Er bestaat een psychose simulator die je laat beleven hoe een psychose voelt. Hiervoor zet je een VR-bril op. Dan kruip je in de geest van een meisje dat last heeft van psychoses. Als deelnemer hoor je wat het meisje hoort en ziet wat Jamie ziet. Tijdens de ervaring is een gids aanwezig.
Informatie voor zorggebruikers
Wil je weten hoe het is om een psychose te hebben? Dat is lastig uit te leggen. Met een simulator kun je het zelf ervaren. Door het zelf mee te maken, leer je beter te begrijpen wat mensen doormaken die een echte psychose krijgen.
Deze psychose simulator (Engels) wordt op verschillende manieren aangeboden. Bijvoorbeeld bij workshops op locatie of in publieke setting op conferenties, symposia en andere evenementen.
Tijdens de ervaring leidt een gids je er veilig doorheen. Tegelijkertijd representeert de gids ook de - niet altijd begripvolle - maatschappij. De gids zal je blijven uitdagen om contact te houden met de ‘echte’ wereld. Bijvoorbeeld door praatjes te maken en je te vragen een glas water in te schenken. Je moet dus blijven functioneren, terwijl je tot wel 33 psychotische fenomenen ervaart.
Vergoeding
De psychose simulator wordt niet vergoed.
Praktische hulp
Heb je advies of hulp nodig bij het regelen van de psychose simulator? Ga dan naar onze pagina ‘Praktische Hulp’. Daar staan links die je hopelijk verder helpen. Op de website van de leverancier kun je je opgeven voor verschillende workshops.
Informatie voor zorgprofessionals
Werk je met cliënten die last hebben van psychoses? Dan is het handig als je weet hoe dat is. Zodat je je cliënten zo goed mogelijk kunt helpen. Met een psychose simulator maak je het zelf mee. Zo leer je jouw cliënten beter te begrijpen.
Er zijn twee aanbieders waarbij je een psychose simulator (Engels) kunt gebruiken. Via Labyrinth Psychotica (Engels) kan dit op verschillende plekken. Zo kun je een workshop op locatie volgen. Of de simulator in publieke setting gebruiken, zoals op een conferentie, symposium of ander evenement. Bij Virtual Reality Learning Lab kun je een workshop volgen. Deze workshop is gebaseerd op het levensverhaal van iemand die leerde leven met schizofrenie. Hierbij leer je ook hoe je er met de patiënt over kunt praten.
Praktische hulp
Leverancier Labyrinth Psychotica geeft zowel workshops als lezingen rondom het thema psychose. Voor meer informatie kun je contact opnemen per e-mail. In dit artikel (Engels) lees je meer over de werking van de psychose simulator.
Wil je een psychose simulator implementeren in je zorginstelling? Voor praktische hulp daarbij, kijk op onze pagina ‘Implementatie’.