Oogdruppels toedienen met de druppelbril

Hulpmiddelen voor oogdruppels

Druppelbril met gaatjes

Beeld: Zorg van Nu

Vrouw druppelt in haar oog met druppelbril

Beeld: Zorg van Nu

Er zijn verschillende hulpmiddelen die helpen bij het toedienen van oogdruppels. Zo is er een bril die helpt het flesje met vloeistof goed op je oog te richten. Dat doe je door het flesje in een van de gaten in de bril te plaatsen. Dit helpt de fles stabiel boven je oog te houden. De bril is geschikt voor de meeste flesjes en pompjes. De glazen zijn niet op sterkte. 

Bekijk in onderstaande video hoe zo'n bril werkt:

Informatie voor zorggebruikers

Moet je oogdruppels gebruiken, maar vind je het lastig om ze zelf toe te dienen? Met een hulpmiddel kun je het misschien wel zelf. Zo ben je minder afhankelijk van de thuiszorg.

Er zijn verschillende hulpmiddelen die het druppelen makkelijker maken.

Hulpmiddel om het flesje vast te zetten

De druppelbril is handig als je bijvoorbeeld trillende handen hebt. Of als je niet genoeg kracht of grip hebt. Om oogdruppels toe te dienen, duw je het flesje met vloeistof in het best passende gat in het brilglas tot het vastzit. Zet daarna de bril op en buig je hoofd achterover. Zorg ervoor dat het flesje verticaal boven je oog zit. Hou je oog open met de ene hand en knijp met je andere hand in het flesje. De druppelbril is niet geschikt voor Minims pipetten. 

Hulpstuk om je oog open te houden

De Autodrop is een hulpstuk dat helpt je oog open te houden bij het doseren. Het is geschikt voor vrijwel alle plastic oogdruppelflesjes. Om het te gebruiken, plaats je het flesje met de spuitrichting naar beneden in de opening van het deksel. Trek je onderste ooglid naar beneden. Plaats dan het hulpmiddel over je oog, tegen je wang aan. Houd je hoofd achterover en kijk door het gat naar het licht. Knijp in het flesje om de druppels te doseren. Als je klaar bent kun je het hulpmiddel schoonspoelen.

NB. De Autodrop is niet geschikt voor mensen met bolle ogen of voor flesjes met een lange druppelaar.

Hulpmiddel waarmee je minder hard knijpt

Heb je weinig grip of onvoldoende kracht in je handen? De Autosqueeze is een hulpstuk waarbij je minder hard in het flesje hoeft te knijpen. Het is geschikt voor vrijwel alle gangbare flesjes. De opening van het hulpstuk schuif je over de bovenkant van je flesje heen. De plastic vleugels vouw je naar beneden zodat ze langs het flesje vallen. Houd het flesje boven je oog en knijp in de vleugels om de vloeistof te doseren. Zo hoef je minder kracht te zetten dan wanneer je in het flesje zelf knijpt. Je kunt de Autosqueeze ook samen met de Autodrop gebruiken.

Meer hulpmiddelen kun je vinden door bijvoorbeeld online te zoeken naar ‘oogdruppelhulp’ of ‘oogdruppelaar’.

Twijfel je over welk hulpstuk je het beste kunt gebruiken? Bij een apotheek kun je advies krijgen over welk hulpmiddel het meest geschikt voor je is.

Vergoeding

De druppelbril en andere oogdruppel hulpmiddelen worden niet vergoed.

Praktische hulp

Op de website van Druppelzorg staat een uitgebreide gebruiksaanwijzing over de Druppelbril.

Heb je advies of hulp nodig bij het regelen van een druppelhulp? Ga dan naar onze pagina ‘Praktische Hulp’. Daar staan links die je hopelijk verder helpen.

Informatie voor zorgprofessionals

Is het voor je cliënt lastig om zelf oogdruppels toe te dienen? Jij kunt het doen, maar dat kost tijd. Met een druppelhulp kan je cliënt het weer zelf. Zo houd jij tijd over voor andere zorgtaken.

Er zijn verschillende hulpmiddelen die het druppelen makkelijker maken. Als je cliënt bijvoorbeeld trillende handen heeft, is de druppelbril handig. Ook als je cliënt niet genoeg kracht of grip heeft. De Autodrop is een hulpstuk dat helpt het oog van je cliënt open te houden bij het doseren. De Autosqueeze is een hulpstuk waarbij je cliënt minder hard in het flesje hoeft te knijpen. Handig wanneer je cliënt weinig grip of onvoldoende kracht in de handen heeft.

Je cliënt kan meer hulpmiddelen vinden door bijvoorbeeld online te zoeken naar ‘oogdruppelhulp’ of ‘oogdruppelaar’.

Praktische hulp

Op de website van Druppelzorg staat een uitgebreide gebruiksaanwijzing over de Druppelbril.

Wil je een druppelhulp implementeren in je zorginstelling? Voor praktische hulp daarbij, kijk op onze pagina ‘Implementatie’.

Ook kun je deze handreiking of dit zorgpad lezen voor het gebruiken van een druppelbril in de praktijk.

Voorbeelden van aanbieders

Meer zorginnovaties voor