Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Zorgoplossingen

“Technologie maakt mij minder afhankelijk”

7 feb 2019artikel
Patrick laat zijn telefoon de vertrekinformatie van de trein voorlezen

Ook onze collega's maken gebruik van Zorg van Nu. Zoals Patrick Schuttel, beleidsmedewerker bij het ministerie van VWS. Hij is blind en maakt naast zijn taststok gebruik van slimme zorgoplossingen om zelfstandig op pad te gaan. Patrick vertelt over zijn ervaringen.

"Technologische innovaties maken het mij de afgelopen jaren steeds makkelijker. Ik ben blind, maar dankzij mijn mobiele telefoon en internet ben ik minder afhankelijk van anderen. Maar eerlijk gezegd kan ik me sowieso al heel lang prima zelf redden. Ik ben getrouwd en mijn echtgenote is slechtziend. Samen hebben we een dochter van 9 en voor haar zorgen gaat prima!

Ik reis drie keer per week vanuit mijn woonplaats Ede per trein naar Den Haag en heb daarbij heel veel aan mijn iPhone. Niet alleen om vertrektijden op te zoeken; ik kan ook mijn iPhone richten op het NS-bord en dan leest mijn iPhone voor wat erop staat, zodat ik weet dat ik in de goede trein stap. Die voorleesfunctie via een speciale app (Seeing AI) is in veel situaties superhandig.

man met mobiele telefoon
 
Google Maps is voor iedereen ideaal, maar voor mij als blinde in het bijzonder. Dat geldt natuurlijk voor veel technologieën die niet speciaal voor blinden zijn, maar het leven wel eenvoudiger maken. Als ik achter mijn huis in het bos wil wandelen, gebruik ik de app My way. Die maakt punten van de route die ik loop, zodat ik altijd de route terug weer kan vinden. Zoiets als de broodkruimels van Hans en Grietje dus.
 
Via forums voor blinden en slechtzienden blijf ik op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen en ook via Ziezo, een speciale beurs die jaarlijks wordt georganiseerd. Ook kan je daar workshops volgen, bijvoorbeeld hoe je optimaal gebruik maakt van je iPhone. Soms werken innovaties juist tegen, zoals de touchscreens op wasmachines. Mijn vrouw en ik gingen laatst een nieuwe kopen en wij willen natuurlijk een apparaat met knoppen. Die worden helaas steeds schaarser.”

Gerelateerde ervaringen

Still uit een van de video's in de serie 'beeldbellen in de zorg'
  • Zorgoplossingen

Videoserie ‘Beeldbellen in de Zorg’

We zijn deze periode massaal aan het beeldbellen geslagen, ook in de zorg. Hoe bevalt het op afstand houden van consulten, metingen en...

Lees meer
thuis beeldbellen met de praktijk
  • Zorgoplossingen

Digitaal contact: hoe doe je dat?

Er zijn nu veel zorgverleners die digitaal contact met hun patiënt of collega willen, zoals met een e-consult of beeldbelverbinding. En er zijn...

Lees meer
Tekening van digitaal samenspelen om contact te houden met ouderen
  • Zorgoplossingen

Contact houden met ouderen en kwetsbaren in tijden van corona

Contact houden met ouderen en kwetsbare mensen is nu heel belangrijk. Want door het coronavirus blijven juist deze mensen nu zoveel mogelijk thuis...

Lees meer

Gerelateerde zorgoplossingen

Een slechtziende man staat in zijn keuken en maakt een foto met zijn smartphone van het melkpak dat hij vasthoudt.

Digitale hulpmiddelen voor blinden en slechtzienden

Extra paar ogen voor blinden en slechtzienden
Preventie & Veiligheid