Saturatie en ademfrequentie meten bij corona

Zelf je zuurstofpercentage checken

Lachende jongen met saturatiemeter op zijn wijsvingerclose-up van saturatiemeter op vinger

Flickr(natfriedman), Pixabay

Als je corona hebt, kun je problemen krijgen met je ademhaling. Je krijgt dan misschien niet genoeg zuurstof in je bloed (een lage saturatie) of haalt vaker dan normaal adem (hoge ademfrequentie). Aan die factoren kun je zien hoe ziek je bent. Sommige mensen vinden het daarom fijn om hun saturatie en ademhaling zelf in de gaten te houden. Dat kan met een saturatiemeter of handige app.

Voor wie is de saturatiemeter?

Bijvoorbeeld voor mensen met corona. Voor mensen met COPD, astma of een andere longaandoening. Sommige sporters en professionele bergwandelaars gebruiken ook een saturatiemeter om hun zuurstofpercentage in de gaten te houden.

Hoe kun je saturatie meten bij corona?

Een saturatiemeter meet het zuurstofpercentage (saturatie) in je bloed. Deze waarde zegt iets over hoe effectief je ademhaling is. De meest voorkomende saturatiemeter is een compacte en draadloze soort knijper die je op een vinger doet. Hij meet de saturatie met behulp van rood en infrarood licht uit twee led-lampjes in de saturatiemeter. Een fotocel in het apparaat meet de hoeveelheid licht die door je vinger gaat. Met deze informatie kan het apparaat berekenen hoeveel de zuurstofsaturatie in het bloed is. De saturatie wordt uitgedrukt in een percentage. Een normale waarde van saturatie in het bloed is tussen de 95-99%. Bij een saturatie lager dan 94% bestaat er een gevaar voor de gezondheid. Als je corona hebt en je meet een lage saturatie bij jezelf, dan is het verstandig om je huisarts te bellen.

Misschien wil je ook weten hoe vaak je adem haalt, oftewel je ademfrequentie meten. Dat kun je doen door met pen en papier te turven hoe vaak je in één minuut inademt. Maar er zijn ook speciale apps voor, die het nog makkelijker maken. Bijvoorbeeld RRate of Ademhaling teller. Je tikt dan bij elke inademing op het schermpje, totdat de app een goede meting heeft gemaakt.  Bedenk wel dat je bij het meten misschien vaker of minder vaak adem haalt, omdat je je ineens bewust bent van je ademhaling. Daarom kun je de meting het beste een paar keer doen en het gemiddelde nemen. Of je vraagt iemand anders om je ademhaling te meten, op een moment dat jij het niet door hebt. Een normale ademfrequentie is 15-20 keer ademhalen per minuut. Als je corona hebt en je ademfrequentie is meer dan 24, dan is het goed om je huisarts te bellen.

Het zelf meten van je saturatie en ademfrequentie is geen vervanging van een bezoek aan de (huis)arts. Twijfel je over je gezondheid? Neem dan altijd (bij vermoeden van corona telefonisch!) contact op met je huisarts.

Mogelijkheden & verkrijgbaarheid 

Aanbieders

Er bestaan veel verschillende typen saturatiemeters. Ze worden onder andere aangeboden via Bol.comCoolblue, ViperMedical en Oxigo. Of vind andere aanbieders via Google.

Ook sommige wearables kunnen een indicatie geven van je zuurstofgehalte, bijvoorbeeld die van Fitbit, Huawei of Honor. Let wel op: deze zijn vaak niet medisch getest.

De ademfrequentie app RRate is te downloaden voor Android en iOS. De Ademhaling teller is te downloaden voor Android. Apple heeft een Ademhaling app voor op de Apple Watch.

Gerelateerde oplossingen

vrouw doet zelf bloeddruk meten

Zelf je bloeddruk meten

Bloeddrukmeter voor thuis
Monitoring & Controle
Man achter tafel gebruikt meetapparatuur

Thuis je waarden meten

Bij COPD of hartfalen minder naar het ziekenhuis
Monitoring & Controle
vrouw ademt schone lucht in

Schone lucht inademen met een app

Apps voor astma, COPD en andere longziekten
Monitoring & Controle
Kind met astma voetbalt

Digitale ondersteuning voor kind met astma

Online zorg voor kinderen met astma
Monitoring & Controle
Jongen breekt sigaret door midden

Hulp bij stoppen met roken door apps

Apps die helpen bij het opgeven van de sigaret
Gezonder leven