Schoonmaakrobots in het ziekenhuis

Desinfectie van ruimtes met UV-licht of spray

De desinfectierobot is aan het werk in een ruimte
Een man staat naast een desinfectierobot

Foto: Loop Robots

Er zijn schoonmaakrobots die virussen, bacteriën en schimmels dood maken met UV-licht of desinfectiespray. Zo desinfecteren ze de lucht en oppervlakten in een ruimte. Handig in het ziekenhuis. De robot beweegt zelfstandig door de ruimte heen. Het enige wat hij nodig heeft, is stroom om op te laden. 
 

Bekijk in deze video hoe zo’n robot werkt:

Informatie voor zorggebruikers

Na een behandeling of ingreep in het ziekenhuis ga je graag gezond weer naar huis. Zonder infectie. Daarvoor is het belangrijk dat de kamers in het ziekenhuis goed gedesinfecteerd worden. Schoonmaakrobots die gebruik maken van UV-licht of desinfectiespray, doden bijna alle organismen die gevaarlijk zijn voor je gezondheid. 

Vraag aan je behandelaar of het ziekenhuis al gebruik maakt van een schoonmaak- of desinfectierobot.

Informatie voor zorgprofessionals

Met een schoon en veilig ziekenhuis voorkom je dat patiënten tijdens of na een behandeling een infectie oplopen. Belangrijk hiervoor is een goede desinfectie van de ruimten. Schoonmaakrobots of desinfectierobots doden gevaarlijke micro-organismen met UV-licht of desinfectiespray. Zo kun je patiënten veilig behandelen zonder risico op infectie en gaan zij na een ziekenhuisbezoek gezond weer naar huis.

Desinfectie via UV-licht

Voorbeelden van schoonmaak- of desinfectierobots zijn Kit (Engels) en SAM-UVC. Deze robots gebruiken UV-licht. Voordat je de robot zijn werk laat doen, moet de ruimte stof- en vuilvrij gemaakt worden. Daarna zet je de robot in de kamer. Buiten de kamer gebruik je een tablet om de robot aan te zetten. Vervolgens rekent de robot uit hoe het UV-licht zoveel mogelijk plekken kan raken. Daarna schijnt de robot een paar minuten licht in de kamer. Wanneer hij klaar is, maakt hij een rapport. 
De robot werkt op een batterij. Is deze leeg, dan rijdt de robot naar het oplaadstation om op te laden. 

Desinfectie via verneveling

Er zijn ook robots die een desinfectiemiddel in de ruimte vernevelen. Een voorbeeld is de Sam-Spray. Vloeibaar desinfectiemiddel doe je in de zijklep. Verder werkt de robot hetzelfde als de robots met UV-licht.

Tot slot gebruiken de Formex Medical Germinator D90 en Puductor 2 (Engels) zowel UV-licht als een desinfectiespray.

Praktische hulp

Wil je een robot zoals deze implementeren in je ziekenhuis? Voor praktische hulp daarbij, kijk op onze pagina ‘Implementatie’.
 

Ervaringen

"SAM helpt onze schoonmakers om de terminale desinfectie efficiënt uit te voeren. Patiëntenkamers moeten veilig en perfect schoon zijn. De resten van andere desinfectiemiddelen veroorzaakten problemen en onnodig schoonmaken. Daar komt nog bij dat het gebruik van UVC-licht voor desinfectie het gebruik van chemicaliën en doekjes vermindert, wat ons geld bespaart en vriendelijker is voor het milieu."
Jeroen van Zon, Afdelingshoofd Gastvrijheid & Schoonmaak bij Spaarne Gasthuis Ziekenhuis

Meer zorginnovaties voor