Beter slapen en meer energie

Lichttherapiebril

vrouw met lichttherapiebril op

Je biologische klok zorgt dat jij je energiek voelt als je 's ochtends wakker wordt. De belangrijkste factor om je biologische klok goed te laten lopen, is blauw licht. In de donkere wintermaanden is daar een gebrek aan, dat je met bijvoorbeeld een lichttherapiebril kunt oplossen. Zo’n bril helpt je beter te slapen, meer energie te krijgen en voorkomt winterdips en winterdepressies.

Voor wie?

Voor mensen met winterdepressie, herfstdepressie, slaapproblemen, veranderde eetlust, somberheid of futloosheid. Voor mensen die nachtdienst hebben (bijv. in het ziekenhuis) en wakker willen blijven.

Hoe werkt het?

Je zet de bril op. Deze schijnt blauw licht in je ogen, maar je kunt nog wel kijken. Dus zolang je de bril op hebt, kun je een andere activiteit doen zoals een boek lezen of een huishoudelijk klusje. De bijbehorende app geeft aan wanneer je de lichttherapiebril het beste kunt gebruiken. Dat is afhankelijk van je persoonlijke voorkeuren en je levensstijl. Een sessie duurt 20 tot 40 minuten. 

Mogelijkheden & verkrijgbaarheid

Er zijn meerdere aanbieders van lichttherapiebrillen. Enkele voorbeelden zijn Ayo lichttherapiebril, Luminette lichttherapiebril, Re-Timer lichtherapiebril, BlueLight Mobile lichttherapiebril en Propeaq lichttherapiebril. De prijzen van de brillen variëren tussen de tweehonderd en driehonderd euro.

Vergoeding

Veel zorgverzekeraars bieden aan aanvullende verzekering met dekking voor lichttherapie aan. Overleg met je zorgverzekeraar of een lichttherapiebril wordt vergoed.

Gerelateerde oplossingen

Vrouw wordt blij wakker dankzij wake-up light

Weg met die winterblues

Daglichtlamp
Behandeling & Verzorging