Overslaan en naar de inhoud gaan

Zorghorloge om sneller hulp te bieden

Smartwatch als uitkomst voor mantelzorgers en zorgprofessionals

zorghorloge om oudere pols

Werk je in een verzorgingshuis voor ouderen? Of zorg je voor iemand met beginnende dementie? Dan wil je het graag weten als die persoon in nood is en je hulp nodig heeft. En natuurlijk waar hij of zij is. Met een zorghorloge of smartwatch kan de persoon zelf, of een collega-verpleger, een noodsignaal sturen met de gps-locatie. Het horloge geeft ook automatisch een signaal als de persoon te ver van huis dwaalt.

Voor wie is een zorghorloge?

Voor ouderen en mensen met (beginnende) dementie die in verpleeghuizen of thuis wonen.

Hoe werken zorghorloges?

Een zorghorloge draag je net als een gewoon horloge om je pols. En het geeft ook gewoon de tijd weer. Met het horloge ziet de verpleegkundige of mantelzorger op afstand waar je bent. Sommige slimme horloges meten ook de slaappatronen of het bioritme van de persoon die het draagt. Hierdoor weet de verzorger of mantelzorger hoe het met je gezondheid gaat en kan hij of zij direct ingrijpen.

De verpleegkundige of mantelzorger kan zelf ook een slim horloge dragen met een noodknop om snel een collega te kunnen inschakelen. Bij sommige horloges komt er direct een spraakverbinding tot stand. Kijk hoe zorggroep Tangenborgh het zorghorloge gebruikt:

Samenvatting: Tangenborgh wil een smartwatch met twee toepassingen introduceren, namelijk: alarmering en dwaaldetectie. De eerste toepassing is voor zowel cliënt als medewerker. Wanneer zij in nood zijn dan kunnen zij via het horloge alarmeren plus hun locatie verzenden. In de huidige situatie gebruiken cliënten een halsketting met noodknop, terwijl de werknemers een telefoon gebruiken om te alarmeren. Allebei deze devices alarmeren zonder een locatie door te geven, waardoor een situatie kan escaleren omdat er niet op tijd hulp ter plekke is. De dwaaldetectie toepassing laat medewerkers zien waar de cliënt zich binnen en buiten de begeeft. Deze toepassing vergroot daardoor de bewegingsvrijheid, zelfredzaamheid en privacy van bewoners, maar geeft ook minder stress voor medewerkers omdat cliënten niet meer kwijt zijn.

Mogelijkheden & verkrijgbaarheid

Aanbieders

Er zijn verschillende aanbieders van een slimme horloges, zoals de Watchi en het Vivago zorghorloge. Er zijn ook allerlei polshorloges die als alarmknop werken, zoals de Spotter, de Zembro en de Monty.

Vergoeding

Er zijn zorgverzekeraars die de Watchi Care vergoeden; kijk op de pagina Veelgestelde vragen. Neem voor vergoeding over de andere horloges contact op met je zorgverzekeraar.

Voor de professional

Wil je als professional het slimme horloge gebruiken? Neem dan contact op met een van de fabrikanten of doe mee aan een proefproject. Dit kan bij Carewatch of VirtueleThuiszorg.

Disclaimer

Claimt een hulpmiddel een medisch doel te hebben? Dan moet het hulpmiddel, apparaat of de software altijd een geldige CE-markering hebben waaruit blijkt dat het veilig is en aan de correcte regelgeving voldoen. De Inspectie Gezondheidszorg houdt hier toezicht op. Van niet alle hulpmiddelen op deze website is bekend of ze een CE-markering hebben.

Gerelateerde oplossingen

Vrouw achter rollator loopt met hondje buiten en dwaalt met dementie

Veilig dwalen bij dementie

Locatie bepalen met GPS
Preventie & Veiligheid
Vrouw krijgt alarmknop voor ouderen aangeboden.

Alarmknop voor ouderen

Noodknop en senioren alarm
Preventie & Veiligheid