Er zijn online programma’s en apps die patiënten persoonlijk begeleiden. Bijvoorbeeld na een operatie of ziekenhuisopname. Iedere patiënt krijgt op maat gemaakte oefeningen en persoonlijk advies. Patiënten vullen dagelijks online in hoe het gaat. De behandelaar monitort op afstand hoe de patiënt herstelt.
Informatie voor zorggebruikers
Een operatie of ziekenhuisopname kan ingrijpend zijn. Daarvan herstellen kan veel tijd en energie in beslag nemen. Met online begeleiding kun je dit proces versnellen. Dit voorkomt complicaties en extra controles. Zo ben je snel weer op de been.
Je arts of behandelaar meldt je aan voor online begeleiding. Vraag aan hem of haar of je gebruik kunt maken van online begeleiding.
Informatie bij een botbreuk of verstuiking
Kom je met een breuk of verstuiking bij de spoedeisende hulp? De Virtual Fracture Care app is een handig naslagwerk voor thuis. Want in het ziekenhuis komt er veel informatie op je af. Sommige dingen vergeet je weer. Je kunt niet alles onthouden. In de app staat alle informatie. Samen met oefeningen die helpen bij het herstel. De oefeningen zijn specifiek voor de breuk die jij hebt. Daarnaast staan er tips in. Bijvoorbeeld hoe je gips droog houdt tijdens het douchen.
Na de Intensive Care
Ligt er een dierbare op de Intensive Care? Zo'n opname is erg ingrijpend en kan ook lang erna nog voor fysieke klachten zorgen. Dit heet het Post Intensive Care Syndroom (PICS). Ook kan de opname voor je dierbare achteraf als een groot zwart gat voelen. Het kan helpen om als naaste samen met de zorgverleners een dagboek bij te houden, zolang de opname duurt. Erna kan je dierbare alles teruglezen. Dit helpt bij de verwerking en het herstel. Via het digitale Post-IC-dagboek maak je gratis een dagboek aan.
Familie en vrienden op de hoogte houden
Maak je een moeilijke tijd door, dan kun je via de gratis app Stamps je dierbaren op de hoogte houden. In de app deel je jouw verhaal in een veilige omgeving. Door een speciale code met je dierbaren te delen, kunnen zij jouw berichten lezen. Daar kunnen zij ook op reageren met een bericht of een emoticon. Ook kunnen zij je via de app een cadeautje sturen, zoals een bos bloemen of een doos met brownies.
Praktische hulp
Op de website van het digitale Post-IC dagboek kun je een demo zien.
Heb je advies of hulp nodig bij het regelen van online begeleiding? Ga dan naar onze pagina ‘Praktische Hulp’. Daar staan links die je hopelijk verder helpen.
Informatie voor zorgprofessionals
Het herstel na een operatie of ziekenhuisopname gaat bij patiënten vaak langzamer dan gehoopt. Soms zitten of liggen patiënten tot wel 80 procent van de tijd. Hierdoor worden ze minder fit en herstellen ze langzamer. Als behandelaar kun je hen helpen dit proces te versnellen. Zo kun je hen online programma’s en apps aanraden bij een ziekenhuisopname of ingreep.
De programma’s begeleiden patiënten voor, tijdens en na een ingreep of opname. De patiënt kan oefeningen in het ziekenhuis doen of thuis. De oefeningen zorgen ervoor dat de conditie van de patiënt niet achteruit gaat. Dit versnelt vaak het herstelproces en helpt complicaties voorkomen. De online begeleiding biedt een aanvulling op de fysieke controles.
Tijdens een ziekenhuisopname
Een voorbeeld is de app Hospital Fit (Engels). Deze laat de patiënt zien hoe fit hij/zij is bij opname. Gedurende de opname meet de app hoeveel de patiënt dagelijks beweegt. Als behandelaar monitor je dit. Ook kun je de data gebruiken om samen een persoonlijk oefenprogramma te maken. Hospital Fit is ontwikkeld door het Maastricht UMC+.
