Computer met je oog besturen

Als praten niet gaat, zeg het met je ogen

Een jonge vrouw zit in een rolstoel en kijkt naar een computerschermEen jong meisje en oudere man zitten achter een laptop en kijken hier samen naar

Foto's: rdgKompagne

Ken je iemand met een motorische of meervoudige beperking waardoor hij of zij vrijwel niet kan bewegen? Als praten dan ook nog moeilijk gaat, is het lastig om met elkaar te communiceren. Wat dan zou kunnen helpen is een apparaat of een computer die werkt via oogbesturing.

Voor wie?

Voor mensen die hun handen vrijwel niet kunnen bewegen en niet kunnen praten. 

Hoe werkt het?

Er zijn verschillende soorten apparaten waarmee je communiceert met je ogen. Zo zijn er tablets zoals de Tellus i5 en de Tobii Dynavox I-12+ die je hiervoor kunt gebruiken. Op deze apparaten stel je je eigen persoonlijke en interactieve communicatiekaarten samen. Daarmee kun je letters, cijfers, volledige teksten, symbolen of andere plaatjes laten terugkomen. Bij sommige apparaten zit de oogbesturing ingebouwd, en bij andere kun je dit laten inbouwen. Sommige apparaten hebben ook een touchscreen, luidsprekers en camera’s. Dit laatste is handig als je bijvoorbeeld wilt videobellen.

Heb je een computer, laptop of tablet en wil je deze met je ogen besturen? Dat kan door een los apparaat erop aan te sluiten, een ‘oogbesturingsmodule’. Bijvoorbeeld de PCEye Plus Access of de  PCEye Mini Access. Je sluit de module, het apparaatje, onder het beeldscherm van je pc, laptop of tablet aan. Daarna kan hij de functie van de muis en het toetsenbord volledig overnemen. Sommige apparaten hebben ook een ingebouwde microfoon, zodat je oogbesturing kunt combineren met spraakherkenning. Op deze losse modules kun je ook je eigen communicatiekaarten maken wanneer je hiervoor de juiste software hebt geïnstalleerd.   

De eerste keer moet het apparaat ingesteld worden op de ogen van de gebruiker. Deze instellingen kun je als persoonlijk profiel bewaren. Zo kunnen meerdere mensen hetzelfde apparaat gebruiken. 

Mogelijkheden & verkrijgbaarheid 

Aanbieders

Je kunt bij verschillende organisaties terecht voor advies over en aanbod van oogbesturing.

  • rdgKompagne geeft een overzicht van verschillende apparaten. Kijk op hun website.
  • Quo Vadis biedt ook verschillende mogelijkheden. Kijk hier voor meer informatie. 
  • Stichting Milo richt zich ook op kinderen. Kijk hier voor meer informatie. 

Neem contact met hen op om meer te weten te komen over welk apparaat het meest geschikt is voor jouw situatie.

Of zoek zelf op Google naar de mogelijkheden voor oogbesturing.

Vergoeding

De genoemde hulpmiddelen worden vergoed. Vraag het bij een ander product voor de zekerheid na bij je zorgverzekeraar. 

Voor de professional

Wil je een apparaat bestellen? Neem dan contact op met een van de adviseurs om samen te kijken welk apparaat het beste bij je cliënt past. Als je dit bijvoorbeeld bij rdgKompagne doet, dan stellen zij een offerte op voor het betreffende apparaat. Ook helpen zij bij het aanvragen van een vergoeding bij de zorgverzekeraar en zij helpen bij de installatie.