• Gebruik van zorginnovaties

6 zorginnovaties die het revalidatieproces ondersteunen

9 nov 2023 artikel
Jonge man met gebroken been bekijkt revalidatie info op ipad

Om te revalideren, is het belangrijk dat je patiënten de juiste oefeningen doen. Structureel en op de beste manier. Er zijn digitale hulpmiddelen die dit proces ondersteunen. Zo bestaan er online platformen waarop patiënten thuis de oefeningen kunnen terugvinden en volgen. Op een tijdstip en plaats die zij prettig vinden. Dit geeft hen een stukje zelfstandigheid. In deze blog zetten we alle innovaties op een rijtje. 

Intensiever begeleiden met telerevalidatie 

Patiënten herstellen het snelst en het beste thuis, in hun vertrouwde omgeving. Met telerevalidatie kun je hen via een digitaal platform op afstand begeleiden, als aanvulling op de oefeningen in het revalidatiecentrum. Via het platform geef je de cliënt oefeningen en tips. De cliënt doet deze thuis op zijn of haar eigen tempo en houdt in het platform bij hoe het gaat. Zo kun je hem of haar intensiever begeleiden en op afstand monitoren. Je patiënt herstelt sneller en jij houdt meer tijd over voor andere patiënten.  

Er zijn verschillende online platformen. Sommige zijn voor alle patiënten, andere zijn speciaal voor mensen met een specifieke aandoening.  Expert ergotherapie Margriet Pol, die het Hipperplatform gebruikt, is enthousiast. Zij ziet dit soort hulpverlening als iets van deze tijd en zeker van de toekomst. “Het is een stuk efficiënter door de reistijd die wegvalt.” Ook voor mantelzorgers kan het verlichting bieden, denkt ze. “Zo hoef je niet meer vijf keer per dag langs te gaan of te bellen als je je zorgen maakt.” 

Kijk voor meer informatie op onze pagina over online platformen

Online fysiotherapie aanbieden 

Je kunt natuurlijk ook volledig online fysiotherapie aanbieden aan patiënten. Bijvoorbeeld door je consulten via beeldbellen te doen. Hiervoor kun je je aansluiten bij een online praktijk, of je gebruikt een applicatie. Bij sommige applicaties hoef je niets te installeren. Er zijn ook uitgebreidere communicatieplatforms met meerdere functies naast beeldbellen. Die moet je wel installeren. 

Oefeningen leuker maken met een VR-bril 

Met een VR-bril of interactief scherm maak je oefeningen voor patiënten leuker. Naast dat het leuk is, oefenen patiënten ook hun balans, spierkracht en cognitieve functies ermee. In een speelse omgeving krijgen ze te zien welke beweging ze moeten maken. Deze kun je aanpassen naar de behoefte van je patiënt. Op een tablet of computer hou jij de bewegingen in de gaten. Ook kun je de resultaten opslaan. 

Daarnaast kun je een VR-bril ook inzetten wanneer patiënten een pijnlijke oefening moeten doen. Door de bril op te zeten, komt je cliënt in een andere wereld. Hierdoor raakt hij of zij afgeleid van de pijn. Is je cliënt klaar met de oefening? Dan kan hij of zij de bril gewoon weer afzetten. 

Kijk voor meer informatie op onze pagina over de VR-bril en interactief scherm of op onze pagina over de VR-bril als afleiding bij pijn.  

Oefeningen bij niet-aangeboren hersenletsel met een augmented realitybril 

Tot slot kan een augmented realitybril patiënten met niet-aangeboren hersenletsel ondersteunen tijdens hun revalidatie. Door de bril ziet de patiënt meer dan wat er in de realiteit is. Hij of zij ziet digitale beelden in de echte wereld. De bril geeft je patiënt oefeningen die zijn afgestemd op zijn of haar eigen situatie. Denk bijvoorbeeld aan het trainen van een goede rechte houding tijdens het lopen staan en zitten, of handelingsstoornissen bij dagelijkse activiteiten. 

