Zelf je steunkousen aantrekken

Steunkous-aantrekhulp

oudere vrouw trekt steunkous aan met aantrekhulp

Vind je het lastiger worden om je steunkousen aan te trekken? Of lukt het je helemaal niet meer? Het is niet prettig om dan steeds maar afhankelijk te zijn van een thuiszorgmedewerker of iemand anders die je komt helpen. Een slimme oplossing hierbij is een aantrekhulp voor steunkousen. Dat is een handig apparaat dat je helpt bij het aantrekken van je steunkousen. Je plaatst de kous erin en kunt die vervolgens al zittend over je voet en kuit (of over je arm) trekken. Dit kan je doen wanneer je maar wilt, zonder dat je op hulp hoeft te wachten.

Voor wie?

Voor mensen die moeite hebben met het aantrekken van hun steunkousen.

Hoe werkt het?

Er zijn verschillende soorten aantrekhulpen. Bij de meeste plaats je de kous in het apparaat, waarna je zittend de kous eenvoudig over je voet en kuit trekt. Zo hoef je niet te bukken. Er is ook een aantrekhulp voor een steunkous voor je arm. Een mooi voorbeeld van een steunkous-aantrekhulp vind je in dit filmpje:

 

Foto: Steve+

Mogelijkheden & verkrijgbaarheid

Aanbieders

Verschillende aantrekhulpen voor steunkousen zijn te koop bij de thuiszorgwinkel. Het voorbeeld uit de video heet Steve+ en is online bij steunkousgemak.nl te koop. De Handylegs, de Dressbuddy en de Doff 'n Donner helpen zowel bij het aan- als uittrekken van de kous.

Je hebt ook de een easy-slide, een soort glijkous van zeildoek. Deze helpt om de kous makkelijker over je been te laten glijden. Daarbij is het wel belangrijk dat je nog voldoende kracht in je handen hebt en kunt bukken om bij je tenen te komen.

De Perfect|Fit maakt het makkelijker om een steunkous voor je arm aan te trekken.

Voor advies over de juiste aantrekhulp kun je contact opnemen met een ergotherapeut.  

Vergoeding

Neem contact op met je zorgverzekeraar om te vragen of de aantrekhulp wordt vergoed. De basisverzekering vergoedt 10 uur aan advies van een ergotherapeut.