Continentiezorg op maat

Slim incontinentiemateriaal

vrouw houdt incontinentiemateriaal luier clip vastabena nova slim incontinentiemateriaal luier clip

Bijna de helft van de bewoners van verpleeghuizen en zorginstellingen heeft last van incontinentie (ongewild urineverlies). Hun incontinentiemateriaal moet dan verschoond worden, maar kunnen dit niet altijd zelf aangeven. Er bestaan slimme sensoren die op incontinentiemateriaal bevestigd kunnen worden. Deze sensoren registreren precies hoeveel urine er in het materiaal zit. De sensoren sturen deze informatie naar een app op de telefoon van het verzorgend personeel. Zo weten zij precies wanneer het tijd is om iemand te verschonen.

Voor wie?

De slimme incontinentiesensoren zijn bedoeld voor mensen die incontinent zijn en die niet zelf kunnen aangeven wanneer ze verschoond moeten worden.

Hoe werkt het?

De oplossing bestaat uit drie onderdelen: een sensor in het incontinentiemateriaal, een clip met draadloze verbinding en een mobiele app. Bij het verschonen wordt eerst de clip gekoppeld aan de sensoren in het incontinentiemateriaal. Via de draadloze clip worden de gegevens over het urineverlies naar de app gestuurd. Zorgverleners krijgen in een app informatie over alle bewoners met de slimme sensoren. Doordat ze op de milliliter nauwkeurig zien hoeveel urineverlies de bewoners hebben, kunnen zij de zorg efficiënt plannen. Wanneer het tijd is om iemand te verschonen, kan de clip worden losgekoppeld en weer worden bevestigd aan schoon incontinentiemateriaal.

 

Mogelijkheden, verkrijgbaarheid & kosten

Aanbieders

Het slimme continentiemateriaal is ontwikkeld door Abena Nova.

Vergoeding

Over een eventuele vergoeding door zorgverzekeraars is op dit moment niks bekend.

Voor de professional

Omdat bewoners vaak niet zelf aan kunnen geven wanneer zij urineverlies hebben gehad, is het voor verzorgend personeel een zware taak om steeds handmatig te controleren wanneer bewoners verschoond moeten worden. Bewoners worden daarom soms onnodig verschoond en lopen andere keren te lang met nat materiaal rond of krijgen last van lekkages. Het slimme incontinentiemateriaal is daar een oplossing voor. Deze oplossing wordt dan ook in steeds meer verpleeghuizen en instellingen geïmplementeerd. Als jullie werkplek besluit om het slimme incontinentiemateriaal te implementeren, dan wordt je daarin begeleid door Abena Nova