Overslaan en naar de inhoud gaan

Vernieuwend contact met ouderen en gehandicapten

Maak muziek door aanraking

Lachende oudere vrouw en verpleegster raken beiden CRDL aan en houden elkaars andere hand vastTwee handen op CRDL voor muzikale aanraking

Foto's: CRDL en Louis Meulstee

Voor mensen met dementie, met een verstandelijke beperking of autisme en mensen die moeite hebben met verbale communicatie of sociale interactie. Naasten van dementerende ouderen en gehandicapten kunnen zo op een nieuwe manier contact hebben met hun naasten.

Voor wie?

Voor mensen met dementie, met een verstandelijke beperking of autisme en mensen die moeite hebben met verbale communicatie of sociale interactie.

Hoe werkt het CRDL contact met ouderen en gehandicapten?

De CRDL maakt een nieuwe vorm van contact met dementerende ouderen en gehandicapten mogelijk. Door aanraking tussen mensen te vertalen in geluid. Het houten instrument is aan de bovenzijde ingelegd met sensoren. Zodra twee mensen ieder een hand op het instrument leggen én elkaar aanraken, maakt het geluid. Je legt de CRDL neer voor de persoon met wie je moeilijk contact hebt. Samen leg je je handen erop. Als je elkaar met de andere hand aanraakt, bijvoorbeeld door elkaars hand vast te pakken, vorm je samen met de CRDL een gesloten cirkel en dan speelt het een geluid af. Als je elkaar loslaat, stopt het geluid weer. Met korte aanrakingen op verschillende plekken op de huid maak je verschillende geluiden, alsof je een piano bespeelt op iemands huid. In de geluidsbibliotheek kun je verschillende typen geluiden instellen. Je kunt ook eigen geluiden erin zetten. Het instrument is 1-op-1 te gebruiken of in een groep, door mensen toe te voegen aan de kring, als schakels in een ketting. Bekijk hier een korte instructievideo (onder de bovenste vraag op de FAQ-pagina). 

Mogelijkheden & verkrijgbaarheid

Aanbieders

Voor de CRDL, ga naar de website van Contact door aanraking voor meer informatie en voor een offerte.

Vergoeding

De instrumenten worden niet vergoed door de verzekering.

Voor de professional

De CRDL kan ook ingezet worden in groepen. Het maakt niet uit hoeveel mensen eraan meedoen, als de cirkel maar gesloten blijft. Ook in een verzorgingshuis kan het meerwaarde bieden. Bekijk een korte documentaire over het gebruik van de CRDL in een verzorgingshuis.

Heb je specifieke vragen over of ben je benieuwd naar de ervaringen van anderen met de CRDL? Deze organisaties maken er al gebruik van en staan open voor kennisdeling: 

Gerelateerde oplossingen

Een meisje ligt met haar hoofd op het Taikofon-kussen en heeft plezier

Muziek activiteiten voor mensen met een beperking

Hulpmiddelen die geluid of muziek maken
Spel & Beweging