Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Gebruik van zorginnovaties

“Voor 3 medicatiemomenten kunnen we een andere cliënt douchen”

29 mrt 2023artikel

Het wijkteam van wijkverpleegkundige Laila Jorink heeft 15 cliënten met de medicijndispenser Medido. Dat is ongeveer 20% van hun klantenbestand. De Medido scheelt per cliënt gemiddeld 122 minuten per week. In die tijd kan het team veel andere mensen helpen. Samantha Di Rocco, programmamanager innovatie bij Careyn: “Bij elke nieuwe cliënt voor medicatietoediening, zetten we nu de Medido in.”

Wel of geen Medido

Een medicatiemoment duurt ongeveer 15 minuten, legt Laila uit. “Stel dat een cliënt 3 keer per dag medicatie nodig heeft. Dan heb je op één dag 3 kwartier winst.” Laila zag direct de meerwaarde. Samen met haar collega’s scande ze het klantenbestand van haar team. “We beoordeelden welke cliënten de Medido konden leren gebruiken.” Hun criterium was concreet: “Als een cliënt de afstandsbediening van de tv kan bedienen of zelf een maaltijd kan opwarmen in de magnetron, dan lukt de Medido doorgaans ook.”

Niet meer aan huis gekluisterd

Natuurlijk was er ook weerstand. Laila: “Cliënten waren gewend dat wij de medicatie aanreikten. Nu moesten ze iets nieuws leren. Dat vonden ze eng. Net als het idee dat er dan geen verzorging meer zou komen.” Dan helpt het om de voordelen van de Medido aan te geven. “Bijvoorbeeld dat cliënten vrij kunnen gaan en staan waar ze willen. Ze zijn niet meer aan huis gekluisterd omdat ze op ons moeten wachten.” “De Medido is ook heel persoonsgericht”, vult Samantha aan. “Je kunt in overleg met de apotheek de tijden van de medicatiemomenten aanpassen aan de dagstructuur van een cliënt. Dat helpt vaak bij de acceptatie.”

Sociale controle door alarmering

Cliënten met een Medido zijn bovendien niet uit beeld. “Eens in de 2 weken komen we sowieso langs, om de Medido te vullen”, vervolgt Laila. Daarnaast zorgt de Medido voor sociale controle. “Als cliënten hun medicatie vergeten in te nemen, krijgt onze centrale een melding. De centrale belt dan de cliënt. Meestal is alles in orde, maar soms krijgen ze een cliënt niet te pakken. Dan krijgen wij een seintje en gaan kijken.” Zo redde Laila’s team een cliënt die was gevallen door een lage bloedsuiker in combinatie met een delier. “Dankzij de alarmering van de Medido vonden we haar, ze lag al een paar uur op de grond.”

Meer cliënten in zorg

De routes zijn niet korter geworden door de inzet van de Medido. “Collega’s maakten zich zorgen dat ze minder werk zouden hebben”, vertelt Laila. “Maar we hebben nu gewoon meer cliënten in zorg. Als er 3 medicatiemomenten wegvallen op een dag, kunnen we een andere cliënt douchen.” Het enige nadeel is: “De medewerkers ervaren de zorg als zwaarder. Medicatiemomenten zijn minder zwaar dan een douchebeurt. Daarom delen we nu de ADL beter in, met onderscheid tussen zware en minder zware cliënten.”

Zelfredzaamheid cliënten neemt toe

In maart 2020 introduceerde Careyn de Medido in 5 teams. “Dat werden er al snel 10 en inmiddels is de Medido naar heel Careyn opgeschaald”, vertelt Samantha. “75% van de teams zet de medicijndispenser in, er zijn er 275 in gebruik. Nu werken we toe naar de Medido inzetten bij elke nieuwe cliënt die medicatietoediening nodig heeft.” Want de resultaten zijn positief. “De zelfredzaamheid van cliënten neemt toe met de Medido. Ze waarderen de Medido met een 8,5. Het aantal bezoeken daalt gemiddeld met 7 per week per cliënt, de tijdbesteding met gemiddeld 122 minuten per cliënt per week. Daar zit de reistijd bij in. Voor organisaties met nauwelijks of geen reistijd zou de tijdswinst gemiddeld 100 minuten per cliënt zijn.”

Kijk voor meer informatie over de resultaten van de Medido bij Careyn op careyn.nl. Bekijk ook het filmpje met de ervaringen van een cliënt en een wijkteam.

Gerelateerde blogs

Meneer staat bij interactief scherm met de naam Tante Co
  • Gebruik van zorginnovaties

“Tante Co maakt je bewust van de mening van de bewoner”

Als je aangekomen bent in je laatste levensfase, wat is dan belangrijk? Drie dingen volgens Bas van Kesteren, coördinator facilitair bij...

Lees meer
Michiel Spanbroek achter zijn bureau, een model van de longen op de voorgrond
  • Gebruik van zorginnovaties

“Een beeldbelafspraak is ontzettend patiëntvriendelijk”

De tijd van het klassieke consult – waarbij de patiënt in een volle wachtkamer gaat zitten en na 10 minuten in de spreekkamer weer buiten staat –...

Lees meer
Bart Snijders in de oefenzaal
  • Gebruik van zorginnovaties

Tijdens het eerste consult samen de digitale mogelijkheden bespreken

Steeds vaker bespreken zorgprofessional en patiënt samen welke zorg het beste past. ‘Samen Beslissen’ heet dat. Tegenwoordig hoort daar ook praten...

Lees meer

Gerelateerde zorginnovaties

vrouw in haar keuken haalt zakje medcijnen uit medicijndispenser

Medicijndispenser Medido. Beeld: Tonny Presser

Slimme medicijndispensers

Nooit meer je medicijnen vergeten
Preventie & Veiligheid