Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Gebruik van zorginnovaties

“Technologie maakt mij minder afhankelijk”

7 feb 2019artikel
Patrick laat zijn telefoon de vertrekinformatie van de trein voorlezen

Foto: VWS.

Ook onze collega's maken gebruik van Zorg van Nu. Zoals Patrick Schuttel, beleidsmedewerker bij het ministerie van VWS. Hij is blind en maakt naast zijn taststok gebruik van slimme zorgoplossingen om zelfstandig op pad te gaan. Patrick vertelt over zijn ervaringen.

"Technologische innovaties maken het mij de afgelopen jaren steeds makkelijker. Ik ben blind, maar dankzij mijn mobiele telefoon en internet ben ik minder afhankelijk van anderen. Maar eerlijk gezegd kan ik me sowieso al heel lang prima zelf redden. Ik ben getrouwd en mijn echtgenote is slechtziend. Samen hebben we een dochter van 9 en voor haar zorgen gaat prima!

Ik reis drie keer per week vanuit mijn woonplaats Ede per trein naar Den Haag en heb daarbij heel veel aan mijn iPhone. Niet alleen om vertrektijden op te zoeken; ik kan ook mijn iPhone richten op het NS-bord en dan leest mijn iPhone voor wat erop staat, zodat ik weet dat ik in de goede trein stap. Die voorleesfunctie via een speciale app (Seeing AI) is in veel situaties superhandig.

man met mobiele telefoon
 
Google Maps is voor iedereen ideaal, maar voor mij als blinde in het bijzonder. Dat geldt natuurlijk voor veel technologieën die niet speciaal voor blinden zijn, maar het leven wel eenvoudiger maken. Als ik achter mijn huis in het bos wil wandelen, gebruik ik de app My way. Die maakt punten van de route die ik loop, zodat ik altijd de route terug weer kan vinden. Zoiets als de broodkruimels van Hans en Grietje dus.
 
Via forums voor blinden en slechtzienden blijf ik op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen en ook via Ziezo, een speciale beurs die jaarlijks wordt georganiseerd. Ook kan je daar workshops volgen, bijvoorbeeld hoe je optimaal gebruik maakt van je iPhone. Soms werken innovaties juist tegen, zoals de touchscreens op wasmachines. Mijn vrouw en ik gingen laatst een nieuwe kopen en wij willen natuurlijk een apparaat met knoppen. Die worden helaas steeds schaarser.”

Gerelateerde blogs

Meneer staat bij interactief scherm met de naam Tante Co
  • Gebruik van zorginnovaties

“Tante Co maakt je bewust van de mening van de bewoner”

Als je aangekomen bent in je laatste levensfase, wat is dan belangrijk? Drie dingen volgens Bas van Kesteren, coördinator facilitair bij...

Lees meer
Michiel Spanbroek achter zijn bureau, een model van de longen op de voorgrond
  • Gebruik van zorginnovaties

“Een beeldbelafspraak is ontzettend patiëntvriendelijk”

De tijd van het klassieke consult – waarbij de patiënt in een volle wachtkamer gaat zitten en na 10 minuten in de spreekkamer weer buiten staat –...

Lees meer
Bart Snijders in de oefenzaal
  • Gebruik van zorginnovaties

Tijdens het eerste consult samen de digitale mogelijkheden bespreken

Steeds vaker bespreken zorgprofessional en patiënt samen welke zorg het beste past. ‘Samen Beslissen’ heet dat. Tegenwoordig hoort daar ook praten...

Lees meer

Gerelateerde zorginnovaties

Vrouw scant zuivelproduct met haar smartphone om informatie te kunnen lezen

Beeld: iStock

Met een visuele beperking voorwerpen herkennen

Extra paar ogen voor slechtzienden en blinden
Preventie & Veiligheid
Een vrouw houdt een smartphone in haar hand. De smartphone is gericht op een groep mensen.

N-Vibe. Beeld: Bartiméus

Navigatie voor mensen met een visuele beperking

Horen en voelen welke kant je op moet
Spel & Beweging

Meer blogs over