Slimme kalenderklok helpt bij dagstructuur

Afspraakherinnering en geheugensteun

Spiqle Agenda op de eettafel geeft de dagstructuur aan

Spiqle Agenda

De BBrain family staat op een kastje in de woonkamer

BBrain

Een slimme kalenderklok is als het ware een digitale agenda die je overal in huis neer kunt zetten. Op het beeldscherm zie je het overzicht van vandaag. Zoals belangrijke afspraken, een digitale klok, berichten en foto’s. Dit geeft meer structuur aan de dag. Via een app bepaal je wat er op het scherm komt te staan. De kalenderklok werkt met een internetverbinding.

Bekijk in deze video de ervaring van Guus met een slimme kalenderklok: 

 

Informatie voor zorggebruikers

Als je het moeilijk vind om structuur in je dag aan te brengen, kan een slimme kalenderklok helpen. Hiermee krijg je een overzicht van hoe jouw dag eruit ziet. Zo vergeet je minder snel afspraken en blijf je langer zelfstandig. 

Er zijn verschillende aanbieders van slimme kalenderklokken. Een voorbeeld is de Spiqle Agenda. Dit is een groot beeldscherm dat op een televisie lijkt. De internetaansluiting zit in het beeldscherm dus heb je niet apart nodig. Je pakt hem uit en met de code verbind je het beeldscherm met de bijbehorende app op de smartphone van je mantelzorger. Met die app kan je mantelzorger (op afstand) bepalen wat er op het beeldscherm verschijnt.

Andere kalenderklokken zijn DayClocks en BBrain Family. Deze hebben een beeldscherm ongeveer zo groot als een tablet. Hierop zie je een klok en daarnaast agenda-afspraken, berichten en foto's. Je mantelzorger bepaalt via een app wat er op je klok komt te staan. Je kunt afspraken ook laten uitspreken.

Daarnaast zijn er nog meer aanbieders. Laat je goed informeren over de verschillende mogelijkheden. Deze digitale hulpmiddelen hebben verschillende benamingen: kalenderklok, dementieklok, dagschema dementie, digitale agenda dementie. Let hierop als je online op zoek gaat naar alternatieven.

Vergoeding

Neem contact op met je zorgverzekeraar wanneer je wilt weten of dit product vergoed wordt.

Praktische hulp

Heb je advies of hulp nodig bij het regelen van een slimme kalenderklok? Ga dan naar onze pagina ‘Praktische Hulp’. Daar staan links die je hopelijk verder helpen.

Bekijk de handleiding van DayClock op hun website.

Informatie voor zorgprofessionals

Een slimme kalenderklok helpt jouw cliënten om meer structuur in hun dag aan te brengen. Dit geeft hen een stukje zelfstandigheid terug. Doordat zij grip op hun eigen agenda hebben, kun jij je richten op andere zorgtaken. Ook geeft de kalenderklok gelegenheid om met je cliënten in gesprek te gaan over wat er op hun dagplanning staat.

Er zijn verschillende aanbieders van slimme kalenderklokken. Laat je goed informeren over de verschillende mogelijkheden. Deze digitale hulpmiddelen hebben verschillende benamingen: kalenderklok, dementieklok, dagschema dementie, digitale agenda dementie. Let hierop als je online op zoek gaat naar alternatieven.

De Spiqle Agenda is een voorbeeld. Deze heeft een groot beeldscherm dat op een televisie lijkt. De internetaansluiting zit in het beeldscherm. Met de meegeleverde code verbind je het beeldscherm met de bijbehorende app op je smartphone, of op die van de mantelzorger van je cliënt. Hiermee kan jij of de mantelzorger (op afstand) bepalen wat er op het beeldscherm verschijnt.

Anderen hebben een beeldscherm ongeveer zo groot als een tablet. Zoals de kalenderklokken DayClocks en BBrain Family. Hierop zie je een klok en daarnaast agenda-afspraken, berichten en foto's. Jij of de mantelzorger van de cliënt bepaalt via een app wat er op het scherm klok komt te staan. Je kunt afspraken ook laten uitspreken.

Pilot in zorginstellingen

Zorginstellingen kunnen de Nedap Luna uitproberen als onderdeel van een pilot. Dit is een dagkalender die lijkt op een fotolijstje. Hierop verschijnen de activiteiten van vandaag op het juiste moment. Jij vult de activiteiten in, samen met andere zorgmedewerkers. Zo helpen ze jouw cliënt met de dagstructuur.

Praktische hulp

Wil je een slimme kalenderklok implementeren in je zorginstelling? Voor praktische hulp daarbij, kijk op onze pagina 'Implementatie'.

Bekijk op de website van zorginstelling Tangenborgh hoe zij de Nedap Luna testen.

Bekijk de handleiding van DayClock op hun website.

Deze zorgtechnologie is onderzocht door Vilans & Significant, zie de eindrapportage (april 2021): Tijdbesparende technologieën in de ouderenzorg (pdf)