Openers voor als je pijn in je handen hebt

Pillenuitdrukkers en andere hulpmiddelen

Man met pijn in handen opent een blik met een ergonomische blikopener

Ergonomische blikopener. Foto: Able2

Er bestaan hulpmiddelen voor mensen die pijn in hun handen hebben. Deze helpen bij alledaagse dingen. Zo zijn er toepassingen om pillen uit de verpakking te halen. Deze hebben een gemakkelijke handgreep. Je hoeft deze maar zacht in te knijpen om de pil uit de verpakking te drukken. Daar is weinig kracht voor nodig. Het uitdrukken van de pillen gebeurt via een zacht kussentje.

Informatie voor zorggebruikers

Als je vaak pijn in je handen hebt, kun je ook last krijgen van krachtverlies. Een fles, een blik of een kraan openen kan dan een hele opgave zijn. Toch wil je zulke alledaagse dingen het liefst zelf blijven doen. Verschillende hulpmiddelen maken dat mogelijk. Zo blijf je zelfredzaam.  

Pillen uit de verpakking halen met hulp

Met de Pill Popper (Engels) haal je gemakkelijk pillen uit de verpakking. Het kussentje verkleint de kans op het beschadigen of breken van de pillen. Plaats het eindstuk van de afkoppelbare transparante buis onder het medicijndoosje. Zo verdeel je makkelijk de pillen over de verschillende vakjes. De Pill Popper is zowel voor kleine als grote pillen geschikt. Het apparaat is gemakkelijk schoon te maken en kan in de vaatwasmachine. Hij is te verkrijgen bij hulpmiddelenwinkels, bijvoorbeeld Hulpmiddelenwereld.

Hulpstukken bij alledaagse dingen

Daarnaast zijn er nog meer hulpstukken. Ze zijn allemaal simpel, maar kunnen een wereld van verschil maken. Zo zijn er (automatische) blikopenersraamopenersopeners voor schroefdekselskraanopeners en deuropeners. Hieronder zie je een video over de automatische blikopener:

Voor meer over hulpmiddelen bij reuma, kijk eens op de website van Reuma Nederland.

Je kunt de openers vinden in vrijwel elke hulpmiddelenwinkel. Ook zijn er allerlei webwinkels die ergonomische openers voor reuma verkopen. Je kunt alle aanbieders zelf het beste vergelijken via Google.

Vergoeding

De openers worden niet vergoed.

Praktische hulp

Heb je advies of hulp nodig bij het regelen van een van deze zorginnovaties? Ga dan naar onze pagina  ‘Praktische Hulp’. Daar staan links die je hopelijk verder helpen. 

Informatie voor zorgprofessionals

Als je cliënt veel pijn in de handen heeft, maakt dat veel dagelijkse handelingen lastig. Vanwege krachtverlies kan bijvoorbeeld een fles openen een hele opgave zijn. Er zijn middelen die dit makkelijker maken. Zo kan je cliënt alledaagse dingen weer zelf. Jij hoeft niet overal te helpen en houdt meer tijd over voor andere zorgtaken.