Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Gebruik van zorginnovaties

6 zorginnovaties die zelfstandigheid geven

8 jun 2023artikel
Oudere en mantelzorger met een makkelijke tablet

Foto: Compaan

Technologie kan ouderen en patiënten helpen om zo zelfstandig mogelijk te blijven. En daarmee ook mantelzorgers ontlasten. Zoals de slimme kalenderklok die aan belangrijke afspraken helpt herinneren. Of de eenvoudige tablet, waarmee contact met de buitenwereld mogelijk blijft. Zo zijn er meer zorginnovaties die het leven van ouderen, patiënten en mantelzorgers makkelijker maken.

Contact via een eenvoudige tablet 

Foto’s en filmpjes sturen en ontvangen, beeldbellen met vrienden en familie: voor de meeste mensen is het heel gewoon. Maar niet iedereen is er even handig mee. En dan kan de wereld heel klein worden. Met een ‘makkelijke tablet’ lukt het vaak wél. Een makkelijke tablet heeft een beknopt menu, grotere knoppen en goede, grote letters. Goed om te weten: mantelzorgers kunnen de tablet op afstand bedienen, via een app of online portaal. Er zijn verschillende soorten makkelijke tablets.

Dagstructuur met een slimme kalenderklok

Vindt een oudere of patiënt het moeilijk om structuur in de dag te brengen? En om afspraken te onthouden? Dan is een slimme kalenderklok een handige innovatie. Dit is een soort digitale agenda, die je overal in huis kunt neerzetten. Op het beeldscherm staat een overzicht van de dag, met afspraken, berichten en foto’s. De slimme kalenderklok kan afspraken ook hardop uitspreken. Via een app bepaalt de mantelzorger welke afspraken en berichten op het beeldscherm verschijnen. Dit kan ook op afstand. Er zijn verschillende aanbieders van slimme kalenderklokken.

Sociale robots voor structuur, sfeer en beweging

Ook sociale robots, of zorgrobots, helpen structuur te geven aan de dag. Ze kunnen taken en afspraken uitspreken. Bijvoorbeeld dat het tijd is om medicijnen in te nemen. Of dat er bezoek komt. En daar ook op een vriendelijke manier aan helpen herinneren: “Uw dochter komt zo, zet u alvast een kopje koffie?” Tessa en Maatje zijn de bekendste sociale robots. Naast dagstructuur bieden, kan Tessa ook vragen stellen, berichten van anderen voorlezen en muziek afspelen. De mantelzorger kan de agenda van Tessa aanpassen via een app. Maatje geeft ook beweegoefeningen en spelletjes. En kan bijvoorbeeld helpen bij het koken door een recept voor te lezen.

De juiste pillen op het juiste moment

Vindt een oudere of patiënt het lastig te onthouden welke pillen op welk moment moeten worden ingenomen? Dan kan een slimme medicijndispenser helpen. Het principe is eenvoudig: thuiszorgmedewerker, mantelzorger of de gebruiker zelf vult de medicijndispenser met de medicijnen. Als het tijd is om de medicijnen in te nemen, geeft het apparaat een signaal én een zakje met de juiste medicijnen. Mantelzorger, familie of thuiszorgmedewerker kunnen meekijken via een app of online portal. Als de oudere of de patiënt een dosering overslaat, krijgen ze een waarschuwing via de app. Er zijn verschillende medicijndispensers, de bekendste is de Medido. Goed om te weten: het gebruik van een medicijndispenser gaat meestal via een thuiszorgorganisatie. 

Met sensoren een oogje in het zeil houden

Niet met camera’s, maar met sensoren een oogje in het zeil houden. Dat geeft veel minder inbreuk op de privacy! Ook hier is het principe eenvoudig: eerst brengen de sensoren in kaart welk leefpatroon gewoon is voor een oudere of patiënt. Om vervolgens een seintje te geven als de oudere of patiënt daarvan afwijkt. Zo hoeven mantelzorgers niet bang te zijn dat ze pas laat merken dat hun naaste gevallen of niet uit bed gekomen is. Deze meting met sensoren – op verschillende gangbare plekken in de woning – heet leefstijlmonitoring.

Onbezorgd wandelen met gps

Naast sensoren in en om het huis kan een oudere of patiënt ook buitenshuis een sensor bij zich dragen. Bijvoorbeeld in een horloge of riem, een losse gps-tracker om de hals of in de jaszak, of een app op de smartphone. Zo kan een zorgverlener of mantelzorger volgen hoe iemand zich buitenshuis beweegt. Via een app kunnen ze de locatie bepalen. Ook kunnen ze de app zo instellen dat ze een seintje krijgen als de oudere of patiënt buiten een bepaald gebied komt. Of langer dan een bepaalde tijd buitenshuis is. Er zijn veel verschillende mogelijkheden voor gps-tracking, waarmee een oudere of patiënt zelfstandig, veilig en vrij kan bewegen.

Gerelateerde blogs

  • Gebruik van zorginnovaties

“Voor 3 medicatiemomenten kunnen we een andere cliënt douchen”

Het wijkteam van wijkverpleegkundige Laila Jorink heeft 15 cliënten met de medicijndispenser Medido. Dat is ongeveer 20% van hun klantenbestand....

Lees meer
Meneer staat bij interactief scherm met de naam Tante Co
  • Gebruik van zorginnovaties

“Tante Co maakt je bewust van de mening van de bewoner”

Als je aangekomen bent in je laatste levensfase, wat is dan belangrijk? Drie dingen volgens Bas van Kesteren, coördinator facilitair bij...

Lees meer
Michiel Spanbroek achter zijn bureau, een model van de longen op de voorgrond
  • Gebruik van zorginnovaties

“Een beeldbelafspraak is ontzettend patiëntvriendelijk”

De tijd van het klassieke consult – waarbij de patiënt in een volle wachtkamer gaat zitten en na 10 minuten in de spreekkamer weer buiten staat –...

Lees meer

Gerelateerde zorginnovaties

Vrouw gebruikt makkelijke tablet Compaan

Beeld: Hélène Wieshaan - Compaan

Makkelijke tablets en smartphones

Eenvoudig foto's ontvangen, beeldbellen en spelletjes doen
Sociaal contact
Spiqle Agenda op de eettafel geeft de dagstructuur aan

Spiqle Agenda

Slimme kalenderklok helpt bij dagstructuur

Afspraakherinnering en geheugensteun
Mantelzorg
Vrouw in een rolstoel luistert naar Tinybot Tessa die op tafel staat.

Tinybot Tessa. Beeld: Zorg van Nu

Zorgrobots voor dagstructuur

Geheugensteun, medicijnhulp en afspraakherinnering
Preventie & Veiligheid
vrouw in haar keuken haalt zakje medcijnen uit medicijndispenser

Medicijndispenser Medido. Beeld: Tonny Presser

Slimme medicijndispensers

Nooit meer je medicijnen vergeten
Preventie & Veiligheid
Man doet deur open en heeft leefstijlsensor naast deur

Beeld: iStock

Langer thuis wonen met leefstijlmonitoring

Vroeg veranderingen in leefpatroon oppikken
Monitoring & Controle
Vrouw zit op een rollator en heeft zorghorloge om.

Zorghorloge

Veilig dwalen met GPS

Dwaaldetectie met GPS zoals in zorghorloge
Preventie & Veiligheid