Dementiebril begeleidt mantelzorgers

Minder overbelasting door dementiebril

Mantelzorgers voelen dementie met een virtual reality

Foto: Jan Rietsema

Zorgen voor iemand met dementie is een lastige opgave. Zeker voor mantelzorgers, maar ook voor zorgprofessionals. Het is moeilijk om je voor te stellen hoe iemand met dementie zich voelt. Met een dementiebril kun je dementie zelf ervaren. Dat maakt het gemakkelijker voor je om de ander, voor wie je zorgt, te begrijpen.

Voor wie?

De dementiebril is geschikt voor mensen die werken met mensen met dementie, zoals zorgprofessionals en mantelzorgers. Door gebruik van de VR-bril ontstaat meer begrip van de ziekte en dat verlaagt vaak de zorglast.

Hoe werkt het?

Stichting into d’mentia geeft trainingen voor zorgprofessionals en mantelzorgers. Nadat de eerste groep cursisten de simulatie heeft meegemaakt door met de bril gedurende 15 minuten in het leven van iemand met dementie te stappen, volgt een kort nagesprek met de trainer. Elke 45 minuten is een nieuwe groep aan de beurt. Bij deze simulatie wordt ook een e-learning aangeboden, die meer informatie biedt over de omgang met dementie.

Mogelijkheden & verkrijgbaarheid

Aanbieders

De dementiebril wordt aangeboden door Stichting into d’mentia.

Voor de professional

(Zorg)organisaties kunnen een licentie aanschaffen op de Dementiebril. Zij kunnen zelf mantelzorgers met de Dementiebril trainen. Bij aanschaf van een licentie krijgt de organisatie eenmalig uitleg van een trainer van Into D’mentia over de Dementiebril en het begeleiden van mantelzorgers hierin. Voor meer informatie over licenties kun je mailen.