Alarmknop voor ouderen of sporters

Personenalarmering om veilig op stap te kunnen

Vrouw krijgt alarmknop voor ouderen aangeboden.

Een draagbare alarmknop voor ouderen, die je om de pols of om de nek draagt, kan de uitkomst zijn om veilig op stap te gaan. Als je plotseling onwel wordt of valt en niet meer kunt opstaan, hoef je alleen maar de knop in te drukken. Dan wordt hulp gebeld en die kan jou vinden met gps. Zo blijf je zelfstandig en vrij om te gaan en staan waar je wil.

Voor wie is de alarmknop?

Voor ouderen en kwetsbare mensen die zelfstandig wonen en te allen tijde alarm willen of moeten kunnen slaan, ook als ze op stap gaan. Maar ook bijvoorbeeld voor sporters die zonder telefoon willen hardlopen en zich veiliger willen voelen.

Hoe werkt de alarmknop voor ouderen?

Er zijn verschillende soorten draagbare alarmknoppen. Bijvoorbeeld een die met een ketting om je nek hangt, een apparaatje voor in de broekzak of een horloge voor om je pols. Sommige kunnen automatisch een signaal afgeven wanneer je bent gevallen.

Als je op de knop drukt, worden er automatisch een aantal vooraf ingestelde contactpersonen gebeld. Bijvoorbeeld familie, buren of vrienden. Als die niet reageren dan wordt de alarmcentrale gebeld. De ander kan met GPS precies zien waar je op dat moment bent en via de alarmknop met je praten. Je bent er overal vindbaar mee. Tip: let op dat het apparaat altijd goed opgeladen is, want de batterij kan veel stroom verbruiken.

Sommige alarmknoppen, zoals de GoLiveClip, hebben valdetectie als extra functie: ze registreren automatisch wanneer je valt en schakelen uit zichzelf hulp in.

Er zijn verschillende soorten personenalarmering op de markt. Dit is de draagbare soort. Kijk naar de verschillende  andere opties en zoek degene die het beste bij je past. Er zijn ook horloges die deze functie hebben, meer daarover op de pagina over Slim horloge.

Mogelijkheden & verkrijgbaarheid

Aanbieders

Je kunt een losse alarmknop kopen of een alarmsysteem met abonnement huren zodat je de alarmcentrale kunt inschakelen. De kosten zijn afhankelijk van je keuze. Ze zijn te koop of te huur bij de thuiszorg, de thuiszorgwinkel of online. Je kunt ze vinden via Google door te zoeken op het trefwoord 'persoonlijke alarmknop'. Of zoek bij je eigen regionale thuiszorgorganisatie onder 'personenalarmering'.

Voorbeelden van diverse alarmknoppen:

Bij het kiezen van een personenalarmering raden we aan om te checken of deze het WDTM Ketenkeurmerk Personenalarmering heeft. Dit Nederlandse keurmerk wordt door veel zorgverzekeraars verplicht gesteld om na indicatie voor vergoeding in aanmerking te komen.

Vergoeding

Via de zorgverzekeraar kan een deel worden vergoed. Dat hangt af van je situatie en of het een medische reden betreft. Lees hier meer over op Wanneer krijg ik personenalarmering voor thuis vergoed?

Voor de professional

Heb je specifieke vragen over of ben je benieuwd naar de ervaringen van anderen met de personenalarmering? Deze organisaties maken er al gebruik van en staan open voor kennisdeling: 

Gerelateerde oplossingen

zorghorloge om oudere pols

Zorghorloge om sneller hulp te bieden

Smartwatch als uitkomst voor mantelzorgers en zorgprofessionals.
Preventie & Veiligheid
Vrouw laat de producten zien die bij virtuele thuiszorg horen, de app, de alarmering, het horloge

Veilig thuis voor ouderen die zelfstandig wonen

Virtuele thuiszorg
Preventie & Veiligheid
Oudere vrouw zit in bed en kijkt naar buiten.

Slimme sensoren in huis en zorginstelling

Veilig thuis wonen met dementie
Preventie & Veiligheid
Vrouw achter rollator loopt met hondje buiten en dwaalt met dementie

Veilig dwalen bij dementie

Locatie bepalen met GPS
Preventie & Veiligheid