je telefoon ook kort. 

Informatie voor zorggebruikers

Als je niet goed kunt zien, is het handig als een stem of vibratie je de weg wijst. Zo hoef je niet op je smartphone te kijken welke kant je op moet. Je ontdekt de wereld zonder te zien. Hierdoor kun je er weer zelfstandig op uit.

Een voorbeeld is WeWalk. Deze app heeft ook een slimme taststok die samen met de app werkt. 

Het gebruik van een navigatie app kan even wennen zijn. Geef jezelf dan ook de tijd om met de app te leren werken. Tip: plug je koptelefoon in om je handen vrij te houden, bijvoorbeeld voor een taststok.

Trillende armbanden

Een ander voorbeeld is de app van N-vibe. Hierbij krijg je twee armbanden. Sta je de goede kant op? Dan trillen beide armbanden tegelijk. Als je bijvoorbeeld linksaf moet, dan trilt de armband aan je linkerhand. Je oren hou je vrij om het verkeer te volgen. Je hebt de armbanden nodig om de app te gebruiken.

Oriëntatie apps

Er zijn ook oriëntatie apps waarmee je de wereld om je heen ontdekt. Zoals BlindSquare (Engels), Lazarillo (Engels) of Ariadne GPS. Zo’n app vertelt je waar je precies bent en wat er allemaal in de buurt is. Straatnamen en nummers hoor je ook. In de app kan je ook invoeren waar je naar op zoek bent. Bijvoorbeeld een bankje of een postkantoor. Als je ernaartoe wilt wandelen, starten Blindsquare en Ariadne GPS je favoriete navigatie app voor de route. Ariadne GPS heeft ook een pratende kaart. Zet je vinger op een plek op de kaart en een stem vertelt het adres en wat hier is. 

Daarnaast zijn er nog meer aanbieders. Laat je goed informeren over de verschillende mogelijkheden. Lees ook wat expertisecentrum Bartiméus schrijft over het kiezen van een geschikte navigatie app.

Vergoeding

De betaalde apps worden niet vergoed.

Praktische hulp

Heb je advies of hulp nodig bij het regelen van een navigatie app zoals deze? Ga dan naar onze pagina ‘Praktische Hulp’. Daar staan links die je hopelijk verder helpen.

Op de website van WeWalk vind je tutorial video’s die uitleggen hoe je de app en stok gebruikt.

Informatie voor zorgprofessionals

Met een stem of trilling kan je cliënt zelfstandig weer op pad. Ook wanneer hij of zij niet (goed) kan zien. Je cliënt krijgt instructies welke kant hij of zij op moet. Hierdoor hoef jij niet altijd meer mee. Zo kun jij je richten op andere zorgtaken.

Meer zorginnovaties voor