Kijk voor meer informatie op onze pagina over fysiotherapie met een AR-bril

Hulp bij het revalideren met een robothandschoen 

Met een robothandschoen of polsbrace leert jouw patiënt zijn of haar handfuncties beter te gebruiken. De handschoen ondersteunt de hand en geeft extra kracht. Zo kunnen patiënten alledaagse dingen weer zelf. Wil een patiënt bijvoorbeeld een voorwerp vastpakken of vasthouden, dan kan hij of zij de handschoen aanraken. Sensoren zorgen ervoor dat de handschoen grijpbewegingen nabootst.  

Kijk voor meer informatie op onze pagina over de robothandschoen en polsbrace

Snel medische informatie opzoeken 

Weet je even niet meer welke oefeningen het beste passen bij een bepaalde diagnose? Er zijn apps en websites met uitgebreide medische informatie en richtlijnen, speciaal voor zorgverleners. In zo’n online kennisbank vind je de informatie die je zoekt, zodat je jouw patiënten snel de beste zorg kan bieden. Voor de websites hoef je niks te installeren.  

Huisarts Pim Keurlings is mede-oprichter van de website Arts Portaal. Hij gebruikt de website zelf ook. Binnen twee keer klikken met de muis is hij bij de juiste informatiebron. Handig, omdat hij meerdere keren per dag kleine dingen moet opzoeken. “De 10 minuten die ik als huisarts voor mijn patiënt heb, is ontzettend kort. Soms moet ik de dosering van een medicijn opzoeken, of wil ik een plaatje laten zien tijdens de uitleg aan een patiënt.” Dat allemaal binnen 10 minuten. Heeft hij snel de juiste informatie, dan blijft er meer tijd over voor het gesprek met en de zorg voor de patiënt. 

Kijk voor meer informatie op onze pagina over apps en websites met medische informatie en richtlijnen

Gerelateerde blogs

6 zorginnovaties die het revalidatieproces ondersteunen

  • Gebruik van zorginnovaties

Om te revalideren, is het belangrijk dat je patiënten de juiste oefeningen doen. Structureel en op de beste manier. Er zijn digitale hulpmiddelen die...

Lees meer over 6 zorginnovaties die het revalidatieproces ondersteunen

6 zorginnovaties die zelfstandigheid geven

  • Gebruik van zorginnovaties

Technologie kan ouderen en patiënten helpen om zo zelfstandig mogelijk te blijven. En daarmee ook mantelzorgers ontlasten. Zoals de slimme...

Lees meer over 6 zorginnovaties die zelfstandigheid geven

“Voor 3 medicatiemomenten kunnen we een andere cliënt douchen”

  • Gebruik van zorginnovaties

Het wijkteam van wijkverpleegkundige Laila Jorink heeft 15 cliënten met de medicijndispenser Medido. Dat is ongeveer 20% van hun klantenbestand. De...

Lees meer over “Voor 3 medicatiemomenten kunnen we een andere cliënt douchen”

Gerelateerde zorginnovaties

Thuis op krachten komen met telerevalidatie

Slimme hulp bij revalideren
Behandeling & Verzorging Monitoring & Controle Spel & Beweging

Online fysiotherapie en apps

Fysiotherapie in je eigen woonkamer
Behandeling & Verzorging Spel & Beweging

Beeldbellen in de zorg

Laagdrempelig online contact met je patiënt
Behandeling & Verzorging Communicatie medisch

Revalidatie en fysiotherapie met VR-bril

Spelenderwijs je klachten verminderen
Behandeling & Verzorging

VR-bril als afleiding bij pijn

Pijnbestrijding met VR therapie
Behandeling & Verzorging

Fysiotherapie oefeningen met AR bril

Thuis revalideren bij niet-aangeboren hersenletsel
Behandeling & Verzorging Monitoring & Controle

Meer grip en kracht met een robothandschoen

Grijpondersteuning bij krachtverlies
Behandeling & Verzorging Spel & Beweging

Snel medische informatie en richtlijnen opzoeken

Online kennisbank voor zorgverleners
Educatie & Informatie Behandeling & Verzorging