Zorg bij kraamtijd en zwangerschap online geregeld

Innovaties om zwangerschap en kraamtijd op afstand te monitoren

Een zwangere vrouw ligt op de bank en heeft het PregnaOne-apparaat aangesloten op haar buik

PregnaOne. Beeld: ICT HCTS

Een zwangere vrouw zit op een bank. Het PregnaOne-apparaat is aangesloten op haar buik.

PregnaOne. Beeld: ICT HCTS

Er bestaan innovaties waarmee de kraamtijd en zwangerschap online gemonitord kunnen worden. Zo is er een draagbaar apparaat waarmee een aanstaande moeder thuis zelf kan meten hoe het met haar ongeboren kind gaat. Het apparaat maakt een CTG, die onder meer de harttonen van het kindje registreert. De verloskundige of gynaecoloog kan via een beveiligde internetverbinding op afstand meekijken.

Zie een video over voordelen van thuismonitoring (Engelstalig, met ondertiteling):

Informatie voor zorggebruikers

Als je zwanger of net bevallen bent, komt er veel op je af. Het geeft rust als de vragen die je hebt, snel beantwoord kunnen worden door een deskundige. Zo hoef je niet te wachten op de volgende afspraak in het ziekenhuis of op de kraamhulp.

Thuis een CTG-onderzoek uitvoeren

Met de draagbare apparatuur van PregnaOne kan jij, je verloskundige of gynaecoloog op elke locatie een CTG-onderzoek uitvoeren. Zoals thuis, in het ziekenhuis of onderweg. De apparatuur zit in een koffertje en sluit je thuis gemakkelijk zelf aan.

Online begeleiding

Maternify is een app waarin je allerlei informatie vindt voor tijdens je zwangerschap en kraamtijd. Ben je bevallen en heb je een specifieke vraag maar is de kraamhulp er even niet? In de app kun je met een kraamzorgprofessional chatten of videobellen, 24 uur per dag.

Daarnaast is er ook online telebegeleiding van Luscii. Hierbij meet je thuis zelf je bloeddruk. Ook beantwoord je vragen over je gezondheid. Daarna stuur je de gegevens door naar je zorgverlener. Je hebt overzicht van je gegevens in de bijbehorende app. Je gynaecoloog kijkt op afstand mee. Je kunt met elkaar contact hebben via de mail of beeldbellen.

Overleg met je verloskundige of gynaecoloog of je gebruik kunt maken van een van de bovenstaande innovaties.

Vergoeding

Maternify wordt vergoed door alle zorgverzekeraars. Neem contact op met je zorgverzekeraar wanneer je wilt weten of een van de andere innovaties vergoed wordt.

Praktische hulp

Heb je advies of hulp nodig bij het regelen van een van bovenstaande zorginnovaties? Ga dan naar onze pagina ‘Praktische Hulp’. Daar staan links die je verder kunnen helpen.

Informatie voor zorgprofessionals

Als je patiënten bij hun kraamtijd en zwangerschap online kunt ondersteunen, dan is dit een waardevolle aanvulling op fysieke zorg. Zo kunnen risicovolle zwangerschappen op afstand gemonitord worden en bij vragen kunnen patiënten snel bij jou als professional terecht. Zo kun je jouw tijd efficiënter indelen en je patiënten de zorg blijven bieden die ze nodig hebben.

Voor verloskundigen: overal een CTG uitvoeren

Met de draagbare apparatuur van PregnaOne kun je op elke locatie een CTG uitvoeren bij zwangere patiënten. Je patiënt kan het ook thuis zelf doen. Op afstand kun je meekijken. Als verloskundige mag je het antenataal CTG nu ook in de eerste lijn uitvoeren en een hartfilmpje in je eigen praktijk maken. Dit betekent minder verwijzingen naar de gynaecoloog en meer ruimte voor andere gevallen. Op de website van Kennispoort Verloskunde vind je meer informatie over de HoTeLstudie, waarbij onderzocht werd of telemonitoring in de thuissituatie voor een bepaalde groep zwangeren met een hoog risico veilig is. Op de website van ICT HCTS staat uitleg over CTG-monitoring in de eerstelijns verloskunde. Het is geen voorbehouden handeling, maar vergt wel vaardigheid.

In deze video van KNOV vertelt een verloskundige over zijn ervaring met antenataal CTG.

Ook heeft Stichting Verloskundig Baken deze podcast gemaakt over antenataal CTG in de eerste lijn.

Voor verloskundigen: telebegeleiding tijdens kraamtijd

In de app Maternify kunnen je patiënten allerlei informatie vinden over de zwangerschap en kraamtijd. Heeft je patiënt een vraag maar ben je er niet? In de app kan zij met een kraamzorgprofessional chatten of videobellen, 24 uur per dag.

Voor gynaecologen: thuismonitoring bij zwangerschap

Een voordeel van thuismonitoring bij zwangerschap is dat dit vaak leidt tot een besparing op personeelskosten en ligdagen in het ziekenhuis. Meer informatie over thuismonitoring in de tweedelijns gynaecologie staat op de website van ICT HCTS.

Luscii biedt thuismonitoring aan. Je patiënt meet hierbij zelf thuis haar bloeddruk. Ook beantwoordt ze vragen over haar gezondheid. Deze gegevens ontvang je van haar. Als gynaecoloog kun je op afstand meekijken. Ook kun je contact met elkaar opnemen via de mail of beeldbellen.

Praktische hulp

Lees op de website van UMC Utrecht hoe zij en Diakonessenhuis Luscii voor thuismonitoring van zwangerschap gebruiken. Zij noemen deze studie Safe@Home.

Voorbeelden van aanbieders

Disclaimer

Claimt een hulpmiddel een medisch doel te hebben? Dan moet het hulpmiddel, apparaat of de software altijd een geldige CE-markering hebben waaruit blijkt dat het veilig is en aan de correcte regelgeving voldoen. De Inspectie Gezondheidszorg houdt hier toezicht op. Van niet alle hulpmiddelen op deze website is bekend of ze een CE-markering hebben. 

Meer zorginnovaties voor