Overslaan en naar de inhoud gaan

Online zelfhulp bij mentale problemen of verslaving

Anonieme en laagdrempelige ondersteuning via site, app of telefoon

depressieve man met handen in het haar

Stockfoto

Praten over je somberheid, (geld)zorgen of verslaving is niet makkelijk. Professionele hulp vragen is vaak nóg moeilijker. Een laagdrempelige en meestal anonieme mogelijkheid is dan online zelfhulp. Die kan je helpen je depressieve gevoelens of je zorgen en problemen te verminderen of weg te nemen. Zo worden de problemen niet groter dan ze al zijn of vind je mogelijk meer hulp.

Voor wie is online zelfhulp?

Voor iedereen die niet lekker in zijn vel zit. Of dit nu komt door somberheid, de coronacrisis, problemen thuis of op je werk, geldzorgen of omdat je moeite hebt om maat te houden met alcohol, roken, drugs of games.

Hoe werkt online zelfhulp?

Verschillende websites en hulplijnen hebben antwoord op vaak voorkomende vragen. Ze kunnen je meer inzicht geven in wat er met je aan de hand is. Welke symptomen herken je bijvoorbeeld? Met informatie, tips, tests, oefeningen, video's, community’s en ervaringsverhalen kun je vervolgens zelf online aan de slag om je problemen te lijf te gaan. Of misschien krijg je nét dat duwtje in de rug om alsnog professionele hulp te zoeken. Uiteindelijk is het immers vaak het best als je problemen met een zorgverlener bespreekt. 

Somberheid of depressie bij jezelf of je naaste

Bij de Depressievereniging kun je terecht voor digitale programma’s die je kunnen helpen bij somberheidsklachten. Depressie Connect is zo’n programma. Je kunt er ervaringen uitwisselen, informatie delen en vragen stellen. Er zijn online community’s, ook voor naasten van mensen met depressie. Ook de Abi-app van MIND richt zich op naasten. Je vindt er tips en informatie over hoe iemand met een depressie in jouw buurt zich gehoord en gezien voelt. MIND biedt op de site MIND Korrelatie ook anonieme online hulp bij psychische en psycho-sociale problemen. 

Diverse problemen en specifieke doelgroepen

Op de site van Mirro vind je hulp bij slaapproblemen, opvoedproblemen, relatieproblemen,depressie en burnout. Mirro biedt ook zelfhulp voor specifieke groepen en hun eigen problemen, zoals studenten, werknemers, mantelzorgers en werkende ouders. 

Verslavingsproblemen

Als je moeite hebt om maat te houden met alcohol, drugs, tabak of games kun je terecht op de site van het Trimbos instituut. Dat biedt apps, modules en sites die je helpen bij je verslavingsprobleem. 

Praten met iemand

Praat je toch liever met iemand, al dan niet anoniem? Dan kun je bij Openup.care gratis met een psycholoog chatten. Die kan je vragen beantwoorden, advies geven en je eventueel op weg helpen met een verder behandeltraject. Als je gedachten hebt over zelfmoord, kun je altijd terecht op het gratis telefoonnummer 0900-0113. Daar krijg je een vrijwilliger aan de lijn die naar je luistert en je probeert te helpen. Ook kun je via de website van 113 zelfmoordpreventie met iemand chatten, een online zelfhulpcursus vinden of een veiligheidsplan voor jezelf opstellen.

Kinderen en jongeren

Voor kinderen en jongeren van 12 t/m 25 die het mentaal moeilijk hebben door de coronacrisis is er de GrowIt app van het Erasmus MC in Rotterdam. In GrowIt speel je een soort game. Dat helpt niet alleen tegen de verveling, maar je leert jezelf er ook beter door kennen. Samen met een team laat je door het volbrengen van dagelijkse challenges een virtuele boom groeien. De grootste boom wint. Met jouw toestemming gebruikt het Erasmus MC jouw gegevens uit de app voor wetenschappelijk onderzoek.

Ook PratenOnline helpt kinderen en jongeren van  12 tot 24 jaar. Als je je down of gespannen voelt, kun je er terecht om met hulpverleners te chatten. Er is ook een speciaal programma voor lesbische, homo-, biseksuele en transgender (LHBT+) jongeren van 16 t/m 27 jaar oud. Gespecialiseerde behandelaars helpen  je in chatsessies omgaan met lastige situaties rond je seksuele oriëntatie of genderidentiteit en - indien nodig - om bijvoorbeeld zelfmoordgedachten te verminderen.. 
 
NB: In het algemeen geldt: kom je er niet zelf uit, schroom dan niet om hulp te vragen of naar een professional te gaan. Want ook met anonieme online zelfhulp kan het lastig zijn om je problemen op te lossen.

Privacy-waarschuwing voor gezondheidsapps: bij veel apps en websites moet je naast je persoonsgegevens ook medische data over jezelf vrijgeven. Bij buitenlandse apps en websites valt het verzamelen van data niet onder de Nederlandse wetgeving.

 

Mogelijkheden & verkrijgbaarheid

Aanbieders

Er zijn verschillende websites waarop je zelf aan de slag kunt met je problemen:

Voor de professional

De hulpmodules van Mirro kunnen ook worden gebruikt als aanvulling op de behandeling van psychische klachten. Ook biedt Mirro een beslisondersteuner, die kan helpen bij een juiste verwijzing naar mentale zorg. Het is een vragenlijst die gestructureerd psychische klachten, relevante omstandigheden, eerdere behandeling en medicijngebruik uitvraagt. Op basis van de hoofdklachten selecteert de beslisondersteuner welke aanvullende vragen kunnen worden gesteld.

Speciaal voor de zorgsector heeft 113 zelfmoordpreventie een module om de bewustwording over zelfmoord te vergroten. Op de website vind je tips en informatie over beleid, diagnostiek en behandeling.