Zorgrobots voor dagstructuur

Geheugensteun, medicijnhulp en afspraakherinnering

Vrouw in een rolstoel luistert naar Tinybot Tessa die op tafel staat.

Tinybot Tessa. Beeld: Zorg van Nu

Op tafel staat Tinybot robot Tessa voor mensen met beginnende dementie.

Tinybot Tessa. Beeld: Zorg van Nu.

Zorgrobot Maatje knipoogt

Zorgrobot Maatje. Beeld: Smartrobotsolutions

Een zorgrobot helpt structuur te geven aan de dag. Zo kunnen ze taken en herinneringen uitspreken. Bijvoorbeeld wanneer iemand langs gaat komen of je medicijnen moet innemen. Elke robot heeft een handzaam formaat waardoor hij makkelijk mee te nemen is. De robot stelt ook vragen aan je, leest berichten van anderen voor en kan muziek afspelen. 

 

Informatie voor zorggebruikers

Met een zorgrobot kun je langer zelfstandig thuis blijven wonen. Doordat de robot je regelmatig herinnert aan afspraken, vergeet je geen belangrijke dingen meer. Ook krijg je hierdoor meer structuur in je dag. Daarnaast is het fijn om regelmatig een vriendelijke stem te horen.

Tessa en Maatje zijn twee voorbeelden van zorgrobots. Je kunt ze overal neerzetten, bijvoorbeeld op de vensterbank of op tafel. Beiden hebben verbinding met het internet nodig. Bij Tessa kan je zorgverlener of mantelzorger de agenda aanpassen in de bijbehorende app. Daarnaast kan Tessa de sfeer in huis verbeteren door bijvoorbeeld voor te stellen muziek op te zetten. Maatje geeft ook bewegingsoefeningen. Hij ziet eruit als een mensje en kan zijn lijf en ogen bewegen. Deze robot kun je buitenshuis meenemen omdat hij ook op 4G-verbinding werkt. Je kunt interacties of spelletjes toevoegen. Ook kun je woorden en zinnen voorprogrammeren. Zo kan Maatje bijvoorbeeld helpen bij een recept bereiden.

Vergoeding

Tessa wordt ingezet via zorgaanbieders. Vraag bij de zorgaanbieder of degene waar je voor zorgt in aanmerking komt voor Tessa. Zorgaanbieders kunnen hier financieringsafspraken voor maken met verzekeraars en zorgkantoren.

Praktische hulp

Tessa is nog niet verkrijgbaar voor de particuliere markt. Woon je in een zorginstelling? Vraag dan aan je zorgaanbieder of zij deze robot al inzetten.

Informatie voor zorgprofessionals

Een zorgrobot helpt je cliënten om langer zelfstandig te blijven. De vriendelijke stem van de robot geeft je cliënt het gevoel dat er iemand bij hem of haar in huis is. Hierdoor zijn zij gedurende de dag rustiger. Doordat de zorgrobot taken van je uit handen neemt, kun jij ander zorgtaken oppakken.

Tessa en Maatje zijn twee voorbeelden van zorgrobots die je overal in het huis van je cliënt kunt neerzetten. Hiervoor hebben ze wel verbinding met het internet nodig. 

Bij Tessa kan jij of de mantelzorger van de cliënt de agenda aanpassen in de bijbehorende app. Je schrijft de berichten en stelt in wanneer de robot dat moet melden. Als Tessa een vraag stelt, dan registreert ze of de persoon ‘ja’, ‘nee,’ of niets zegt. Ben je beheerder van de app? Dan krijg je hiervan een melding. Daarnaast kan Tessa de sfeer in huis verbeteren door bijvoorbeeld voor te stellen muziek op te zetten. Maatje geeft ook bewegingsoefeningen. Maatje ziet eruit als een mensje en kan zijn lijf en ogen bewegen. De cliënt kan deze robot buitenshuis meenemen omdat hij ook op 4G-verbinding werkt. Via QR-kaartjes voeg je interacties of spelletjes toe. Ook kun je woorden en zinnen voorprogrammeren. 

Praktische hulp

Wil je Tessa gebruiken in een zorginstelling, neem dan contact op met de leverancier. Op hun website vind je ook verschillende gebruiksaanwijzingen. Je kunt de inzet van Tessa via de zorgverzekeraar vergoed krijgen onder de prestatie code 'thuiszorg technologie'.

Heb je specifieke vragen over of ben je benieuwd naar de ervaringen van anderen met de zorgrobot? Deze organisaties maken er al gebruik van en staan open voor kennisdeling: 
•    ZorgAccent: Bernard Hengeveld, e-mail
•    Vierstroom Zorg Thuis: Iris van Son, e-mail of bel 0880-444888

Deze zorgtechnologie is onderzocht door Vilans & Significant, zie de eindrapportage (april 2021): Tijdbesparende technologieën in de ouderenzorg (pdf).

Wil je deze zorginnovatie implementeren in je zorginstelling? Voor praktische hulp daarbij, kijk op onze pagina 'Implementatie'.

Voorbeelden van aanbieders

Ervaringen

In de praktijk betekent dit bijvoorbeeld dat een begeleider een cliënt ’s ochtends niet meer hoeft te vragen of hij zijn tanden al heeft gepoetst. Die controlerende taak neemt Maatje over. En dan begint de dag met een heel ander, positiever gesprek tussen cliënt en begeleider. Dat is fijn.
Martijn Schep, coördinator innovatie en persoonlijk begeleider bij ’s Heeren Loo
Lees het verhaal van Martijn Schep over robot Maatje in de gehandicaptenzorg

Disclaimer

Claimt een hulpmiddel een medisch doel te hebben? Dan moet het hulpmiddel, apparaat of de software altijd een geldige CE-markering hebben waaruit blijkt dat het veilig is en aan de correcte regelgeving voldoen. De Inspectie Gezondheidszorg houdt hier toezicht op. Van niet alle hulpmiddelen op deze website is bekend of ze een CE-markering hebben.