Overslaan en naar de inhoud gaan

Vragen app beantwoord vragen over alles

App voor mensen met cognitieve beperking

Jonge vrouw kijkt op haar smartphoneSchermafbeelding app mobiele telefoon

Foto's: Daria Nepriakhina (Unsplash) en VraagApp

Hoe kook je broccoli? Hoe zoek je op wanneer de bus rijdt? Op hoeveel graden moet ik handdoeken wassen? Het lijken simpele vragen, maar als je het antwoord niet weet, kunnen ze je flink dwars zitten. Vooral als je niet goed weet hoe je het zelf kunt opzoeken of het niet aan iemand durft te vragen. Met vragen apps zoals ‘VraagApp’ stel je geheel anoniem je vragen en krijg je snel antwoord van aangesloten vrijwilligers.

Voor wie is de vragen app?

Voor mensen die de samenleving ingewikkeld vinden, zoals ouderen, laaggeletterden, jongeren die net op eigen benen staan en mensen met een licht verstandelijke of cognitieve beperking die soms vragen hebben over dagelijkse onderwerpen maar niemand hebben om deze aan te stellen of dit om verschillende redenen niet durven.

Hoe werkt de vragen app?

Download bijvoorbeeld de VraagApp en stel je vraag, bijvoorbeeld: ‘Op hoeveel graden moet ik handdoeken wassen?’ Je kunt deze vraag intypen of inspreken. De vraag gaat naar een aantal vrijwilligers tegelijk. De eerste die jouw vraag accepteert, geeft een antwoord. Dit gebeurt veilig en anoniem.

Dankzij dit soort vragen apps kunnen ouderen langer zelfstandig blijven en het gevoel van onafhankelijkheid behouden. Doordat er altijd iemand het antwoord op je vraag hebt kan je bijvoorbeeld gewoon blijven doorgaan met koken, ook wanneer je nieuwe keukenapparatuur niet begrijpt of vergeetachtig bent.

Voor jongeren met een beperking kan een app als VraagApp bijdragen aan het zelfstandig wonen. Vaak kunnen zij al veel zelf maar hebben ze soms een steuntje in de rug nodig. Wanneer ouders of vrienden druk zijn en niet kunnen helpen, bieden vragen apps redding.

Op de website van VraagApp kan je meer lezen over de werking van de app of je aanmelden als vrijwilliger.

Mogelijkheden & verkrijgbaarheid

Aanbieders

VraagApp is te vinden op de website. Aan een abonnement zijn kosten verbonden.

Vergoeding

VraagApp wordt niet vergoed door de verzekeraar, maar gemeentes en instellingen geven gratis abonnementen aan hun cliënten. Vraag dit na bij je gemeente of je zorginstelling.

Voor de professional

Je kunt meewerken aan VraagApp als je graag vrijwilligerswerk wilt doen, maar weinig tijd hebt en zelf wilt bepalen wanneer je inzetbaar bent. Kijk voor meer informatie op de website.