VR-bril als afleiding bij pijn

Pijnbestrijding met VR therapie

Vrouw met virtual reality bril op wordt in haar arm geprikt door een verpleegkundige.

VR. Foto: Louis Meulstee

Therapie met een virtual reality-bril (VR) werkt effectief als pijnbestrijding. Wanneer je er een op zet, kom je in een digitale wereld terecht. Lichamelijk blijf je waar je al was. In deze virtuele wereld kun je een spel spelen of een simulatievideo kijken en hier bijvoorbeeld in rondlopen. Dit werkt afleidend en pijn bestrijdend wanneer je in de behandelstoel zit of een ziekenhuisbed ligt. 

Informatie voor zorggebruikers

Zie je erg op tegen een behandeling vanwege de pijn die je verwacht te voelen? Bijvoorbeeld als er een infuus aangelegd moet worden. Of als je brandwonden hebt die behandeld moeten worden. Of misschien moet je naar de tandarts voor een wortelkanaalbehandeling. Een VR-bril kan voor afleiding zorgen. Hierdoor ervaar je minder angst.

De bril zet je makkelijk op door de band over je hoofd heen te doen. Wanneer de behandeling klaar is, doe je de bril gewoon weer af. Dit kan ook tussendoor, als je hem om wat voor reden dan ook wilt afdoen.

VR-bril bij chronische pijn

Ook voor mensen met chronische pijn kan de VR-bril een uitkomst bieden. Door jezelf in een andere wereld te wanen, leid je eigenlijk je hersenen af. Hierdoor komen de pijnprikkels minder goed aan. Zo voel je door de VR-bril op een natuurlijke manier minder pijn.

VR-bril bij bevalling

Je kunt een VR-bril ook gebruiken bij een bevalling, met BirthVR. De virtual reality-beelden leiden je af. Hierdoor raak je ontspannen. Dit vermindert de angst voor en pijn tijdens de bevalling. Je hebt zo minder pijnstilling nodig. Ook is de kans op bijwerkingen en het risico op complicaties kleiner. Dit kan ervoor zorgen dat je de bevalling als prettiger ervaart.

Tijdens de bevalling kun je de VR-bril zelf op en af zetten. Je hoeft je daarom geen zorgen te maken dat je de eerste ontmoeting met je kindje mist. Het is echt bedoeld voor de eerste fase van de bevalling, om aan de weeën en pijn te kunnen wennen.

Vraag na bij je behandelaar of ze pijn bestrijden met virtual reality, en of jij hier gebruik van kunt maken. Verschillende behandelaars en ziekenhuizen doen dit al, bijvoorbeeld het Albert Schweizer ZiekenhuisMartini Ziekenhuis of de Sint Maartenskliniek. Andere voorbeelden vind je door zelf online te zoeken. Het Zuyderland Medisch Centrum zet de VR-bril al in tijdens de bevalling. Op verschillende locaties van het Haaglanden Medisch Centrum zijn VR-voorlichtingsfilms beschikbaar van hoe een keizersnede in zijn werk gaat.

Als je een VR-bril wilt kopen, dan zijn er verschillende soorten. Van eenvoudige kartonnen of plastic hoezen waarin je een smartphone plaatst, tot kant-en-klare apparaten met controllers die je in je hand houdt. Je kunt online zoeken op VR-bril voor verschillende modellen. Het is ook mogelijk om een VR-bril met het juiste beeldmateriaal te huren.

Vergoeding 

Bij chronische pijnbestrijding verschilt het per behandelende instelling en zorgverzekeraar of het gebruik van een virtual reality-bril tijdens je behandeling vergoed wordt. Vraag dit na bij je behandelaar of zorgverzekeraar. Bij een bevalling wordt virtual reality niet vergoed vanuit de basisverzekering. Neem contact op met je zorgverzekeraar wanneer je wilt weten wat er mogelijk is vanuit de aanvullende verzekering.

Praktische hulp

Heb je advies of hulp nodig bij het regelen van een VR-bril? Ga dan naar onze pagina  ‘Praktische Hulp’. Daar staan links die je hopelijk verder helpen. 

Informatie voor zorgprofessionals

Als je cliënt angstig is voor de behandeling, is het belangrijk om hem of haar gerust te stellen. Je wilt je cliënt zo min mogelijk pijn doen. Een virtual reality-bril kan je cliënt afleiden. Zo kun jij snel te werk gaan. Je cliënt voelt minder pijn omdat hij of zij afgeleid is.

Wil je jouw cliënt of patiënt een VR-bril aanbieden wanneer hij of zij bij jou in de behandelstoel zit? Er zijn verschillende aanbieders van virtual reality-brillen en de bijbehorende simulaties en spellen.

SyncVR heeft VR-toepassingen om pijn en angst te verminderen. Daarnaast zijn er ook toepassingen voor bijvoorbeeld patiëntenvoorlichting en om medicatie en verblijfsduur te verminderen. Ze leveren de middelen en begeleiden de implementatie. Coolminds is gespecialiseerd in VR-therapie bij specifieke angsten. 

VRendle biedt een online bibliotheek met 360 graden video’s. Deze video’s kun je inzetten bij een behandeling of training of om te ontspannen. VRendle is samen met verschillende zorgorganisaties ontwikkeld om virtual reality in te kunnen zetten in de zorg.

VR-bril bij chronische pijn

Reducept kun je inzetten voor cliënten met chronische pijn. Het is een dagelijkse korte training om de hersenen minder pijnprikkels door het lichaam te laten sturen. In de virtuele wereld reis je door je eigen zenuwstelsel en schiet je op je pijnprikkels, waardoor je leert de pijnprikkels te negeren. 

VR-bril bij bevalling

BirthVR is een app die vrouwen helpt om te ontspannen en minder angst en pijn bij de bevalling te ervaren. Doordat zij met de virtual reality-beelden worden afgeleid, is er ook minder pijnstilling nodig. Dit maakt de kans op bijwerkingen en het risico op complicaties kleiner. Lees meer over het gebruik van de VR-bril bij een bevalling in onze blog.

Praktische hulp

Op de website van VRendle kun je een gratis demo aanvragen.

Op de website van Reducept staan verschillende handleidingen voor professionals die uitleggen hoe je Reducept gebruikt.

Wil je een VR-bril implementeren in je praktijk, ziekenhuis of zorginstelling? Voor praktische hulp daarbij, kijk op onze pagina ‘Implementatie’

Voorbeelden van aanbieders

Ervaringen

Door middel van de filmpjes die met de VR-bril bekeken kunnen worden, raken mensen betrokken in een andere wereld. Zintuigen zoals zicht, gehoor, de beleving, alles wordt geprikkeld. Dit zorgt voor afleiding van pijn bij onze patiënten tijdens het aanprikken voor dialyse.
Medische maatschappelijk werker Anja Giels, uit onderstaande video

Disclaimer

Claimt een hulpmiddel een medisch doel te hebben? Dan moet het hulpmiddel, apparaat of de software altijd een geldige CE-markering hebben waaruit blijkt dat het veilig is en aan de correcte regelgeving voldoen. De Inspectie Gezondheidszorg houdt hier toezicht op. Van niet alle hulpmiddelen op deze website is bekend of ze een CE-markering hebben.