Thuis herstellen
Met de app Ikherstel maak je samen met de patiënt een plan voor na de operatie. Dit plan geeft aan wanneer hij/zij welke dagelijkse bezigheden weer kan oppakken. Weer thuis ziet de patiënt in de app wat hij/zij per dag mag doen. Neem contact op met de leverancier wanneer je de app wilt aanbieden aan patiënten. Ikherstel is samen met artsen en patiënten ontwikkeld voor 7 ingrepen en in 11 ziekenhuizen getest.
Bij Caro laat de patiënt dagelijks via een vragenlijst weten hoe het gaat. Ook kan je via een chatfunctie contact onderhouden met de patiënt. Als het nodig is, kun je ook een videoconsult starten.
Begeleidings- en monitoringsprogramma’s
Sananet biedt begeleidingsprogramma’s die zijn afgestemd op verschillende aandoeningen en ziekten. Als behandelaar zie je in een online overzicht de data van alle patiënten die je behandelt en monitort. Heeft een patiënt aangegeven dat het niet goed gaat? Dan staat diegene bovenaan in het overzicht. Er is een SanaCoach specifiek voor patiënten met prostaatkanker en een voor liesbreukpatiënten. Zie ook het overzicht van andere zorgverleners die SanaCoach aanbieden. Neem contact op met Sananet wanneer je SanaCoach wilt aanbieden aan patiënten.
Na een liesbreukingreep
SanaCoach Liesbreuk begeleidt patiënten 10 weken. Twee weken voor de operatie krijgt de patiënt tips. Zo kan hij/zij zich goed voorbereiden en leert de patiënt meer over zijn liesbreuk. Na de ingreep vult de patiënt regelmatig online in hoe het gaat. De patiënt kan je ook een bericht sturen als hij/zij vragen heeft.
Er zijn ook soortgelijke programma’s die patiënten vanuit huis helpen revalideren. Lees meer hierover op onze pagina over telerevalidatie.
Na de Intensive Care
Veel patiënten ervaren een IC-opname achteraf als een groot zwart gat. Ook is er na zo’n opname kans op blijvende klachten. Dit heet het Post Intensive Care Syndroom (PICS). Het digitale Post-IC-dagboek kan helpen. Terwijl de patiënt op de IC ligt, houden zorgverleners en familie het dagboek bij. Na de opname kan de patiënt alles teruglezen. Dit helpt bij de verwerking en het herstel. Familieleden en verpleegkundigen kunnen gratis een dagboek aanmaken. Een Post-IC dagboek kan angstgevoelens en symptomen van depressie verminderen bij de patiënt na ontslag uit de IC. Het helpt als de IC-verpleegkundige meeschrijft. Op de website van het Post-IC dagboek vind je meer informatie over hoe je dit doet.
Bij een botbreuk of verstuiking
Patiënten die met een breuk of verstuiking bij de spoedeisende hulp komen, krijgen veel informatie te verwerken. In de Virtual Fracture Care app kunnen zij dit thuis rustig nalezen. Ook staan er oefeningen in die helpen bij het herstel, afgestemd op de breuk. Verschillende ziekenhuizen zetten de app al in als vervanging voor een poliklinische nacontrole. OLVG is er een van. Lees op hun website hoe zij dit doen.
Praktische hulp
Wil je online begeleiding implementeren in je ziekenhuis? Voor praktische hulp daarbij, kijk op onze pagina ‘Implementatie’.
Voorbeelden van aanbieders
Disclaimer
Claimt een hulpmiddel een medisch doel te hebben? Dan moet het hulpmiddel, apparaat of de software altijd een geldige CE-markering hebben waaruit blijkt dat het veilig is en aan de correcte regelgeving voldoen. De Inspectie Gezondheidszorg houdt hier toezicht op. Van niet alle hulpmiddelen op deze website is bekend of ze een CE-markering hebben.
Privacy-waarschuwing voor gezondheidsapps: bij veel apps en websites moet je naast je persoonsgegevens ook medische data over jezelf vrijgeven. Bij buitenlandse apps en websites valt het verzamelen van data niet onder de Nederlandse wetgeving.