Hoeveel en hoe gezond eet jij?

Calorieëntellers

Man eet een donutsmartphone met voedingsadviezen

Foto: Allison Shaw (Unsplash)

Misschien wil je afvallen of gezonder leven, door minder of beter te eten. Maar waar moet je beginnen, waar moet je op letten, wat is gezond en wanneer eet je te veel of juist te weinig? Calorieëntellers helpen je om inzicht te krijgen in je eetpatroon. Je voert in wat je eet en de teller rekent zelf het aantal calorieën voor je uit.

Voor wie?

Voor mensen met overgewicht (obesitas) of ondergewicht, of die een speciaal dieet volgen voor hun gezondheid, bijvoorbeeld mensen met diabetes (suikerziekte). Voor mensen die bewuster willen leven en inzicht willen in hun persoonlijke eetpatroon.

Hoe werkt het?

Er bestaan verschillende soorten calorieëntellers. Er zijn apps en websites. De meeste bieden een uitgebreide lijst met producten waaruit je kunt kiezen. Als je iets hebt gegeten, zoek je het op in deze lijst. De site of app laat vervolgens zien hoeveel calorieën je consumptie bevat, en houdt bij hoeveel je die dag al binnen hebt gekregen.

Sommige tellers geven ook gezondheidsadviezen, want niet elke calorie is gelijk. Je lichaam reageert anders op 100 calorieën aan bloemkool dan op 100 calorieën aan stroopwafel. Ook heb je een minimale hoeveelheid calorieën per dag nodig; een vrouw circa 2000, een man circa 2500. Dit verschilt natuurlijk ook weer per man of vrouw. Honger jezelf dus niet uit door zo weinig mogelijk calorieën te nemen. Elk lichaam is anders en kent andere behoeften. Ook beweging is van invloed. Op een dag waarop je sport, heb je meer calorieën nodig dan op een dag waarop je weinig beweegt.

Privacy-waarschuwing voor gezondheidsapps: bij veel apps en websites moet je naast je persoonsgegevens ook medische data over jezelf vrijgeven. Bij buitenlandse apps en websites valt het verzamelen van data niet onder de Nederlandse wetgeving.
 

Mogelijkheden &  verkrijgbaarheid

Aanbieders

Er zijn veel aanbieders van calorieëntellers. Op internet zijn ze makkelijk te vinden. De tellers verschillen wel in kwaliteit. Bij sommige is de hoeveelheid producten beperkt. Een kwalitatief goede teller is bijvoorbeeld te vinden bij het Voedingscentrum (App Store en Play Store). Dat biedt een app en een website aan, waarin ook adviezen worden gegeven over de verschillende soorten producten. Calorieëntellers zijn over het algemeen gratis.

Het is altijd aan te bevelen om bij gebruik contact op te nemen met je zorgverlener.