Virtueel fietsen door je oude wijk

Speels bewegen voor ouderen in het verpleeghuis

man zit in een rolstoel en fietst met zijn benen terwijl hij naar een scherm kijkt met een weg daarop.

Beeld: Hollandse Hoogte

Tegenwoordig kunnen bewoners in zorginstellingen thuis virtueel een fietstour maken. Dat kan op twee manieren: met een beeldscherm of met een virtual reality (VR) bril. In beide gevallen fietst de bewoner op een hometrainer of bewegingstrainer.  Bij het fietsen met een beeldscherm wordt de hometrainer hierop aangesloten. Het scherm staat voor de hometrainer, zodat je ziet waar je ‘naartoe fietst’. 

Informatie voor zorggebruikers

Woon je in een verpleeghuis, verzorgingstehuis of zorginstelling? Dan kun je de dagen avontuurlijker maken door virtueel een rondje te fietsen. Fiets bijvoorbeeld door je oude wijk of door verre landen. Die ontdekkingsreis is leuk, spannend en inspirerend. De beelden en geluiden zorgen voor een realistische fietservaring, zodat je plezier krijgt in bewegen. Stop je met fietsen, dan stopt ook het beeld, waardoor je wordt gestimuleerd om te blijven fietsen.

Virtueel fietsen kan ook als je patiënt bent in het ziekenhuis of revalideert bij een revalidatiekliniek. Vraag aan je zorgverlener of bij de instelling of je virtueel kunt fietsen.

Vergoeding

Virtuele fietstours en het Mollenspel worden niet vergoed vanuit de zorgverzekeringswet.

Informatie voor zorgprofessionals

Cliënten die in een zorginstelling wonen, kunnen nu ook in de instelling een rondje fietsen. Zo fietsen zij bijvoorbeeld door hun oude wijk of door verre landen. Dit geeft een spannende ontdekkingsreis op de dag. De beelden en geluiden zorgen voor een realistische fietservaring, zodat je cliënten plezier krijgen in bewegen. Wanneer ze aan het fietsen zijn, kun jij je aandacht besteden aan andere zorgtaken.

Gebruik je een beeldscherm? Die kan gekoppeld worden met bijvoorbeeld het Fietslabyrint, SilverFit Mile, Memoride of Fit4Vit Move2. Die laatste kan aan verschillende beweegapparaten worden gekoppeld. De beelden en geluiden zorgen voor een realistische fietservaring. Zo krijgt je cliënt plezier in bewegen. Stopt hij of zij met fietsen? Dan stopt ook het beeld, waardoor je cliënt wordt gestimuleerd om te blijven fietsen.

Er zijn verschillende leveranciers. Laat je goed informeren over welke fietsroutes en opties ze aanbieden. Alle systemen kunnen worden aangesloten op een hometrainer, bewegingstrainer of bedfiets. Ook een loopband of handtrapper zijn mogelijk. 

Fietsen met een VR-bril

Gebruik je een VR-bril? Dan wordt de hometrainer aangesloten op een PC en sensor. Je cliënt fietst door een virtuele wereld, bijvoorbeeld die van HumanXR. De wereld is persoonlijk aan je cliënt aangepast. Die wereld is interactief: je cliënt kan er dingen doen en de wereld verandert mee. Zo voelt het alsof je cliënt er echt is. 

Mollenspel

Het Mollenspel is een andere manier waarop je speels kunt bewegen in een verpleeghuis of zorginstelling, ook met behulp van een beeldscherm. Bij dit spel moet je mollen die op het beeldscherm verschijnen terug in hun hol duwen, door op een speciaal voetbord op het juiste pedaal te trappen. Zo train je je benen op een speelse manier.

Praktische hulp

Op de website van Memoride staan handleidingen en instructievideo's.

Waar je het Mollenspel kunt lenen, huren op kopen, vind je op deze kaart of neem contact op met de makers.

Heb je specifieke vragen over of ben je benieuwd naar de ervaringen van anderen met de fietsen? Deze organisaties maken er al gebruik van en staan open voor kennisdeling: 

ZuidOostZorg: Roelfien Erasmus, mail of bel 0512-571800

Heb je advies of hulp nodig bij het regelen van virtuele fietsapparatuur? Ga dan naar onze pagina  ‘Praktische Hulp’. Daar staan links die je hopelijk verder helpen. 

Ervaringen

Nu heb ik [bij het fietsen] een scherm op met verschillende landen en dat vind ik erg interessant. Hierdoor gaat het fietsen makkelijker en is de tijd zo voorbij.
gebruiker mevrouw Hemels, uit onderstaande video