Hulp bij het afvallen

Slimme weegschaal

voeten op een slimme weegschaal in de badkamer

Overgewicht (ofwel obesitas) is een groeiend probleem in Nederland, vooral onder kinderen. Alleen af en toe je gewicht meten is niet heel motiverend. Denk dan eens aan een slimme weegschaal. Deze kan helpen bij het afvallen of voorkomen dat mensen weer aankomen. Een slimme weegschaal meet meer dan alleen gewicht en je kunt heel goed je vooruitgang zien op je smartphone. Dat geeft een goed gevoel.

Voor wie?

Voor mensen met overgewicht die willen afvallen.

Hoe werkt het?

Een slimme weegschaal wordt ook wel een lichaamsanalyseweegschaal genoemd. Het stuurt via internet metingen door naar je smartphone of laptop. Sommige weegschalen maken verbinding via de wifi, andere via Bluetooth. Zo’n slimme weegschaal meet niet alleen je gewicht maar ook je vetpercentage, Body Mass Index (verhouding lengte/gewicht) en je bot- en spiermassa. Soms zelfs ook omgevingsfactoren, zoals luchtkwaliteit. Er zijn ook slimme weegschalen die je kunt verbinden met je fitness tracker of activiteitentracker, onder meer de Fitbit en de Garmin. Zo kun je direct verband leggen tussen je gewicht, lichaamsbeweging en calorieverbruik. Omdat je grafiekjes van je vooruitgang ziet op je smartphone, motiveert het je om aan je gezondheid en conditie te werken of gewicht te verliezen. Ook helpt het je de juiste balans te vinden tussen voeding en beweging.

Foto: Waldemar Hogerwaard

Mogelijkheden & verkrijgbaarheid

Aanbieders

Er zijn verscheidene slimme weegschalen (vanaf €50) verkrijgbaar bij zaken zoals MediaMarkt en Coolblue. Een paar modellen beloven een snelle analyse van gewicht en vetpercentage, andere slimme weegschalen geven ook informatie over stofwisseling, vochtpercentage, botmassa, BMI (Body Mass Index) en spiermassa.  Bijvoorbeeld:

NB. Een ander woord voor slimme weegschaal is lichaamsanalyseweegschaal.

Voor de professional

Artsen van het OLVG in Amsterdam hebben slimme weegschalen gebruikt in een pilot van de begeleiding van 28 kinderen op de kinderobesitaspoli. De kinderen kregen een slimme weegschaal (van het merk Fit Bit) mee naar huis. De artsen lazen deze op afstand uit en coachten de kinderen bij het afvallen, ze gaven tips voor meer beweging en voor aanpassing van hun eetpatroon. Voor meer informatie ga naar het artikel eHealth op de werkvloer.