Zelf hartfilmpje (ECG) maken

ECG apparaat voor thuis

Een zwangere vrouw kan zelf een hartfilmpje maken door haar vingertoppen op het plaatje van de Kardia Mobile te leggen.

Kardia Mobile. Beeld: Tonny Presser

Er zijn kleine ECG apparaten voor thuis. Een ECG maakt een hartfilmpje van iemands hart en daarmee meet je de gezondheid van het hart. Deze apparaatjes meten continu hartslag, hartritme, stressniveau, ademhalingsfrequentie en/of inspanning. Andere gebruik je alleen voor het meten van de hartslag. 

Bekijk hier de video:

Informatie voor zorggebruikers

Loop je extra risico op een hartaanval of beroerte? Dan geeft zelf een hartfilmpje (ECG) maken een veilig gevoel. Of je nu thuis, op je werk of aan het sporten bent.

Langdurige meting

De QardioCore is een kleine draadloze ECG-monitor die nauwkeurig je hartslag, hartritme, stressniveau, ademhalingsfrequentie en inspanning meet. De monitor stuurt de gegevens van je hartfilmpje via bluetooth naar een app op je smartphone (iPhone 5 of hoger), tablet (iPad) of smartwatch (Apple Watch). Daarnaast kun je ook je arts of zorgverlener toestaan om deze gegevens in te zien. De app registreert automatisch wanneer je een onregelmatige hartslag hebt. Zo kun je je arts beter informeren als en wanneer dat gebeurt. Het apparaat analyseert de ECG gegevens direct, zodat je via de app de situatie van nu kunt zien. Daardoor kun je je chronische hartconditie, maar bijvoorbeeld ook je sportprestaties, goed in de gaten houden. De QardioCore draag je direct onder je kleding en met een band maak je hem om je borstkas vast. Hij is te koop via hun website en via verschillende webwinkels. Zoek op Google waar je de QardioCore kunt kopen of ga naar bijvoorbeeld Bol.com. QardioCore gebruik je in combinatie met medisch advies, diagnose en/of behandeling. 

Eenmalige meting

Met de Kardia Mobile maak je zelf een hartfilmpje . Het bestaat uit een heel klein plaatje (1 kanaals-ECG meter) en een app op je smartphone of tablet. Je drukt je vingertoppen op de Kardia, deze meet je hartslag en dan verschijnt je hartfilmpje op de bijbehorende app. De meting duurt van 30 sec tot 5 minuten. Op het filmpje is te zien als de Kardia afwijkende patronen constateert (bijvoorbeeld atriumfibrilleren). Je kunt in de app of op de pc eenvoudig metingen doorsturen via de mail, bijvoorbeeld naar je zorgverlener.

Met de FibriCheck app heb je alleen je telefoon nodig. Je legt je vingertop een minuut op de camera van je smartphone. Met de bijbehorende app maak je simpel en snel zelf een ECG/hartfilmpje en je ziet direct het resultaat. FibriCheck is gratis te downloaden voor iOS of Android.

Vergoeding

De QardioCore wordt niet vergoed. Sommige systemen worden in bepaalde gevallen vergoed. Neem contact op met je zorgverzekeraar.

Praktische hulp

Heb je advies of hulp nodig bij het regelen van een zorginnovatie zoals deze? Ga dan naar onze pagina ‘Praktische Hulp’. Daar staan links die je verder kunnen helpen. 

Informatie voor zorgprofessionals

Het kan wenselijk zijn om patiënten thuis zelf een ECG te laten maken. Patiënten kunnen zo zelf hun hart in de gaten houden. Dit geeft hen regie over hun aandoening. Als behandelaar kun je de gegevens ook inzien, met toestemming van de patiënt. De gegevens geven je inzicht in de dagelijkse gezondheid van de patiënt. Hier kun je de behandeling op afstemmen.

Langdurige meting

De QardioCore is een kleine draadloze ECG-monitor die nauwkeurig de hartslag, hartritme, stressniveau, ademhalingsfrequentie en inspanning meet. De patiënt kan de arts of zorgverlener toestaan om deze gegevens in te zien. Als arts kun je via een eigen dashboard jouw patiënten monitoren die de QardioCore gebruiken. Kijk voor meer informatie op de Qardio-pagina voor zorgprofessionals (Engelstalig)

Eenmalige meting

De MyDiagnostick is een klein apparaat wat in de huisartsenpraktijk of het ziekenhuis gebruikt kan worden om boezemfibrilleren (Atrium Fibrilleren) op te sporen. Het apparaat heeft de vorm van een stokje met aan beide uiteinden een metalen handvat. In de handvatten zitten elektrodes die een ECG kunnen opnemen van hoge kwaliteit. Er kunnen meer dan 100 metingen op de stick worden opgeslagen. De metingen kunnen via een USB op de computer worden uitgelezen. Je kunt het apparaat ook aan patiënten meegeven om thuis metingen te verrichten. Hij kan in het ziekenhuis worden ingezet om te testen of een beroerte het gevolg is van nog niet gediagnosticeerd boezemfibrilleren (AF). Cardiologen kunnen de MyDiagnostick gebruiken voor patiënten bij vermoeden van AF.

De Kardia Mobile bestaat uit een heel klein plaatje (1 kanaals-ECG meter) en een app op de smartphone of tablet van de patiënt. Daarmee maakt de patiënt gemakkelijk een hartfilmpje. De Kardia Mobile wordt door cardiologen gebruikt als telemonitoring (zorg op afstand), zie de Hartwacht. Meer hierover vind je op onze pagina over telemonitoring bij hart- en vaatziekten.

Praktische hulp

Wil je een zorginnovatie zoals deze implementeren in je zorginstelling? Voor praktische hulp daarbij, kijk op onze pagina ‘Implementatie’.

Disclaimer

Claimt een hulpmiddel een medisch doel te hebben? Dan moet het hulpmiddel, apparaat of de software altijd een geldige CE-markering hebben waaruit blijkt dat het veilig is en aan de correcte regelgeving voldoen. De Inspectie Gezondheidszorg houdt hier toezicht op. Van niet alle hulpmiddelen op deze website is bekend of ze een CE-markering hebben.

Meer zorginnovaties voor