Overslaan en naar de inhoud gaan

Robotkat voor ouderen met dementie

Interactieve knuffelrobots als huisdier

oudere vrouw heeft knuffelkat op schootOudere dame knuffelt met zeehondrobot Paro

Foto's: Paro en Tonny Presser

Huisdieren zijn leuk en kunnen stress en depressie verminderen. Maar stel dat je dementie hebt of niet in staat bent om goed voor een huisdier te zorgen. Dan is een knuffelrobot een mooie vervanging. Dat kan bijvoorbeeld een robotkat of -zeehond zijn. De knuffelrobot vrolijkt je op, maakt je minder eenzaam en zorgt voor meer rust in je hoofd en je lijf. Net zoals een echt huisdier dat doet.

Voor wie is deze robotkat? 

Voor ouderen, mensen met dementie, mensen met een verstandelijke beperking, kinderen met autisme en anderen die om een reden niet in staat zijn om voor een echt huisdier te zorgen maar toch de voordelen van een huisdier willen ervaren.

Hoe werken deze knuffelrobots?

Er zijn allerlei verschillende knuffelrobots, zoals een robotkat, een robotpup en zelfs een robotzeehond. Allemaal zijn ze lekker zacht en aaibaar. Sommige knuffelrobots werken op batterijen, waarmee ze ongeveer 3 tot 6 uur kunnen werken. Andere knuffelrobots werken op een accu. Opladen duurt dan circa 30 minuten tot 2 uur.

Knuffelrobots hebben veel sensoren. Zo kan een robotkatje bewegen en spinnen als je het aait en knuffelt. Hij miauwt ook. De robotzeehond Paro reageert op spraak, licht, temperatuur en beweging. Hij leert zichzelf het gewenste gedrag aan en doet bijna alles wat een echt huisdier kan. Knuffelrobots hebben een therapeutische werking en zorgen voor ontspanning bij ouderen met dementie. Bij kinderen met autisme kan de knuffelrobot de sociale interactie en communicatievaardigheden bevorderen. Paro herkent je zelfs als je tegen hem praat.

Bekijk ook dit filmpje over de robothond in verpleeghuis Lingesteyn:

 

Mogelijkheden & verkrijgbaarheid

Aanbieders

  • De robotkat kun je kopen via onder andere de thuiszorgwinkel. Of je kunt hem zelf bestellen in de VS, dan is hij wat goedkoper. Voor meer informatie over de robotkat kun je terecht op de Amerikaanse site Joy For All.
  • Justocat is ook een levensechte robotkat, en te koop via bijvoorbeeld deze webwinkel.
  • De robotzeehond Paro, ontwikkeld in Japan, is in Nederland te krijgen bij aanbieder Focal Meditech. Paro wordt vooral gebruikt door zorginstellingen, omdat de kosten hoger liggen.
  • Hulpmiddenwereld biedt verschillende robotkatten en robothonden aan.

Vergoeding

De knuffelrobot wordt niet vergoed door zorgverzekeraars. 

Voor de professional

Wil je graag weten wat een knuffelrobot in jouw instelling en voor je cliënten kan betekenen? Neem dan contact op met een van de aanbieders. Je kan ook een demonstratie van Paro aanvragen, bijvoorbeeld via Focal Meditech

Heb je specifieke vragen over of ben je benieuwd naar de ervaringen van anderen met de robotkat? Deze organisaties maken er al gebruik van en staan open voor kennisdeling: 

Gerelateerde oplossingen

Lachende oudere vrouw en verpleegster raken beiden CRDL aan en houden elkaars andere hand vast

Vernieuwend contact met ouderen en gehandicapten

Maak muziek door aanraking
Sociaal contact
Vrouw in een rolstoel luistert naar Tinybot Tessa die op tafel staat.

Geheugensteun bij beginnende dementie

Sociale robot helpt bij beginnende dementie en beperkingen
Preventie & Veiligheid