De wereld beter zien

Extra paar ogen voor blinden en slechtzienden

Een slechtziende man staat in zijn keuken en maakt een foto met zijn smartphone van het melkpak dat hij vasthoudt. Een man op een perron richt de camera van zijn smartphone op een bord met reisinformatie van de NS.

 

Foto‘s: Be My Eyes, Envision AI

Als je visueel beperkt bent, heb je soms een extra paar ogen nodig bij het lezen, de weg vinden of voorwerpen herkennen. Om je daarbij te helpen zijn er verschillende apps. Je hoeft alleen de camera van je smartphone ergens op te richten en de app beschrijft voor jou wat de camera ziet. Bij bepaalde apps zijn het vrijwilligers die de beschrijving geven.

Voor wie?

Voor blinden en slechtzienden.  

Hoe werkt het?

Je richt de camera van je telefoon op een voorwerp, tekst, omgeving of persoon. De app beschrijft wat het is, wat er staat, wat er gebeurt, of zelfs wie het is. Sommige apps zoals Envision AI en Seeing AI doen dit met behulp van Artificial Intelligence, oftewel een computergestuurd programma. De app van Be My Eyes verbindt je door met een vrijwilliger die meekijkt via jouw camera en je vragen direct kan beantwoorden. Via een video-verbinding kun je bijvoorbeeld vragen of het pak melk in jouw ijskast nog goed is of welke kleur een trui heeft. 

Mogelijkheden & verkrijgbaarheid

Aanbieders

Enkele van de aanbieders zijn:

  • Envision AI is beschikbaar in verschillende talen (inclusief Nederlands) en te downloaden voor iOS en Android. Eerste twee weken zijn gratis, daarna betaal je een aantal euro per maand.
  • Seeing AI is alleen in het Engels beschikbaar en gratis te downloaden voor iOS.
  • Be My Eyes is gratis te downloaden voor iOS en Android.

Meer apps kun je vinden door als zoekwoord ‘visueel beperkt’ of ‘slechtziend’ in te voeren in de App of Play Store. De meeste apps zijn gratis of kosten een paar euro. 

Vergoeding

De betaalde apps worden niet vergoed.  

Gerelateerde oplossingen

Een vrouw houdt een smartphone vast waarop de app met audiodescriptie te zien is.

Audiodescriptie bij films, tv en video’s

Beeld horen voor blinden en slechtzienden
Educatie & Informatie