Reuma hulpmiddelen om te blijven schrijven

Je boodschappenlijstje op papier zetten met een reuma-pen

reumapen met boodschappenlijstje op tafel

De reumapen

Er zijn verschillende reuma hulpmiddelen die helpen bij het schrijven wanneer dit lastiger wordt. Zoals een reuma-pen. Deze is wat dikker dan een gewone pen. Hierdoor ligt de pen goed in de hand. Ook heb je minder kracht nodig om te schrijven dan met een normale pen.

Bekijk in deze video hoe de reuma-pen werkt:

 

Informatie voor zorggebruikers

Vanwege pijn en krachtverlies in je handen kan het lastiger worden om te schrijven of typen. Met verschillende hulpmiddelen kun je dit toch zo lang mogelijk blijven doen. Zo blijf je langer zelfstandig.

Hulp om te schrijven

Een hulpmiddel om te blijven schrijven is de reuma-pen. Met een penverdikker kun je normale pennen of potloden blijven gebruiken.

Hulp op de computer

Er zijn ook hulpmiddelen waarmee je op een computer kan blijven werken. Denk aan een ergonomisch toetsenbord of een speciale muis. Er zijn verschillende merken en varianten te koop. Je koopt ze bij verschillende elektronicawinkels of online. Laat je goed informeren over de verschillende mogelijkheden, of zoek online verder naar ergonomische toetsenborden of muizen.

Er bestaat ook speciale spraaksoftware zoals die van Dragon, ook verkrijgbaar voor de Nederlandse taal. Hiermee heb je het toetsenbord en de muis niet meer nodig. Je praat tegen de computer door commando's te geven en hij voert deze uit.

Kijk voor meer suggesties voor hulpmiddelen ook bij communicatiehulpmiddelen op de website van Reuma Nederland.

Kijk ook eens op onze pagina over reuma apps.

Vergoeding

Bovenstaande hulpmiddelen worden niet vergoed.

Praktische hulp

Heb je advies of hulp nodig bij het regelen van een reuma hulpmiddel? Ga dan naar onze pagina ‘Praktische Hulp’. Daar staan links die je hopelijk verder helpen.
 

Informatie voor zorgprofessionals

Voor reumapatiënten is het belangrijk om zo veel mogelijk zelfstandig te blijven doen. Computeren en schrijven wordt snel lastiger vanwege krachtverlies in de handen. Verschillende hulpmiddelen helpen het krachtverlies op te vangen. Zo kan je patiënt langer zelfstandig typen en computeren.
Je kunt je patiënt of cliënt verschillende hulpmiddelen aanbevelen. Denk aan een reuma-pen, ergonomisch toetsenbord of muis of spraaksoftware.

Praktische hulp

Wil je een reuma hulpmiddel implementeren in je zorginstelling? Voor praktische hulp daarbij, kijk op onze pagina ‘Implementatie’.  

Voorbeelden van aanbieders

Meer zorginnovaties voor